
Το χρυσάφι έχει αποδείξει αιώνες τώρα την αξία του και την ειδική θέση που κατέχει στην παγκόσμια επενδυτική προτίμηση.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως η φήμη του και η αδυναμία σημαντικής μεταβολής στην ποσότητα (εξόρυξη) έχουν καταστήσει αυτό το αμιγές “ασφαλές” καταφύγιο, το οποίο ευνοείται σε περιόδους κρίσεων, πληθωριστικών πιέσεων κ.α.
Όπως η τρέχουσα περίοδος, η οποία χαρακτηρίζεται από μια παραμονή σε μέτρια πληθωρισμένο περιβάλλον για τις μεγάλες οικονομίες (και κυρίως τις ΗΠΑ), απότοκο της εξωπραγματικής αύξησης την περίοδο 2020-2022 μετά την έξαρση της πανδημίας.
Και δεδομένης της δυσπιστίας που έχει προκαλέσει η άναρχη επιβολή δασμών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ (και η συν αυτώ αναμενόμενη υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων από τις αντισυμβαλλόμενες οικονομίες), είναι λογικό να είναι ασταμάτητη η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, συνεχίζοντας σε νεότερα ιστορικά υψηλά και πάνω από τα 3040$ ανά ουυγιά.
Κι όσοι ποντάρουν σε πτώση, βρίσκονται εγκλωβισμένοι είτε έχοντας πουλήσει θέσεις πιο χαμηλά και ..προσεύχονται να γυρίσει σε χαμηλότερα επίπεδα, είτε έχοντας σορτάρει και καταγράφοντας ανέλπιστες ζημίες.

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, το χρυσάφι είναι μακροπρόθεσμα ανοδικό, και μάλιστα έχοντας σχεδόν τριπλασιάσει στη δεκαετία, με απόδοση +40% στις 52 εβδομάδες και +14% μόνο στο πρώτο διάστημα του 2025.
Από την άλλη, ο “ψηφιακός χρυσός” που ακούει στο όνομα Bitcoin έχει διαφορετική τροχιά. Προφανώς, στη δεκαετία, η απόδοσή του δεν συγκρίνεται σχεδόν με τίποτα στον κόσμο, μιας και καταγράφει ..+33000%, έχοντας δώσει πίσω ..330 φορές το επενδεδυμένο κεφάλαιο που “τόλμησε” να μείνει αγορασμένο όλα αυτά τα χρόνια.
Κι όμως, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες εξελίξεις όπως το 4o halving, η έγκριση των ETFs από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και η ανάληψη νέας κυβέρνησης Trump με την άμεση αντικατάσταση του επικεφαλής της Επιτροπής με τον φίλα προσκείμμενο Mark T. Uyeda είχαν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες το κρυπτονόμισμα να συνεχίσει την καταιγιστική ανοδική κίνηση.

H τρέχουσα πλαγιοπτωτική κίνηση από τις 104 χιλ. δολάρια στις 84 χιλ. έχει δώσει σημαντικό κίνητρο επανατοποθέτησης, με την πρώτη περιοχή μεσοπρόθεσμης στήριξης να οριοθετείται στην περιοχή 77-78 χιλ., και επόμενη στις 60-62. Ο στόχος, προφανώς, είναι μεγάλος, σχεδόν +80% από τα τρέχοντα επίπεδα, στη ζώνη των 150 χιλ., χωρίς φυσικά να μιλάμε για το τέλος της ανόδου, που κάποιοι κύκλοι την θέλουν στις 500 χιλ.
Πέρα από την απόδοση, άλλο είναι το ζήτημα της μεταβλητότητας των δύο αυτών προϊόντων. Εξού και η πεποίθηση ότι απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό. Ο μεν χρυσός είναι γνωστός για την αμυντική του συμεριφορά, ενδεικτικά δεν δέχτηκε ποτέ στη δεκαετία συνολική απομείωση περιόδου πάνω από 21% (περίοδος Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2022, από τα 2050 στα 1620. Το δε Bitcoin, αν και από τα πιο αμυντικά κρυπτονομίσματα, δεν ..στερείται μεταβλητότητας επ’ ουδενί λόγο, τόσο σε ημερήσιο επίπεδο με τις συχνές διψήφιες ποσοστιαίες αυξομειώσεις, όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υπενθυμίζοντας τo πτωτικό σκέλος του 2022 που από τα (τότε ιστορικά) υψηλά των 67000 δολαρίων κατέγραψε μέχρι και κάτω από 17000..
Για το χρυσάφι, θα συμφωνήσουμε με τη γνώμη των περισσοτέρων ότι θα συνεχίσει να λάμπει για πολύ καιρό ακόμα, άσχετα με τις όποιες ήπιες διακυμάνσεις στην τιμή, υιοθετώντας μερικώς το ρητό “από τον χρυσό, κανείς δεν χάνει”. Αυστηρότερα, θα διαφωνήσουμε με όσους το θεωρούν παρωχημένο (;) επενδυτικό όχημα, μόνο και μόνο διότι τα χαρακτηριστικά του είναι πεπερασμένα. Η επιτυχία του έγκειται στον σωστό χρονισμό εισόδου-εξόδου, χωρίς απαραίτητα να ανησυχήσει κάποιος για τα απόλυτα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα, ενώ η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη.
Για το μεγαλύτερο σε κεφ/ση κρυπτονόμισμα, μολονότι είναι έως και άδικο να συγκρίνεται, μιας και έχει πολύ μικρή ζωή μόλις 15-16 ετών και μικρότερη (πραγματική) χρηματιστηριακή ιστορία, μολαταύτα προσφέρει μεγαλύτερες συγκινήσεις, ενώ το ανώτατο τεχνολογικό υπόβαθρο (όλου του κόσμου της κρυπτογράφησης, όχι μόνο του συγκεκριμένου δικτύου) και η ευρύτατη αποδοχή από το νεότερο σε ηλικία επενδυτικό κοινό εξασφαλίζει ότι θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Η εν εξελίξει ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς (βλ. MiCA) θα προσθέσει στην ήδη υψηλή μεταβλητότητα, τουλάχιστον έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Ο Συμεών Μαυρουδής είναι Διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο