
Ένα νέο πρόσωπο χωρίς κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά με έντονη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο για τη θεσμική θωράκιση της χώρας επέλεξε ο πρωθυπουργός για τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα την Έρευνα και Καινοτομία.
Ο λόγος για τον γνωστό οικονομολόγος Αρίστο Δοξιάδη, ο οποίος διαδέχτηκε την Ζωή Ράπτη καλείται να διαχειριστεί έναν τομέα που μπορεί να μην ανήκει στο σκληρό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο θεωρείται κρίσιμο για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Ανασχηματισμός 2025: Ο Αρίστος Δοξιάδης υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας
Πρόκειται για απαιτητική «αποστολή» για τον γεννημένο στην Αθήνα το 1951, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Η έρευνα άλλωστε αποτελεί κομβικό στοιχείο και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας σήμερα ενώ η παραγωγή καινοτομίας συνιστά βασικό ζητούμενο στην εποχή του Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητα ένα ιδιαίτερα απαιτητικό στοίχημα. Το οποίο θα κερδηθεί συνδυαστικά με την εκταμίευση και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και οι συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς μέσα από το πρόγραμμα «Ερευνώ- Καινοτομώ» είναι ανάμεσα στα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να «τρέξει» ο κ. Δοξιάδης, κινητοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ).
Το στοίχημα της αξιοποίησης των κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων
Ήδη, σύμφωνα με την απερχόμενη υπουργό από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της καινοτομίας ενώ μόνο από το ΕΣΠΑ έχουν διατεθεί πάνω από 550 εκατ. ευρώ για την καινοτομία, με 1.100 έργα, εκ των οποίων αρκετά αφορούν την υγεία και τα φάρμακα.
Κρίσιμες επίσης θεωρούνται οι παρεμβάσεις στον τομέα των φορολογικών και άλλων κινήτρων, οι οποίες θα διευκολύνουν τις προσπάθειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις ελληνικές βιομηχανίες.
Με σπουδές στο Χάρβαντ και επενδυτής στα start ups
Ως συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα, υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία. Όπως δηλώνει ο ίδιος, του αρέσουν οι νέες επιχειρηματικές ιδέες, οι αισιόδοξοι επιχειρηματίες, η κριτική σκέψη, η έρευνα αιχμής και οι ρεαλιστικοί στόχοι.
Ο κ. Δοξιάδης πάντως πέρα από την πλούσια επιστημονική κατάρτιση, με σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες και στα οικονομικά στo Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διαθέτει και πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα.
Ερευνητής στο Κέντρο Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης του Warwick
Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ έχει διατελέσει μέλος διοικητικών συμβουλίων σε περίπου δεκαπέντε εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης μιας τράπεζας στη Βουλγαρία) και έχει αναλάβει ενεργό εκτελεστικό ρόλο σε ορισμένες από αυτές. Επιπλέον, έχει δομήσει την πρώτη εξαγορά μέσω μόχλευσης (leveraged buy-out) από ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια.
Ασχολείται με τους θεσμικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πέρασε τέσσερις μήνες στο Κέντρο Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης του Warwick Business School ως επισκέπτης ερευνητής, μελετώντας το συγκεκριμένο θέμα.
Έχει δημοσιεύσει αρκετά σχετικά άρθρα σε ελληνικά περιοδικά, ενώ μέρος του έργου του έχει δημοσιευθεί στα αγγλικά και τα γερμανικά. Από το 2010, γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου το «Αόρατο Ρήγμα».


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος