
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον είναι ο μυστηριώδης αγοραστής του ογκώδους στεγαστικού χρέους του εμβληματικού Princeton Club όπου στεγάζεται η Ivy League στο κέντρο της Ν. Υόρκης.
Τώρα, επιδιώκει να πουλήσει το 10όροφο κτήριο ή να το ανοίξει ως νέο κλαμπ μελών, σύμφωνα το Bloomberg.
Μια συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανανέωση του ακινήτου που στέγαζε τον σύλλογο των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων για περισσότερα από 60 χρόνια.
Ένα φυλλάδιο μάρκετινγκ για την πώλησή του ανέφερε ότι το ακίνητο των 7.605 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλές χρήσεις, όπως ξενοδοχείο, κατοικίες, εταιρικά γραφεία ή ακόμα και φοιτητική στέγη.
Oι απώλειες της πανδημίας
Ο σύλλογος έχασε σημαντικά έσοδα όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας απώλεσε έσοδα επειδή αναγκάστηκε να μείνει κλειστό για περισσότερο από έναν χρόνιο, αθετώντας τελικά το ενυπόθηκο χρέος σχεδόν 40 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε απέναντι στην Sterling National Bank. Διάφορες προσπάθειες για να βρεθεί μια σανίδα σωτηρίας -συμπεριλαμβανομένης μιας από τον δισεκατομμυριούχο απόφοιτο του Πρίνστον Έρικ Σμιντ- απέτυχαν.
Τελικά, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης αγόρασε το χρέος και κατέσχεσε το ακίνητο, χωρίς να γίνει γνωστή από την αρχή η επωνυμία του.
Σε αντίθεση με άλλα κλαμπ αποφοίτων Ivy League, πολλά από τα οποία βρίσκονται κοντά σε μια περιοχή γνωστή ως “Clubhouse Row”, το Princeton Club της Νέας Υόρκης δεν έχει καμία οικονομική σχέση με το πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ, ένα από τα πλουσιότερα στη χώρα.
Το κλαμπ -που περιλαμβάνει δύο εστιατόρια, χώρο δεξιώσεων, γήπεδα σκουός και περισσότερα από 50 δωμάτια- έχει τις ρίζες του στο 1866 και είχε τέσσερες προηγούμενες έδρες πριν εγκατασταθεί στη σημερινή του θέση το 1963.
Ο ίδιος ο Πόλσον δεν είναι απόφοιτος του Princeton. Με καθαρή περιουσία που αποτιμάται στα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, πήρε πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στα οποία έχει κάνει πλουσιοπάροχες δωρεές όλα αυτά τα χρόνια.
Ο… τρόπος του Πόλσον
Ο Πόλσον και η εταιρεία του ειδικεύονται σε επενδύσεις «οδηγούμενες από γεγονότα» -δηλαδή σε συγχωνεύσεις, εξαγορές, αποσχίσεις, διαγωνισμούς πληρεξουσίων κ.λπ.- και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες τέτοιες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Πολλά από τα γεγονότα αυτά αφορούσαν συγχωνεύσεις και το διάστημα που προηγούνταν της ολοκλήρωσης κάθε συμφωνίας. Όπως συνήθιζε να αναφέρει ο ίδιος «προσπαθούσε να αγοράσει τις μετοχές της εταιρείας-στόχου, να σορτάρει τις μετοχές του αγοραστή (εκτός αν πρόκειται για συμφωνία σε μετρητά) και στη συνέχεια να κερδίσει τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών των μετοχών όταν κλείσει η συγχώνευση».
Εγινε παγκοσμίως γνωστός το 2007 με το σορτάρισμα της αμερικανικής αγοράς κατοικίας, καθώς προέβλεψε την κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης και πόνταρε κατά των ενυπόθηκων τίτλων επενδύοντας σε συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης.
Μερικές φορές αναφέρεται ως η μεγαλύτερη συναλλαγή στην ιστορία, με την οποία η εταιρεία του Πόλσον έκανε μια περιουσία και ο ίδιος κέρδισε πάνω από 4 δισ. δολάρια προσωπικά μόνο από αυτή τη συναλλαγή.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια