
Ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της πολιτικής των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τα ζητήματα τα ενεργειακά, του επανεξοπλισμού (ReArm) αλλά και για τα ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα: «Η Ελλάδα Μετά VIIΙ: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς».
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και CEO της Metlen δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του ως προς τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη διεθνή, την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο με την επιβολή των δασμών, εξαπέλυσε πυρά κατά των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τα ζητήματα των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία και της στόχευσης του επανεξοπλισμού της Ευρώπης βάζοντας σε προνομιακή θέση την Τουρκία και παραβλέποντας τα ανοιχτά προβλήματα που έχει η Ελλάδα με τη συγκεκριμένη χώρα.
Oι δασμοί επιβάλλονται σε φίλους όπως στην Ευρώπη με την οποία οι ΗΠΑ έχουν και τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές
Μυτιληναίος: Η επιβολή δασμών έχουν σχέση και με την πολιτική
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα κι ερωτηθείς για τους δασμούς σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αποσυνδέουμε την οικονομική έννοια των δασμών από την πολιτική». Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι «οι δασμοί προσιδεάζουν και με τις οικονομικές κυρώσεις: Έχει σκεφτεί κανείς ότι οι δασμοί προσιδεάζουν με τις οικονομικές κυρώσεις και αποτελούν πλέον ένα μέσο άσκησης του hard power των ΗΠΑ αλλά και του G7; Έχετε συνδυάσει τους δασμούς με τις κυρώσεις;», έθεσε τα ερωτήματα ο κ. Μυτιληναίος.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «οι δασμοί επιβάλλονται σε φίλους όπως στην Ευρώπη με την οποία οι ΗΠΑ έχουν και τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές». Ένα ακόμη παράδειγμα που έφερε ο πρόεδρος και CEO της Metlen είναι ο Καναδάς: «Οι δασμοί είναι ένα όπλο: Πρώτα απειλείς τον Καναδά ότι θα γίνει η νέα Πολιτεία των ΗΠΑ και μετά από λίγους μήνες επιβάλλεις δασμούς», είπε αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε έξι μήνες οι ΗΠΑ από την πολιτική των δασμών θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα πληθωρισμού και η αύξηση του θα προκαλέσει ελαφριά ύφεση. Και μπορούμε να φανταστούμε τι σημαίνει για τον πλανήτη να είναι σε ύφεση οι ΗΠΑ. Και πώς θα επηρεαστεί η Ευρώπη…
Μυτιληναίος: «Δεν υπάρχουν νικητές, μόνο χαμένοι από τους δασμούς»
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από την επιβολή των δασμών επισήμανε ότι οι δασμοί δεν έχουν νικητές. Έχουν μόνο χαμένους», είπε και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση της τιμής κατά 16% στο κουτάκι της Coca Cola μετά την επιβολή των δασμών 25% στο αλουμίνιο».
Επίσης ο πρόεδρος και CEO της Metlen ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία υποστήριξε ότι «πίσω από την επιβολή των δασμών στην Ευρώπη είναι το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ έναντι του πλεονασματικού της Ευρώπης. Άρα», σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ΗΠΑ θέλουν πρώτα να ισορροπήσουν το ισοζύγιο και στη συνέχεια να τιμωρήσουν την Ευρώπη».
Πάντως συνολικά ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε πώς «σε έξι μήνες οι ΗΠΑ από την πολιτική των δασμών θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα πληθωρισμού και η αύξηση του θα προκαλέσει ελαφριά ύφεση. Και μπορούμε να φανταστούμε τι σημαίνει για τον πλανήτη να είναι σε ύφεση οι ΗΠΑ. Και πώς θα επηρεαστεί η Ευρώπη…».
Η αναταραχή στο διεθνές οικονομικό πεδίο, σημαίνει πώς αν ως επιχειρηματίας ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω μία επένδυση, δεν θα το κάνω γιατί πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσει το γεωπολιτικό πεδίο
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίος επιπτώσεις θα αντιμετωπίσει και η Ελλάδα: «Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ ανοιχτή οικονομία που είναι συνδεδεμένη με Ευρώπη, εξαρτάται από την Ευρώπη και η Ευρώπη εξαρτάται από ΗΠΑ και Κίνα. Η Ελλάδα είναι ένα μέρος του προβλήματος. Και η Ελλάδα θα την πληρώσει σε ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, σε πιέσεις στον πληθωρισμό».
Η αβεβαιότητα στις επενδύσεις
Ο πρόεδρος και CEO της Metlen, μίλησε επίσης και για την επενδυτική αβεβαιότητα που προκαλείται από τους δασμούς: «Η αναταραχή στο διεθνές οικονομικό πεδίο, σημαίνει πώς αν ως επιχειρηματίας ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω μία επένδυση, δεν θα το κάνω γιατί πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσει το γεωπολιτικό πεδίο», συμπλήρωσε λέγοντας πώς «αυτή η ζημιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τον πληθωρισμό».
Τι λόγο είχαμε να μπούμε σε αντιδικία με τη Ρωσία. Ακούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λέει πώς έλυσε γρήγορα το ενεργειακό πρόβλημα. Όταν εγώ έχω ένα εργοστάσιο και ξόδευα 500 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό του κόστος και τώρα 1.500 εκατ. ευρώ…;
Τα πυρά κατά της Ευρώπης για τις ενεργειακές σχέσεις με Ρωσία
Σε άλλο μέρος της συζήτησης που αφορούσε τη θέση της Ευρώπης σε αυτό το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξαπέλυσε πυρά κατά της πολιτικής των Βρυξελλών στο θέμα της ενέργειας: «Η Ευρώπη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και για 80 χρόνια εξασφάλισε τα καλύτερα της χρόνια. Αλλά τώρα αυτή η περίοδος καταρρέει τόσο εκκωφαντικά. Έχουν γίνει πολλά σοβαρά λάθη».
Και απαρίθμησε ο κ. Μυτιληναίος αυτά τα λάθη: «Γιατί σαν Ευρώπη δεν είδαμε εγκαίρως το ζήτημα του επανεξοπλισμού; Είχαμε επαναπαυτεί στην αμερικανική στρατιωτική ομπρέλα».
Στην Ευρώπη τα έχουμε κάνει μπάχαλο…
Και συνέχισε με τη διακοπή της ενεργειακής σχέσης με τη Ρωσία: «Γιατί μας ενοχλούσε η φτηνή ενέργεια από τη Ρωσία; Ποιο ήταν το πρόβλημα; Λέγανε πώς ήταν η υπερεξάρτηση αλλά τώρα έχουμε υπερεξάρτηση από το LNG των ΗΠΑ και του Κατάρ. Μέγα λάθος», σημείωσε ο Μυτιληναίος και είπε: «Θέλαμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας; Θα μπορούσαν την εποχή της παροχής φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία να χτίζανε οι βόρειες χώρες της Ευρώπης τα FSRUs. Τι λόγο είχαμε να μπούμε σε αντιδικία με τη Ρωσία. Ακούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λέει πώς έλυσε γρήγορα το ενεργειακό πρόβλημα. Όταν εγώ έχω ένα εργοστάσιο και ξόδευα 500 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό του κόστος και τώρα 1.500 εκατ. ευρώ…;»
Αιχμές άφησε και για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η δουλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της φον ντερ Λάιεν δεν είναι να κάνουν εξωτερική πολιτική…»
«Στην Ευρώπη τα έχουμε κάνει μπάχαλο…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος και στη διαταραχή των σχέσεων με την Κίνα «μίας μεγάλης αγοράς με αγαθά».
Η πρόταση για τις τιμές ενέργειας
Πάντως ο κ. Μυτιληναίος επανερχόμενος στο θέμα των ενεργειακών τιμών πρότεινε για την επαναφορά τους στα προ κρίσης επίπεδα δύο τρόπους:
«Ο πρώτος έχει να κάνει με την κατασκευή γρήγορα υποδομών LNG σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Κατάρ. Και ο δεύτερος τρόπος είναι να πάμε σε μία τύπου ειρήνη με τη Ρωσία και να αφήσει η Ευρώπη να εισρεύσει φυσικό αέριο στις χώρες της. Θα πρέπει όμως πρώτα να δούμε τους όρους της ειρήνης».
Τι θα κάνουμε ως χώρα θα συμμετέχουμε σε μία συμμαχία ευρωπαίων προθύμων μαζί με την Τουρκία και θα στραφούμε ενάντια της Ρωσίας; Στο δικό μας το πρόβλημα ποιος θα προστρέξει;
Οι αιχμές για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και τα ελληνοτουρκικά
Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική στην Ευρώπη και για το θέμα του επανεξοπλισμού. «Τώρα θυμηθήκαμε και τον ευρωπαϊκό επανεξοπλισμό. Για να δούμε πώς μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα; Το βιομηχανικό δυναμικό έχει τα skills; Πόσος χρόνος θα χρειαστεί; Και από που θα προέλθουν τα χρήματα;» έθεσε σχετικά ερωτήματα.
Αυτό που έγινε με τις φρεγάτες Belharra δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όταν εμείς στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά φτιάξαμε τα 4 γερμανικά υποβρύχια της HDW; Δεν ξέρουμε εμείς; Ξέρετε τι προστιθέμενη αξία έδωσαν οι Γάλλοι για τις φρεγάτες μας; Μισό τοις εκατό..
Ο ίδιος άσκησε κριτική στην Ευρώπη και η στάση της απέναντι στην Τουρκία να τη θεωρεί ως σύμμαχο στον αμυντικό της επανεξοπλισμό: «Όταν μιλάμε για επανεξοπλισμό πρέπει να μιλήσουμε για κάποιου είδους πολιτική ένωση. Μόνο που η Ελλάδα έχει πρόβλημα ασφάλειας. Τι θα κάνουμε ως χώρα θα συμμετέχουμε σε μία συμμαχία ευρωπαίων προθύμων μαζί με την Τουρκία και θα στραφούμε ενάντια της Ρωσίας; Στο δικό μας το πρόβλημα ποιος θα προστρέξει;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Αν προκύψει πρόβλημα στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι θα προστρέξουν δαπανώντας δισεκατομμύρια και όπλα όπως το έκαναν στην Ουκρανία;» Και ο ίδιος έδωσε την απάντηση: «Δεν πρόκειται να συμβεί. Για αυτό η Ελλάδα θα έχει ειδική σχέση με την Αμερική. Το Λουξεμβούργο δεν το ενδιαφέρει τι θα γίνει στο Αιγαίο».
Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική και για τον τρόπο αντιμετώπισης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Μετά τα Ίμια αναδείχτηκαν αμυντικές βιομηχανίες και μεταξύ αυτών και του δικού μας ομίλου. Έμαθαν καλά τη δουλειά και λειτουργούν πλέον επτά ημέρες την εβδομάδα για να κάνουν εξαγωγές. Άρα, τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει ελληνική αμυντική βιομηχανία τον αντικρούω», τόνισε κατηγορηματικά και συμπλήρωσε: «Αυτό που έγινε με τις φρεγάτες Belharra δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όταν εμείς στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά φτιάξαμε τα 4 γερμανικά υποβρύχια της HDW; Δεν ξέρουμε εμείς; Ξέρετε τι προστιθέμενη αξία έδωσαν οι Γάλλοι για τις φρεγάτες μας; Μισό τοις εκατό…»
Αισιοδοξία μετά τη Moody’s
Τέλος ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε εξαιρετική εξίλιξη την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε η Moody’s στην ελληνική οικονομία.
Όπως σημείωσε αυτό σημαίνει πώς θα επανέλθουν τα funds που είχαν φύγει μετά από 15 χρόνια.


Latest News

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Edison: Ισχυρές οι προοπτικές της Theon το 2025
Η ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως στην Ευρώπη, που αποτελεί το 82% των εσόδων της Theon, επισημαίνει η Edison

Intralot: Διαψεύδει δημοσιεύματα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η απάντηση της Intralot στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση σε τζίρο και EBITDA – Νέα επένδυση στη Ροδόπη
Η ZΜΘ ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό με είσοδο σε νέες αγορές υλοποιώντας αύξηση εξαγωγών κατά 15% και στρατηγικές συνεργασίες με διανομείς σε 12 χώρες

Πλώρη για το ΧΑ βάζει η Qualco - Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επένδυση της ALTER EGO VENTURES στην eGaming Couch Heroes
H ALTER EGO VENTURES απέκτησε το 1% της eGaming Couch Heroes, με ιδρυτή και CEO τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας