
Απίθανο να δεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία θεωρούν ρωσικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ρωσικές προόδους στο πεδίο της μάχης και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της Μόσχας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Τρίτη να επαναλάβουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την οποία είχε αναστείλει την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ, και την ανταλλαγή πληροφοριών, αφότου το Κίεβο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός.
Ανώτερη ρωσική πηγή είπε στο Reuters ότι η Ρωσία χρειάζεται να διευκρινίσει τους όρους οποιασδήποτε κατάπαυσης του πυρός και να λάβει κάποιου είδους εγγυήσεις.
Οπως είπε ο ίδιος άνθρωπος διατηρώντας την ανωνυμία του, «είναι δύσκολο για τον Πούτιν να συμφωνήσει με αυτό στην τρέχουσα μορφή του. Ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση ισχύος γιατί η Ρωσία προελαύνει».
Η Ρωσία ελέγχει λίγο λιγότερο από το 20% της Ουκρανίας, περίπου 113.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει προελάσει εδώ και μήνες.
Η Ουκρανία κατέλαβε ένα κομμάτι της δυτικής Ρωσίας τον Αύγουστο ως διαπραγματευτικό όπλο, αλλά η κυριαρχία της εκεί εξασθενεί, σύμφωνα με χάρτες ανοιχτού κώδικα του πολέμου και ρωσικές εκτιμήσεις.
Η πηγή που μίλησε στο Reuters είπε ότι χωρίς εγγυήσεις παράλληλα με την κατάπαυση του πυρός, η θέση της Ρωσίας θα μπορούσε αποδυναμωθεί και ότι η Ρωσία θα μπορούσε στη συνέχεια να κατηγορηθεί από τη Δύση ότι απέτυχε να τερματίσει τον πόλεμο.
Αλλη ανώτερη ρωσική πηγή είπε ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός από την οπτική γωνία της Μόσχας μοιάζει παγίδα, επειδή ο Πούτιν θα δυσκολευόταν να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς συγκεκριμένες εγγυήσεις ή δεσμεύσεις.
Μια τρίτη ρωσική πηγή ανέφερε ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επαναλάβουν τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών και ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός είναι το περιτύλιγμα.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο.
Οι επίσημες δηλώσεις της Μόσχας
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός. «Δεν χρειαζόμαστε εκεχειρία, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη που να διασφαλίζεται με εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους πολίτες της. Είναι δύσκολο ερώτημα πώς να διασφαλίσουμε αυτές τις εγγυήσεις», είχε πει τον Δεκέμβριο ο ρώσος πρόεδρος.
Επίσης, τον περασμένο Ιούνιο, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για ειρήνη που συνίστανται στα εξής: η Ουκρανία να εγκαταλείψει επισήμως τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλα τα εδάφη τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικούνται και ελέγχονται πλέον από τη Ρωσία.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το σύνολο αυτών των τεσσάρων περιοχών είναι πλέον νομικά μέρος της Ρωσίας και ότι δεν θα επιστραφούν ποτέ στην Ουκρανία, η οποία ισχυρίζεται ότι έχουν προσαρτηθεί παράνομα και ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική επί αυτών.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, ο ρώσος υπουργός Eξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί στρατεύματα-μέλη του ΝΑΤΟ «υπό οποιαδήποτε σημαία, με οποιαδήποτε ιδιότητα, σε ουκρανικό έδαφος».
Η ρωσική κρατική τηλεόραση Rossiya 24 ανέφερε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει είναι «μάλλον αφελείς» δεδομένης της ιστορίας των σχέσεων του Κιέβου με τη Ρωσία, ενώ ένας ρώσος βουλευτής είπε ότι οποιαδήποτε ειρήνη θα γίνει με τους όρους της Μόσχας.
«Οποιεσδήποτε συμφωνίες – με όλη την κατανόηση της ανάγκης για συμβιβασμό – θα πρέπει να γίνουν με τους όρους μας, όχι με των Αμερικανών. Και αυτό δεν είναι κομπορημοσύνη, αλλά κατανόηση ότι οι πραγματικές συμφωνίες γράφονται ακόμα εκεί, στο μέτωπο, κάτι που πρέπει να καταλάβουν και στην Ουάσιγκτον, είπε ο Konstantin Kosachev, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σε ανάρτησή του στο Telegram».


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια