
Στην υποβολή αιτήματος για την ένταξη της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – ΙτΑαλίας (GR.ITA II) στον 2ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου και Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI/PMI) προχωρούν από κοινού ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας (Terna), στο πλαίσιο της παρουσίασης των υποψήφιων έργων PCI/PMI που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου 2025.
Το ενεργειακό έργο που προωθούν οι δύο Διαχειριστές είναι στρατηγικής σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο και έχει ήδη ενταχθεί στο πιο πρόσφατο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης Δικτύων του ENTSO-E. Η ένταξη της διασύνδεσης σε καθεστώς PCI/PMI είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα της εξασφαλίσει την απαραίτητη αδειοδοτική επιτάχυνση και τους αναγκαίους κοινοτικούς πόρους χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθεί.
Η διασύνδεση
Η διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας αφορά στην ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής (Θεσπρωτία – Γαλατίνα), η οποία θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από 500 MW σήμερα σε 1.500 MW.
Το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σύγκλιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών και να συμβάλει στην περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
Το υποβρύχιο τμήμα του έργου υπολογίζεται σε 240 χλμ. ενώ τα υπόγεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 χλμ. Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος (HVDC) με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και τεχνολογία μετατροπέων τάσης (Voltage Source Converters), η οποία χρησιμοποιείται επίσης στο καινοτόμο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ.
Ο προϋπολογισμός του project και για τις δύο χώρες εκτιμάται σε 1,85 δισ. ευρώ και με την οριστικοποίησή του, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2035 του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι οι δύο Διαχειριστές βρίσκονται σε τελικό στάδιο συζητήσεων για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την περαιτέρω ωρίμανση του έργου.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ