
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απέρριψε μια αρχική πρόσκληση να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής με αφορμή την 50ή επέτειο των δεσμών ΕΕ-Κίνας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Το Πεκίνο είπε στους αξιωματούχους της ΕΕ ότι ο δεύτερος σε σειρά ηγέτης της Κίνας, ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, θα συναντήσει τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής και όχι ο Σι, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η φιλοξενία των συνόδων κορυφής ΕΕ-Κίνας εναλλάσσεται παραδοσιακά μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου. Ο πρωθυπουργός συνήθως παρίσταται στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και ο Σι την φιλοξενεί στο Πεκίνο, αλλά η ΕΕ πιστεύει ότι η σημασία αυτής της συνάντησης -για τον εορτασμό μισού αιώνα διπλωματικών σχέσεων- σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Κίνας θα πρέπει να παραστεί, είπαν οι άνθρωποι αυτοί.
Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά η αρχική απόρριψη επιβεβαίωσε την άποψη πολλών στις Βρυξέλλες ότι η Κίνα δεν θα προσθέσει συγκεκριμένες ενέργειες στις δηλώσεις του για την ανάγκη συνεργασίας απέναντι στην επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Financial Times: Μια σύνοδος σε κρίσιμη συγκυρία
Η φετινή σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Οι εντάσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου έχουν αυξηθεί μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με την ΕΕ να κατηγορεί την Κίνα ότι υποστηρίζει το Κρεμλίνο. Το μπλοκ έχει επίσης επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι επιδοτούνται.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η Κίνα, με την οποία το μπλοκ είχε εμπορικό έλλειμμα 304,5 δισ. ευρώ πέρυσι, δεν κάνει αρκετά για να εξισορροπήσει το εμπόριο, μειώνοντας τις επιδοτήσεις για τις βιομηχανίες της και μειώνοντας τους εμπορικούς φραγμούς για τις ξένες εταιρείες.
Οι δασμοί ύψους 25% που επέβαλε ο Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο ανάγκασαν την ΕΕ να αντιδράσει, παρόλο που οι βιομηχανικοί όμιλοι προειδοποιούν για τη ζημία που θα προκληθεί. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι κρίσιμη εστίαση όταν πρόκειται για την Κίνα ήταν τα αμυντικά μέτρα για να κρατηθεί έξω «ένα κύμα» κινεζικών προϊόντων που εκτοπίζονται από την αγορά των ΗΠΑ λόγω των δασμών.
Την Παρασκευή η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ κατά των κινεζικών εξαγωγών αδιπικού οξέος, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή νάιλον και πολλών άλλων προϊόντων. Πρόκειται για την 11η υπόθεση από τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το γλυκό καλαμπόκι, τις μεταλλικές βίδες και τα κεριά.
«Οι ανεπίσημες συζητήσεις συνεχίζονται τόσο για τον καθορισμό της ημερομηνίας της φετινής συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας όσο και για το επίπεδο εκπροσώπησης», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο