
Περαιτέρω κατακερματισμό, αύξηση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις φέρνει η επιθετική εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ θέτοντας την παγκόσμια οικονομίας σε ρυθμούς επιβράδυνσης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Καθοδήγηση εν μέσω αβεβαιότητας».
«Η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε ανθεκτική το 2024, επεκτεινόμενη με σταθερό ετήσιο ρυθμό 3,2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.» αναφέρει η ανακοίνωση. «Ωστόσο, οι πρόσφατοι δείκτες δραστηριότητας υποδηλώνουν εξασθένηση των προοπτικών παγκόσμιας ανάπτυξης. Το επιχειρηματικό και το καταναλωτικό κλίμα έχουν αποδυναμωθεί σε ορισμένες χώρες. Οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε πολλές οικονομίες. Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα ως προς την πολιτική είναι υψηλή και παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. Ο περαιτέρω κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί βασική ανησυχία. Ο πληθωρισμός που θα ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο θα προκαλούσε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασπαστικές ανατιμήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στα θετικά, οι συμφωνίες που μειώνουν τους δασμούς από τα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη.»
Αναθεώρηση επί τω χείρω
Η λέσχη των 38 πλούσιων χωρών με έδρα το Παρίσι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της οικονομίας για 12 χώρες της G20 προβλέποντας ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας επέκτασης θα επιβραδυνθεί στο 3,1% φέτος και στο 3% το 2026, καθώς τα εμπόδια περιορίζουν το εμπόριο και η αυξανόμενη αβεβαιότητα συγκρατεί τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2026
Τα έθνη που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της εμπορικής καταιγίδας εκτιμάται ότι θα πληρώσουν πιο βαρύ τίμημα σε όρους ανάπτυξης , με τον ρυθμό ανάπτυξης του Καναδά να πέφτει σε λιγότερο από το μισό της πρόβλεψης του ΟΟΣΑ του Δεκεμβρίου, το Μεξικό να εισέρχεται σε ύφεση και την ετήσια επέκταση στις ΗΠΑ να συρρικνώνεται στο 1,6% το επόμενο έτος, το πιο αδύναμο από το 2011, με εξαίρεση την πρώτη χρονιά της πανδημίας. «Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιβραδυνθεί από τον έντονο πρόσφατο ρυθμό της και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2025 και στο 1,6% το 2026».
Τα υψηλότερα εμπορικά εμπόδια θα συμβάλουν στον επίμονο πληθωρισμό, οδηγώντας την Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2026, προέβλεψε.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική αποτελεί βασικό παράγοντα για τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο ότι η εμπορική αβεβαιότητα και η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής έχουν σημαντικό αντίκτυπο», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Άλβαρο Περέιρα. Η ανάλυση -η πρώτη προσπάθεια του ΟΟΣΑ να ποσοτικοποιήσει την οικονομική οπισθοδρόμηση από τους πρώτους γύρους του εμπορικού πολέμου του Τραμπ- υποδηλώνει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης λίγων χωρών της G20 θα παραμείνουν αλώβητες, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλλουν τις επενδύσεις λόγω αβεβαιότητας πολιτικής και οι καταναλωτές πιέζονται από τις υψηλότερες τιμές των αγαθών.
Interim #EconomicOutlook: OECD GDP growth projections for 2025
G20 3.1%
🇮🇳 6.4%
🇮🇩 4.9%
🇨🇳 4.8%
🇷🇺 1.3%
🇧🇷 2.1%
🇹🇷 3.1%
🇪🇸 2.6%
🇺🇸 2.2%
🇰🇷 1.5%
🇲🇽 -1.3%
🇨🇦 0.7%
🇸🇦 3.8%
🇫🇷 0.8%
🇦🇺 1.9%
🇬🇧 1.4%
🇮🇹 0.7%
🇪🇺 1.0%
🇿🇦 1.6%
🇯🇵 1.1%
🇩🇪 0.4%
🇦🇷 5.7%🔗 https://t.co/9XTTLacZqf pic.twitter.com/SM1UWyINwN
— OECD ➡️ Better Policies for Better Lives (@OECD) March 17, 2025
Αβεβαιότητα
Ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ εξήγησε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική αποτελεί βασικό παράγοντα για τις προβλέψεις του οργανισμού.
«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό επίπεδο αβεβαιότητας αυτή τη στιγμή και ξέρετε ότι είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία θα επωφεληθεί από την αύξηση της βεβαιότητας όσον αφορά τις ρυθμίσεις της εμπορικής πολιτικής», δήλωσε στη Silvia Amaro του CNBC.
Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι τελευταίες προβλέψεις του «βασίζονται στην υπόθεση ότι οι διμερείς δασμοί μεταξύ του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταξύ του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνονται κατά επιπλέον 25% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές εμπορευμάτων από τον Απρίλιο».
Η ανάλυση του ΟΟΣΑ λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, καθώς και τους ευρείς δασμούς 25% της Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Εάν οι αυξήσεις των δασμών ήταν χαμηλότερες ή εφαρμόζονταν σε λιγότερα αγαθά, η οικονομική δραστηριότητα θα ήταν ισχυρότερη και ο πληθωρισμός θα ήταν χαμηλότερος από ό,τι προβλεπόταν, «αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη θα εξακολουθούσε να είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», σημειώνεται στην έκθεση.
Λιγότερο ευάλωτη η Ευρώπη
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι υπάρχουν κάποιοι ανοδικοί κίνδυνοι για τις πιο δυσοίωνες προοπτικές του, εάν οι δασμοί είναι χαμηλότεροι και η πολιτική πιο σταθερή. Οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, όπως δεσμεύτηκε η Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, θα μπορούσαν επίσης να στηρίξουν την ανάπτυξη, αν και θα ασκήσουν πίεση στα δημόσια οικονομικά.
Προς το παρόν, οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν λιγότερες άμεσες επιπτώσεις από τους εμπορικούς πολέμους, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Αλλά εξακολουθεί να μειώνει τις προβλέψεις για την περιοχή αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας.
Η Κίνα θα πρέπει επίσης να αποδειχθεί πιο ανθεκτική φέτος, καθώς η στήριξη της εγχώριας πολιτικής αντισταθμίζει τον αντίκτυπο των δασμών. Ωστόσο ο Οργανισμός αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2026.
Ο πληθωρισμός
Το αυξημένο κόστος του εμπορίου θα τροφοδοτήσει περισσότερο από ότι αναμενόταν πριν τρεις μήνες τις πληθωριστικές πιέσεις και ως εκ τούτου οι κεντρικές τράπεζες θα κληθούν να διατηρήσουν περιοριστική νομισματική πολιτική για περισσότερο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι αυξήσεις των βασικών τιμών θα παραμείνουν πάνω από τους στόχους των φορέων χάραξης πολιτικής το 2026.
Οι υπολογισμοί του ΟΟΣΑ δεν λαμβάνουν υπόψη καμία από τις άλλες απειλές που έχει διατυπώσει ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης για παγκόσμιους αμοιβαίους δασμούς. Είπε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι θα κάνει πράξη αυτή την απειλή στις 2 Απριλίου, καθώς και την επιβολή τομεακών εισφορών.
Σύμφωνα με μια ενδεικτική προσομοίωση του ΟΟΣΑ, στην οποία οι διμερείς δασμοί αυξάνονται μόνιμα κατά 10 %, η παγκόσμια παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 0,3% έως το τρίτο έτος. Οι ΗΠΑ θα δεχθούν «σημαντικό πλήγμα», με μείωση της παραγωγής κατά 0,7%.
Ο πληθωρισμός θα ήταν επίσης ισχυρότερος σε αυτό το σενάριο, γεγονός που θα ωθούσε τις κεντρικές τράπεζες να την πολιτική τους και θα προκαλούσε «ανασταλτική ανατιμολόγηση» στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτοί οι κίνδυνοι και η αυξημένη αβεβαιότητα σημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για τις πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
«Υποδεικνύουμε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον περαιτέρω εμπορικό κατακερματισμό ή την αύξηση των εμπορικών εντάσεων» εξηγεί ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Εάν στην πορεία ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις προς τις ίδιες κατευθύνσεις, τότε φυσικά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας». Για την οικονομική παραγωγή και το βιοτικό επίπεδο, «το να έχουμε καλά λειτουργούσες παγκόσμιες αγορές, το να έχουμε ένα εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες σε καλή λειτουργία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη συνταγή» κατέληξε.


Latest News

Εννέα διαφορετικές αλυσίδες επισκέπτονται οι Γάλλοι κατά μέσο όρο για τις αγορές τους
Η κατακερματισμένη καταναλωτική συμπεριφορά των Γάλλων δυσκολεύει τις αλυσίδες, σύμφωνα με νεά μελέτη της Kantar

Η SpaceX του Μασκ κοντά στο να αναλάβει την κατατσκευή της πυραυλικής ασπίδας Golden Dome του Τραμπ
Η SpaceX έχει προτείνει να καθιερώσει τον ρόλο της στο «Golden Dome» ως «συνδρομητική υπηρεσία»

Το retail υποδέχεται τους καταναλωτές του μέλλοντος - Οι κινήσεις Sephora, Foot Locker και Coach
Η Gen Z μπήκε στην εφηβεία και η Gen Alpha πήρε κεφάλι στο λιανικό εμπόριο - Πώς τους προσεγγίζουν Sephora, Foot Locker και Coach

Επιβραδύνεται η αύξηση εσόδων της Hermes λόγω εμπορικής αβεβαιότητας
Η Hermes ανέφερε ότι τα έσοδα για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Ταξίδι «αστραπή» του Τζένσεν Χουάνγκ στην Κίνα μετά τις νέες απαγορεύσεις Τραμπ
Ο Τζένσεν Χουάνγκ είχε φτάσει στην Κίνα την Τετάρτη για να συναντηθεί με αξιωματούχους και τεχνολογικούς ηγέτες

Η Ρωσία ανοίγει την πόρτα σε δυτικές εταιρείες - Το μήνυμα της επιστροφής της Ariston
Η Ρωσία ελπίζει ότι η επιστροφή των κατασχεμένων επιχειρήσεων στον Ιταλό ιδιοκτήτη θα δείξει στις εταιρείες μια πορεία πίσω στη ρωσική αγορά

Η ομάδα εμπορικών συνομιλιών του Τόκιο αποχωρεί από τις ΗΠΑ χωρίς συμφωνία
Οι συνομιλίες με την Ιαπωνία εξετάζονται στενά από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για ενδείξεις σχετικά με τη στρατηγική του Τραμπ

Ποια είναι η εικόνα των επιτοκίων στην Ελλάδα - Προς νέα μείωση σήμερα η ΕΚΤ
Οποιεσδήποτε σκέψεις για «φρένο» στην άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπήκαν στον πάγο μετά τους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ

Καμπανάκι ΠΟΕ - Οι δασμοί Τραμπ θα ανατρέψουν το παγκόσμιο εμπόριο φέτος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου – ΠΟΕ λέει ότι το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να βυθιστεί κατά 81% κατά την «αποσύνδεση» των δύο

Η UBS έχασε το στέμμα της πιο πολύτιμης τράπεζας στην Ευρώπη
Η Santader αποδείχετηκε πιο «ανθεκτική» από τη UBS απέναντι στις αναταράξεις που προκάλεσαν οι δασμοί Τραμπ