
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο κινεζικούς ομίλους πετροχημικών προϊόντων επειδή φέρονται να εισήγαγαν ιρανικό αργό πετρέλαιο, στην τελευταία ομοβροντία της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της ισλαμικής δημοκρατίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις στην Huaying Huizhou Daya Bay Petrochemical Terminal Storage για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, αγοράζοντας και αποθηκεύοντας ιρανικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρθηκε στην Κίνα με πλοίο που ήδη υπόκειται σε κυρώσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ξεχωριστά κυρώσεις στην κινεζική εταιρεία διύλισης Luqing Petrochemical για την αγορά ιρανικού αργού πετρελαίου που μεταφερόταν με πλοία που συνδέονται με τους Χούτι και τον ιρανικό στρατό.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι κυρώσεις στην Luqing Petrochemical σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον επιβάλλει τέτοιες κυρώσεις σε διυλιστήριο «τσαγιέρας» (teapot), τα ιδιωτικά κινεζικά διυλιστήρια που είναι οι κύριοι αγοραστές ιρανικού αργού πετρελαίου.
«Οι αγορές ιρανικού πετρελαίου από τα διυλιστήρια “teapot” αποτελούν την κύρια οικονομική σανίδα σωτηρίας για το ιρανικό καθεστώς, τον κορυφαίο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο», δήλωσε ο Σκοτ Μπέσεντ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να αποκόψουν τις ροές εσόδων που επιτρέπουν στη Τεχεράνη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα».
Συμφωνία με το Ιράν θέλει ο Τραμπ
O Τραμπ έγραψε αυτόν τον μήνα στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν για να τον παροτρύνει να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Απείλησε με «τρομερές» συνέπειες εάν η Τεχεράνη δεν συμφωνήσει σε μια διπλωματική προσπάθεια, αλλά το Ιράν δεν έχει ανταποκριθεί στο άνοιγμα.
Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι επαναφέρει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, η οποία θα περιλαμβάνει κυρώσεις σε οντότητες που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα. Στόχος είναι να αναγκάσει το Ιράν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ευνοϊκότερους όρους για τις ΗΠΑ, αν και δεν είναι σαφές αν η Τεχεράνη ενδιαφέρεται να το κάνει.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από το χαμηλό των 400.000 βαρελιών ημερησίως το 2020 σε περισσότερα από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τα πρώτα τρία τρίμηνα, με σχεδόν όλες τις αποστολές να πηγαίνουν στην Κίνα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια.
Το Ιράν, μέλος του καρτέλ εξαγωγέων πετρελαίου Opec, έχει συνολική παραγωγική ικανότητα που εκτιμάται σε περίπου 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής ξένου αργού πετρελαίου στον κόσμο, εισήγαγε πέρυσι περίπου 11 εκατ. β/ημέρα.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα