
Δεν ανησυχεί για το σκαρφάλωμα των αποδόσεων των ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), Καζούο Ουέντα προσθέτοντας ότι μόνο μια ξαφνική, εξαιρετική αιχμή θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη λήψη μέτρων.
«Η αντίληψή μου είναι ότι η αυξητική τάση από πέρυσι αντανακλά τις απόψεις της αγοράς για την οικονομία και τον πληθωρισμό ή τις μετατοπίσεις των επιτοκίων στο εξωτερικό» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο. «Δεν υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των απόψεών μας και της αγοράς».
Οι παρατηρήσεις του κυβερνήτη έρχονται καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας συνεχίζουν να αυξάνονται. Η απόδοση του 20ετούς ομολόγου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 το πρωί της Τετάρτης, ενώ οι αποδόσεις του 30ετούς χρέους σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Οι πιέσεις πώλησης στα ομόλογα αυξήθηκαν προσωρινά μετά την ομιλία του Ουέντα.
Οι προσδοκίες της αγοράς
Όταν το θέμα επανήλθε το απόγευμα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg, ο διοικητής βαθμονόμησε το μήνυμά του με τη διαβεβαίωση ότι οι αξιωματούχοι θα δράσουν εάν είναι απολύτως απαραίτητο, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις πρόσφατες κινήσεις. «Εάν οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις αυξάνονταν απότομα με τρόπο που διαφέρει από τις κανονικές κινήσεις της αγοράς, θα διενεργούσαμε πράξεις γρήγορα και ευέλικτα για να προωθήσουμε τη διαμόρφωση σταθερών επιτοκίων στην αγορά», είπε.
Τα σχόλια υποδηλώνουν ότι, ενώ η BOJ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δεν είναι πιθανό να παρέμβει στην αγορά ομολόγων προς το παρόν, ακόμη και αφού οι αποδόσεις αναφοράς έσπασαν το βασικό όριο του 1,5%, φθάνοντας στο 1,575% τη Δευτέρα. Η κεντρική τράπεζα έβαλε τέλος στο πρόγραμμα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων πέρυσι και ο Ουέντα εκφράζει σταθερά την άποψή του ότι η αγορά θα πρέπει να καθορίζει τα επίπεδα των αποδόσεων.
«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις είναι οι προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων» εκτιμά ο διοικητής. «Είναι φυσικό οι αποδόσεις να κινούνται αντανακλώντας αυτές τις απόψεις».
Η συνεδρίαση της BOJ
Το διοικητικό συμβούλιο της BOJ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για να καθορίσει την πολιτική της, μετά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 0,5% τον Ιανουάριο. Ενώ λίγοι οικονομολόγοι αναμένουν μια κίνηση αυτόν τον μήνα, ο Ουέντα έχει πει σταθερά ότι οι αρχές θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού αν οι οικονομικές τους προβλέψεις πραγματοποιηθούν.
Σε έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα ότι το τελικό επιτόκιο σε αυτόν τον κύκλο θα φτάσει το 1,25%. Αυτό είναι υψηλότερο από το 1% στην προηγούμενη έρευνα και δείχνει μια έντονη μετατόπιση από ένα χρόνο πριν, όταν το έβλεπαν στο 0,5%.
Παρά τις παρατηρήσεις του Ουέντα, η BOJ θα παρακολουθεί στενά την αγορά ομολόγων, καθώς εξακολουθεί να κατέχει περίπου το ήμισυ του συνολικού ανεξόφλητου κρατικού χρέους.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια