
Με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και το πάνελ «ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ – Κορυφαίοι Κρητικοί Επιχειρηματίες Συζητούν» ολοκληρώθηκε η Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης, που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ειδικότερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Megaplast, Χάρης Καββαδίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mountakis Insurance & More1977 και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Δημήτριος Μουντάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γάμα Σίγμα Κατασκευαστική ΑΤΕ, Δημήτριος Σμπώκος. Τη συζήτηση συντόνισε ο αρχισυντάκτης του Ot.gr, Χρήστος Κολώνας.
Να μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες
Ο κ. Χάρης Καββαδίας χαρακτήρισε «όμορφο πρόβλημα» να έχει κανείς έλλειψη εργατικού δυναμικού αναφέροντας, αποτελώντας όμως και παράλληλα πρόκληση φέρουμε πίσω όσους έχουν φύγει, να φέρουμε πίσω άτομα που έχουν εργαστεί στο εξωτερικό με διαφορετικές εμπειρίες και επίπεδο γνώσεων. «Κάθε πρόβλημα είναι και μια ευκαιρία», σημείωσε.

Συνέχισε αναφέροντας πως οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στο νησί δεν ανήκουν στον τουρισμό. «Στην Κρήτη χωράνε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά όσον αφορά το τι κλάδοι μπορούν να αναπτυχθούν στο νησί. «Πολλές φορές πηγαίνουμε στην εύκολη λύση και πηγαίνοντας όλοι στην εύκολη λύση έχουμε το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει μια πίτα και να μοιράζεται σε αυτούς». Είπε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και θεωρεί ότι μεγάλο πλεονέκτημα της Κρήτης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, το επίπεδο του οποίου είναι υψηλό. «Υπάρχει πραγματική αξία στο να μην ακολουθούμε τη μάζα», τόνισε.
Όσον αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο κ. Καββαδίας είπε ότι «για να κάνεις το σήμερα, πρέπει να φανταστείς το αύριο, να φανταστείς δηλαδή τι είναι αυτό που θα έχει αξία αύριο και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές» και είπε πως είναι σημαντικό να διαφοροποιήσεις το προϊόν σου.
Αναπτυξιακή «διασπορά»
Ο κ. Δημήτριος Μουντάκης, αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης είπε πως υπάρχουν σε εξέλιξη στρατηγικά έργα υποδομής τα οποία αποτελούν τεράστια ανάγκη (ΒΟΑΚ, Καστέλι). Συνεχίζοντας είπε πως ως ασφαλιστής στη δουλειά κάνει διασπορά κινδύνου και αναφέρθηκε στην ανάγκη να κάνουμε μια «αναπτυξιακή διασπορά» και να μην έχουμε τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
«Έχουμε μια μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στην Κρήτη και ο covid απέδειξε πόσο τρωτό είναι αυτό το μοντέλο, ο τουρισμός προφανώς δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί», ανέφερε ο κ. Μουντάκης και μίλησε για ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης».
«Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να φύγει από μοντέλο της μονοκαλλιέργειας ώστε να μην επηρεαζόμαστε από συστημικές τρωτότητες και πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο πολλές χώρες να παίρνουν τα ταλέντα που εκπαιδεύονται στη χώρα», κατέληξε.
Οικοδομή
Ο κ. Σμπώκος δήλωσε πως ο κλάδος της οικοδομής είναι ένας ο οποίος πάντα περνάει κρίση, καθώς τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το αυξημένο κόστος των υλικών και της κρίσης ανθρώπινου δυναμικού. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, είπε ότι η Γάμα Σίγμα Κατασκευαστική κατάφερε να επιβιώσει λόγω της πρόβλεψης και κατάφερε να θωρακιστεί. Σχετικά με τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου είπε πως υπάρχει πρόβλημα από πρακτικές όπως η προσπάθεια απόσπασης πελατών η προσωπικού.
Όσον αφορά το προσωπικό, είπε πως στην οικοδομή χρειάζεσαι και ανειδίκευτο προσωπικό, αλλά πλέον οι νέες γενιές δεν θέλουν να μπουν στην οικοδομή.
Σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας νέων έργων ανέφερε πως στο εξωτερικό υπάρχουν λιγότερες καθυστερήσεις, καθώς στην Ελλάδα έχουμε απαλλοτριώσεις, αρχαιολογία, δασαρχείο, που ένα από αυτά μπορεί να αλλάξει ένα έργο και να το καθυστερήσει.
Κλείνοντας είπε πως για πολλά χρόνια αναπτυσσόταν η χώρα μονοδιάστατα προσθέτοντας ότι το μέλλον είναι πολυδιάστατο και επεσήμανε την ανάγκη να διαφυλάξουμε τους φυσικούς μας πόρους, αλλά και να κινηθούμε προς νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας