
Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ αυξάνει τις πιθανότητες οι ΗΠΑ να βιώσουν ύφεση το 2025, υποστηρίζει ο Άλεκ Κέρσμαν, managing director και επικεφαλής Ασίας-Ειρηνικού της Pimco, στην εκδήλωση CONVERGE LIVE του CNBC στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη.
Υπάρχει μια «πιθανότητα 35%» ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση φέτος, δήλωσε ο Κέρσμαν στον στο CNBC. Αυτό είναι υψηλότερο από την πιθανότητα περίπου 15% που υπολόγισε η Pimco τον Δεκέμβριο του 2024, καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εμπορικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις χώρες σε «εσωστρέφεια»
Ωστόσο, ο Κέρσμαν επεσήμανε ότι το βασικό σενάριο της εταιρείας είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 1% έως 1,5%, κάτι που εξακολουθεί να είναι επέκταση, παρά το γεγονός ότι είναι «αρκετά σημαντική μείωση» από προηγούμενες προσδοκίες.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Καμάλ Μπατία, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Principal Asset Management, μια ώθηση στην εγχώρια κατανάλωση λόγω τέτοιων εμπορικών πολιτικών θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η «εσωστρέφεια»
Οι εμπορικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις χώρες σε «εσωστρέφεια», είπε ο Μπατία, κάτι που θα μπορούσε να καλλιεργήσει «εκρήξεις πατριωτισμού που μεταφράζονται σε ανθρώπους που ξοδεύουν περισσότερα τοπικά στο δικό τους έθνος».
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα υποτιμήσουν αυτές τις επιπτώσεις επειδή επικεντρώνονται στις «εξωτερικές επιπτώσεις» στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, πρόσθεσε.
Οι καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ . Υπάρχει επομένως «μεγάλη πιθανότητα» ότι μια αύξηση των εσωτερικών δαπανών λόγω των δασμών θα προκαλέσει το ΑΕΠ της χώρας «να πάει καλύτερα από ό,τι αναμένουμε», είπε ο Μπατία και πρόσθεσε ότι αυτές οι αλλαγές στα πρότυπα δαπανών έρχονται καθώς η γεωπολιτική αρχίζει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στις οικονομίες και τις αγορές.
«Είχαμε πολύ σιωπηλή γεωπολιτική στις επενδύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σαφώς οι δασμοί το αλλάζουν αυτό», τόνισε.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια