
Η ταϊβανέζικη Foxconn, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι η σταθερή ζήτηση από τους πελάτες τεχνολογίας θα οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο.
Η αισιόδοξη πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με μια επιφυλακτική στάση πολλών άλλων επιχειρήσεων, που δέχονται πιέσεις από την ταραχώδη εμπορική πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και υπογραμμίζει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει τελειώσει ακόμη και θα οδηγήσει περαιτέρω τις πωλήσεις υλικού.
«Δεν είδαμε τη ζήτηση CSP (παρόχων υπηρεσιών cloud) να επιβραδύνεται. Υπάρχουν φήμες (στην αγορά) ότι η ζήτηση CSP θα κορυφωθεί φέτος και στη συνέχεια θα μειωθεί το επόμενο έτος. Αλλά δεν το βλέπουμε… τουλάχιστον για τη Foxconn», είπε ο πρόεδρος της Foxconn, Γιανγκ Λιου σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.
Τόνισε επιπλέον ότι οι διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εσόδων διακομιστών της εταιρείας φέτος, καθώς επεκτείνει την παραγωγή για τη Nvidia. «Για το πρώτο τρίμηνο, αναμένουμε ότι τα έσοδα από διακομιστές AI θα αυξηθούν περισσότερο από 100%, τόσο σε τρίμηνο όσο και σε ετήσια βάση», δήλωσε ο Λιου.
Μείωση κερδών κατά 13%
Η Foxconn, η οποία κατασκευάζει επίσης το iPhone για λογαριασμό της Apple, κατέγραψε καθαρά κέρδη 46,33 δισ. δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 1,41 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, «χάνοντας» τον στόχο των 54,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Ταϊβάν, όπως προέκυπτε από 15 εκτιμήσεις αναλυτών που συνέταξε η LSEG. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με 53,15 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η μείωση των κερδών ήταν η πρώτη της Foxconn από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όταν υποχώρησε 0,9%, και προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια επενδύσεων στην ιαπωνική Sharp και συναλλαγματικές απώλειες. Η Foxconn δεν παρείχε ανάλυση των μη λειτουργικών εσόδων και εξόδων της.
Τον Ιανουάριο, η Foxconn είπε ότι τα έσοδα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 15,2% σε ρεκόρ για εκείνο το τρίμηνο λόγω ισχυρών πωλήσεων διακομιστών τεχνητής νοημοσύνης.
Η εταιρεία, επίσημα Hon Hai Precision Industry, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου από ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά και ότι οι πωλήσεις από προϊόντα cloud και δικτύωσης θα αυξηθούν σημαντικά, χωρίς να δώσει αριθμητική καθοδήγηση.
Πρόβλεψη για μελλοντική αύξηση εσόδων
Επιπρόσθετα, η εταιρεία αναμένει ότι οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου θα είναι καλύτερες από το μέσο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Η μέση εκτίμηση των αναλυτών για τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της Foxconn είναι 43,56 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με μια εκτίμηση της LSEG που προέρχεται από 15 αναλυτές. Αυτό θα αντιπροσώπευε αύξηση 98% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Ένας κλιμακούμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος έχει περιπλέξει τις προοπτικές, καθώς η Foxconn έχει μεγάλη κατασκευαστική παρουσία στην Κίνα και το Μεξικό, δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν αυξημένους δασμούς εισαγωγής υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
Η Foxconn εν μέσω εμπορικού πολέμου
Τα περισσότερα iPhone που κατασκευάζει για την Apple συναρμολογούνται στην Κίνα. Η Foxconn κατασκευάζει επίσης μια μεγάλη μονάδα παραγωγής στο Μεξικό για την παραγωγή διακομιστών AI για την Nvidia.
Η Apple δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα συνεργαστεί με τη Foxconn για την κατασκευή μιας εγκατάστασης 23.200 τετραγωνικών μέτρων στο Χιούστον για τη συγκέντρωση διακομιστών για κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την Apple Intelligence.
Ο Λιου είπε ότι θα σχεδιάσει συνεργασίες σε επίπεδο παραγωγής με τους πελάτες της σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. «Ορισμένοι δασμολογικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη ζήτηση… Αλλά έχουμε προετοιμαστεί και έχουμε κάνει την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής μας αλυσίδας καλύτερη από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια κατά την πρώτη θητεία Τραμπ».
«Σε απάντηση στην ώθηση Τραμπ προς την αμερικανική παραγωγή, θα αναπαράγουμε την παγκόσμια εμπειρία παραγωγής μας και θα δημιουργήσουμε ενεργά βάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τη στάση και την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στους δασμούς. Μπορούμε μόνο να περιμένουμε και να δούμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε», κατέληξε το αφεντικό της Foxconn.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων