
Αποδέκτης ενός τεράστιου κύματος εισροών στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν γίνει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές (για τα ελληνικά δεδομένα), με τις δύο τελευταίες εβδομάδες να επιβεβαιώνουν μια τάση που αχνοφάνηκε από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι και τώρα.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μεγάλη ροή κεφαλαίων στη Λ. Αθηνών, η οποία μάλιστα έχει οδηγήσει τον κλαδικό των τραπεζών σε υψηλά 9μιση ετών, καθώς βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2015. Λίγο μετά δηλαδή από εκείνο το δραματικό καλοκαίρι κατά το οποίο τα capital controls και η bank holiday έγραφαν στην οικονομική ιστορία της χώρας.
Το εξίσου σημαντικό είναι ότι τα κεφάλαια που εισέρχονται αφενός αγοράζουν σε τιμές πολυετών υψηλών (οι τέσσερις συστημικές βρίσκονται σε πολυετή υψηλά και η Οptima Bank σε ιστορικά υψηλά) και αφετέρου ανεβάζουν τις συναλλαγές στην αγορά σε πρωτοφανή επίπεδα (τηρουμένων των αναλογιών).
Ενδεικτικό είναι ότι από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, ο μέσος όγκος που διακινείται ημερησίως στον τραπεζικό κλάδο είναι 52 εκατ. τεμάχια, ενώ στο ίδιο διάστημα ο μέσος όγκος όλης της αγοράς ήταν 60 εκατ. τεμάχια. Ουσιαστικά δηλαδή, οι όγκοι που έχουν διακινηθεί το τελευταίο μήνα στον τραπεζικό κλάδο έχουν τριπλασιαστεί, ανεβάζοντας και το τζίρο όλης της αγοράς.
Εξωστρέφεια
Οι λόγοι πίσω από αυτήν την μεγάλη αλλαγή στην αγορά είναι αρκετοί, εντούτοις ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι ο κλάδος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ενός σερί κερδοφόρων χρήσεων, της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων, τις ζυμώσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων Ομίλων και της ικανοποίησης των μετόχων – θεσμικών και ιδιωτών – από τις μερισματικές διανομές.
Στην ερώτηση όμως ότι οι παραπάνω καταλύτες συντρέχουν εδώ και αρκετά τρίμηνα, έρχεται η απάντηση της ευνοϊκής συγκυρίας για τα ευρωπαϊκά assets. Και πράγματι, οι ανησυχίες για τις προθέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης έχει ευνοήσει τις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές, με πολλούς ξένους αναλυτές πλέον να συστήνουν μεγαλύτερη έκθεση στην Γηραιά Ήπειρο, σε αντίθεση με την αμερικανική (βλ. Citi, Goldman Sachs). Για παράδειγμα ο γερμανικός DAX40 (μετά και τις εκλογές στη χώρα) βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, έχοντας από την αρχή του έτους κέρδη πάνω από 15%, την ίδια ώρα που οι αμερικανικοί S&P 500 και Nasdaq χάνουν 6,1% και 10,4% αντίστοιχα.
Μια τάση που ενδεχομένως θα επιβεβαιωθεί και στο Λονδίνο, καθώς στις 18 – 20 Μαρτίου θα μεταβούν εκεί οι Έλληνες τραπεζίτες για το κλαδικό road show της Morgan Stanley.
Οι αποτιμήσεις
Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, η ελληνική αγορά «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, κλείνοντας το discount σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου, βάσει των αποτιμήσεων.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley χαρακτήρισε προ ημερών τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών φθηνές. Με τους δείκτες P/E και P/B για το 2026 στο 6,5x και 0,8x για ROTE στο 13% περίπου, βλέπει ανοδικά περιθώρια της τάξεως του 25% κατά μέσο όρο.
Από την πλευρά της, η Bank of America, εκτιμά το equity risk premium στο 12,2% τη στιγμή που η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 6,8% και το 7,8% για το 2025 και το 2026. Παράλληλα, στους υπολογισμούς της, ο δείκτης P/BV διαμορφώνεται στο 1,8x, οριακά υψηλότερα έναντι του ιστορικού μέσου και ο δείκτης EV/EBITDΑ στο 6,4x, ήτοι κατά 11,7% υψηλότερα έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.
Τέλος, η Goldman Sachs έχει εκτιμήσει ότι το discount με το οποίο διαπραγματεύονται οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών (0,8x – 0,7x P/TBV για το 2025 – 2026 έναντι 1,1x – 1x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) θα μειωθεί σταδιακά τους επόμενους δώδεκα μήνες.


Latest News

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη