
Έντονη μεταβλητότητα εμφάνισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως συγκράτησε τις πιέσεις σε επίπεδο τίτλων, ως επί το πλείστον, κρατώντας για δεύτερη ημέρα τη ζώνη των 1.700 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 1.702,82 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.689,89 μονάδων (-0,67%) και 1.707,51 μονάδων (+0,37%). Ο τζίρος ανήλθε στα 207 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 11,3 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,03% στις 4.204,95 μονάδες, ενώ στο -0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.577,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 1.669,39 μονάδες.
Εύρωστη η τάση
«Σκορ και θέαμα» από το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να «πατά» εσχάτως και τις 1.700 μονάδες, για να καταγράψει έτσι νέο υψηλό 14 ετών. Οι αυξημένοι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ημερήσιοι τζίροι και η απουσία διορθώσεων που θα άλλαζαν την τάση αποδεικνύουν την τρέχουσα ευρωστία του εν εξελίξει ράλι, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διαχειριστής χαρτοφυλακίου, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.
Η ανοδική τάση παίρνει «φωτιά» και από την ειδησεογραφία, με τον «δύσκολο» οίκο αξιολογήσεων Moody’s να αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία και να αυξάνει έτσι τα επιχειρήματα των θεσμικών διαχειριστών χαρτοφυλακίου για επενδύσεις μεσομακροπρόθεσμης διακράτησης στα εγχώρια «χαρτιά», αναφέρει ο κ. Στεριώτης.
Για την ώρα, οι ωφέλειες της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου διαχέονται σε ολόκληρο το ταμπλό, ακόμη και αν «κάποιοι» είχαν, όπως φαίνεται, «προεξοφλήσει» αυτή την θετική εξέλιξη, με τη λεωφόρο Αθηνών να υπεραποδίδει των ξένων εν μέσω μάλιστα σημαντικής διάθεσης risk-off στη σηματωρό Νέα Υόρκη και αλλού.
«Πρωταθλήτριες» στο επενδυτικό ενδιαφέρον (αποδόσεις και όγκοι συναλλαγών) παραμένουν οι Τράπεζες
Στα παράλληλα κέρδη της αναβάθμισης της Εθνικής Οικονομίας ανήκει και η αύξηση των προσδοκιών «επιστροφής» του Χ.Α. στις Αναπτυγμένες Αγορές, κάτι το οποίο, χωρίς να θέλουμε να κάνουμε… μαντεψιές, αποτελεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θέμα χρόνου.
Συμβολικά, λοιπόν, το αλήστου μνήμης κεφάλαιο της κρίσης χρέους κλείνει, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι τα «μαθήματα» δεν πρέπει να αποτελούν οδηγό για το μέλλον – το αντίθετο μάλιστα.
Σε ό,τι αφορά το αν ο χαρακτήρας της γενικά «ρηχής» ελληνικής Αγοράς άλλαξε δια παντός και το αν η ελληνική μετοχική υπεραπόδοση θα έχει συνέχεια, θα λέγαμε ότι «οι παρελθούσες αποδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για το μέλλον», όπως λένε συχνά οι σύμβουλοι των επενδύσεων.
Μέσα σε όλα αυτά, «πρωταθλήτριες» στο επενδυτικό ενδιαφέρον (αποδόσεις και όγκοι συναλλαγών) παραμένουν οι Τράπεζες, με τον περιορισμό του country risk να ευνοεί περαιτέρω τους όρους πρόσβασής τους στις πηγές άντλησης κεφαλαίων. Ο κλάδος, λόγω της υψηλότερης συγκριτικά με άλλους εμπορευσιμότητάς του, προσφέρει συν τοις άλλοις μεγαλύτερη «άνεση εισόδου» (αλλά και «εξόδου») στα ενδιαφερόμενα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια, γεγονός θετικό για την επέκταση του ευρύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, το άλμα του 2,68% του ΟΠΑΠ έδωσε σημαντικά στηρίγματα στην αγορά, ενώ άνω του 1% ήταν και τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, ΔΑΑ και ΕΛΧΑ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Cenergy, Εθνική, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έχασε 3,31%, με τις Jumbo, Aktor, Λάμδα και Τιταν να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Helleniq Energy, Optima Bank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Aegean, Motor Oil, Metlen και Coca COLA, με τις Eurobank, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν αμετάβλητες.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης