
Η Ρωσία παρουσίασε στις ΗΠΑ λίστα με αιτήματα προκειμένου να κλείσει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου κατά της Ουκρανίας και την επαναφορά των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι σαφές τι ακριβώς συμπεριέλαβε η Μόσχα στον κατάλογό της ή αν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο πριν από την αποδοχή τους. Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τους όρους κατά τη διάρκεια συνομιλιών κατ’ ιδίαν και διάφορων επικοινωνιών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, υποστηρίζουν οι πηγές του Reuters.
Τι ζητά η Ρωσία
Μάλιστα, περιέγραψαν τους όρους του Κρεμλίνου ως ευρείς και παρόμοιους με τις απαιτήσεις που είχε προηγουμένως παρουσιάσει στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Αυτοί οι προηγούμενοι όροι περιελάμβαναν μη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας, συμφωνία να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία και διεθνή αναγνώριση του ισχυρισμού του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Κριμαία και τέσσερις ουκρανικές επαρχίες ανήκουν στη Ρωσία.
Η Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκάλεσε τα «πρωταρχικά αίτια» του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Η απάντηση που περιμένει ο Τραμπ από τον Πούτιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιμένει μια απάντηση από τον Πούτιν για το εάν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 30 ημερών που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι θα δεχόταν ως πρώτο βήμα προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η δέσμευση του Πούτιν για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη αβέβαιη, με λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, βουλευτές και ειδικοί φοβούνται ότι ο Πούτιν, ως πρώην αξιωματικός της KGB, θα χρησιμοποιούσε μια εκεχειρία για να εντείνει, όπως λένε, μια προσπάθεια να διχάσει τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη και να υπονομεύσει οποιεσδήποτε συνομιλίες.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Μόσχα έχει εγείρει πολλές από αυτές τις ίδιες απαιτήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μερικές εκ των οποίων έγιναν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Πιο πρόσφατα, η Μόσχα τα συζήτησε με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια σειρά συναντήσεων στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονταν στα σύνορα της Ουκρανίας, αναμένοντας την εντολή για εισβολή.
Ενώ απέρριψε ορισμένους από τους όρους, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αποτρέψει την εισβολή συζητώντας τη Ρωσία σε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης που εξετάστηκαν από το Reuters και πολλούς πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Η προσπάθεια απέτυχε και η Ρωσία επιτέθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Σημείο εκκίνησης
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας που συζητήθηκε από την Ουάσιγκτον, το Κίεβο και τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη το 2022 θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για ειρηνευτικές συνομιλίες. Η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Σε εκείνες τις συνομιλίες, η Ρωσία απαίτησε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποδεχθεί ένα μόνιμο καθεστώς χωρίς πυρηνικά.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει εξηγήσει πώς προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις της με τη Μόσχα. Οι δύο πλευρές συμμετέχουν σε δύο ξεχωριστές συνομιλίες: η μία για την επαναφορά των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και η άλλη για μια ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας.
Διχασμένη η Ουάσιγκτον
Η Ουάσιγκτον φαίνεται διχασμένη ως προς το πώς θα προχωρήσει. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, ο οποίος βοηθά στην καθοδήγηση της συζήτησης με τη Μόσχα, τον περασμένο μήνα στο CNN περιέγραψε τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης ως «πειστικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» και είπε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «οδηγό για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία».
Ωστόσο, ο κορυφαίος απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ο απόστρατος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, είπε σε ακροατήριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης ως σημείο εκκίνησης.
«Νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε κάτι εντελώς νέο», είπε.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα