
Μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία παραμένει το επενδυτικό κενό κάτι το οποίο επισημαίνει πλήθος οικονομικών αναλυτών. Αν και εμφανίζεται μια τάση μείωσης της απόστασης με την Ευρώπη, το ζήτημα παραμένει υπαρκτό και δείχνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να κάνει πολλά βήματα ακόμη.
Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα δεν «έπιασε» ακόμη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο. Όπως προκύπτει, η κρίση των μνημονίων «κατέβασε» πολλά σκαλοπάτια τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα καλείται να καλύψει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας. Ειδικότερα, ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 24% πριν το 2008, κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και διαμορφώθηκε περίπου στο 12% κατά μέσο όρο τη δεκαετία που ακολούθησε, ενώ παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με την ευρωζώνη (15,3% το 2024 έναντι 21,1%)» τόνισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο “Invest in Greece” με θέμα «Επενδύσεις και ελληνική οικονομία»
Παρ’ όλα αυτά, από το 2019 και μετά, όπως σημείωσε ο ίδιος «οι συνολικές επενδύσεις έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά περίπου 60% το 2024 έναντι του 2019, σε σύγκριση με μείωση κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ», ενώ πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, η συμβολή των επενδύσεων στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ φθάνει μεταπανδημικά κατά μέσο όρο τις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στην ευρωζώνη».
Το πρόβλημα με το επενδυτικό κενό
Πάντως, το πρόβλημα παραμένει. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Eurobank, τα 5 τελευταία χρόνια οι επενδύσεις παγίων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (το 35,6% αυτής της αύξησης προέρχεται από τις κατοικίες,), ωστόσο το «επενδυτικό κενό» σε σύγκριση με την Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι υψηλό (-5,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από -11,0 το 2019).
Επιπρόσθετα, τη διετία 2023-2024 ο ρυθμός ανόδου του μεριδίου των επενδύσεων παγίων στο ΑΕΠ παρουσιάζει επιβράδυνση. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δύναται να έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία στο μέλλον, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, στην οποία προστίθεται πως Τα οφέλη δεν εστιάζονται μόνο στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης και των εισοδημάτων άλλα και στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας έναντι πιθανών μελλοντικών διεθνών κρίσεων.
Από το 2026 και…βλέπουμε
Αξίζει δε να επισημανθεί ότι ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Ελληνικής Βουλής, Γιάννης Τσουκαλάς είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως η χώρα μειώνει το επενδυτικό κενό που έχει με τους εταίρους της στην ΕΕ, αλλά δεν πρόκειται να το κλείσει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026, που ολοκληρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον, εφόσον αυτή η πρόβλεψη γίνει πραγματικότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, θα υφίσταται το 2026 κατά περίπου 2% έως 3%. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες επενδύσεις 4 έως 5 δισ. ευρώ ετησίως στη χώρα μας. Το επενδυτικό κενό, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ορίζεται ως η απόκλιση στις συνολικές επενδύσεις, εκφρασμένες σε ποσοστό του ΑΕΠ, μεταξύ Ελλάδας και του μέσου όρου στις 20 χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΠτΒ, «η κρίση έφερε αντιμέτωπη τη χώρα μ’ ένα υψηλό επενδυτικό κενό, το οποίο έφτασε τις 10,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2019». Τη χρονιά εκείνη σημειώνεται το ιστορικό υψηλό του επενδυτικού κενού μεταξύ Ελλάδας και (μέσου όρου) Ευρωζώνης. Από το 2019 και μετά το επενδυτικό κενό αυτό μειώθηκε σημαντικά και το 2023 ανήλθε σε 5,4%. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συνεχίζει η μελέτη του ΓΠτΒ, «για την εξέλιξη των συνολικών επενδύσεων τα έτη 2024 – 2026 αναμένεται περαιτέρω άμβλυνση του επενδυτικού κενού της χώρας σε 4,0 π.μ. το 2024, σε 3,0 π.μ. το 2025 και σε 2,3 π.μ. το 2026».


Latest News

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενοικίου - Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ
Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια όλων των κατηγοριών - Μαζί με τα επιπλέον 500 εκατ. στο ΠΔΕ το συνολικό ύψος των μέτρων αγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Στο 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων που ισχύει από φέτος και θα είναι μόνιμα

Μητσοτάκης: Επιστροφή ένα ενοίκιο σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο – 250 ευρώ σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους
Στο 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων που ισχύει από φέτος και θα είναι μόνιμα - Τι ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης μετά τα πλεονάσματα - Δείτε live τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση Τύπου σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το πλεόνασμα του 2024 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Στο 3,2% το έλλειμμα στην ΕΕ - Στην 6άδα των πλεονασμάτων η Ελλάδα
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στην ζώνη του ευρώ μειώθηκε το 2024

Πλεονάσματα «μαμούθ» το 2024 - Πώς διαμορφώθηκε το χρέος [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία - Στο 153,6% το δημόσιο χρέος - Ρεκόρ 4,8% για το πρωτογενές πλεόνασμα την περυσινή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά σημείωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,3%

Κλείδωσε το πλεόνασμα στο 1,3% – Έρχονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στήριξης
Ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορά - Τα μέτρα για συντάξεις και ενοίκια

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας

Πόσο προστατευμένη είναι η Ελλάδα από την «καταιγίδα Τραμπ»
Κίνδυνοι λόγω Ευρώπης αλλά και ευκαιρίες - Καθώς κλείνει ο κύκλος της κρίσης χρέους ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας - Παραμένει η ζήτηση για ελληνικά assets