
Οι εικόνες των διαδηλώσεων στην Τουρκία από τη σύλληψη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και μετά κάνουν το γύρο του κόσμου.
Και το ερώτημα που κυριαρχεί σε όλους είναι αν τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη σύλληψη του Ιμάμογλου τον κατέστησε ο ίδιος έναν ισχυρό αντίπαλο που να μπορεί να τον απειλήσει.
Ο Ερντογάν μετράει τις κινήσεις του
Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης – για κάποιους πιο αυταρχικός από ότι θα θέλανε – ο οποίος μετράει τις κινήσεις του. Μπορεί αλήθεια να έκανε τέτοιο λάθος και με αυτή τη δίωξη να παρέδωσε ο ίδιος το δαχτυλίδι της εξουσίας στον Ιμάμογλου, ή σε όποιον υποδείξει αυτός εάν υποθέσουμε ότι δεν θα μπορεί να τη διεκδικήσει;
Δεν θυμάται ότι και ο ίδιος εξελέγη με τον ίδιο τρόπο, όταν φυλακίστηκε και μέτρησε στη συνείδηση του λαού της χώρας και ως διωκόμενος από ένα αυταρχικό καθεστώς;
Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν μέτρησε όπως λένε και αναλυτές στην Τουρκία είχε «μετρήσει» τις δυνάμεις του πριν ξεκινήσει η δίωξη Ιμάμογλου.
Για την οποία να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί πραξικοπήματος, δηλώνει ότι καμία σχέση και ανάμειξη δεν έχει.
Ο χρόνος της δίωξης Ιμάμογλου
Τη στιγμή λοιπόν που ξεκινάει η δίωξη Ιμάμογλου, ο Ερντογάν βρίσκεται σε μία από τις πλέον ισχυρές διπλωματικές περιόδους για την Τουρκία, με τη χώρα να θεωρείται απαραίτητη τόσο από τη νέα και φιλική προς αυτή διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά και από την ΕΕ.
Και ενώ η προφυλάκιση Ιμάμογλου έχει ανακοινωθεί ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ταξιδεύει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογο του Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον. Ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και οι διμερείς επαφές με χώρες της ΕΕ.
Εκτός από το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον ο Ερντογάν είχε φροντίσει να ξεκινήσει το διάλογο με τους Κούρδους, ακόμα και αν το κόμμα DEM εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση για την υπόθεση Ιμάμογλου.
Είχε αρχίσει να υπενθυμίζει ξανά τις διώξεις για το Γκεζί, περισσότερο από 10 χρόνια μετά, με δημοσιογράφους και ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αρχές για τις διαδηλώσεις του 2013. Μία υπενθύμιση ότι το κράτος δεν ξεχνά.
Κάποιοι θεωρούν δε ότι δεν θα προχωρούσε η σύλληψη Ιμάμογλου αν η υπόθεση δεν είχε «δεθεί» όπως έπρεπε και περιμένουν τον άσσο στο μανίκι του Ερντογάν. Και αυτό μένει να φανεί.
Όσοι έχουν γνώση της πραγματικότητας στην Τουρκία, σημειώνουν τον όγκο των διαδηλώσεων, αλλά και τον όγκο του πληθυσμού που δεν διαδηλώνει.
Σημαντικές όπως λένε είναι οι συνέπειες που έχει η υπόθεση Ιμάμογλου στην οικονομία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της ζημιάς.
Ο παράγοντας λαϊκή δυσαρέσκεια
Σημειώνουν δε ότι στους υπολογισμούς του Ερντογάν, ο μόνος αστάθμητος παράγοντας είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια. Παράλληλα με την ταύτιση με τον κατατρεγμένο. Αλλά αυτά δεν μπορούν να μετρηθούν όπως επισημαίνουν αυτή τη στιγμή. Θα μετρηθούν όταν ο Ερντογάν κάνει εκλογές, με τον πολιτικό χρόνο να είναι εξαιρετικά πυκνός και να αλλάζει τα πράγματα.
Θα μπορέσει η αντιπολίτευση να συντηρήσει και να διευρύνει τις αντιδράσεις;
Να απαντήσει σε προβλήματα καθημερινότητας, που δεν τα κατάφερε στο παρελθόν;
Επίσης θα φανεί πόσο ισχυρό είναι το κλίμα κατά του Ερντογάν και αν είναι κατά πόσο μπορεί να το ανατρέψει. Με αναλυτές να σημειώνουν ότι σε χώρες με τέτοιο πληθυσμό οι διαδηλώσεις δεν είναι ασφαλές μέτρο καταγραφής εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Με τις εξελίξεις να είναι μπροστά.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στη σκιά του Ιμάμογλου
Την ίδια στιγμή τις εξελίξεις παρακολουθεί και η Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου η κατάσταση παραμένει ρευστή και ανησυχητική».
«Σχετικά με όσα συμβαίνουν με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, η θέση μας παραμένει αταλάντευτη και συνεπής, ότι παραχωρήσεις στο κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές και οφείλονται κάθε φορά πειστικές απαντήσεις για κάθε επικαλούμενη παραβίασή τους», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τη δήλωση Γεραπετρίτη.
Η Αθήνα αναμένεται όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές να συνταχθεί στο θέμα Ιμάμογλου με τη θέση της ΕΕ.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Ενώ όσον αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ο Μαρινάκης σημείωσε ότι «στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας ενδέχεται να συζητήσουν τα σχετικά θέματα». Για να σημειώσει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, καθίσταται δυσχερές να οργανωθεί άμεσα στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Ανώτατες διπλωματικές πηγές τόνιζαν στο in ότι το ΑΣΣ δεν επηρεάζεται και δεν ακυρώνεται, απλά θα αναζητηθεί η κατάλληλη ημερομηνία δεδομένων των συνθηκών, σημειώνοντας ότι αυτή δεν είχε κλειδώσει στις αρχές Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τη συνέχεια των ερευνών για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης, Ελλάδας – Κύπρου, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ αναμένεται και η κατάθεση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων της Ελλάδας στην ΕΕ, ως οφείλει η Αθήνα.
Για την ελληνική πλευρά άλλωστε δεδομένων και των σχέσεων με την Τουρκία, η τήρηση των ισορροπιών δεν είναι κάτι που μπορεί να παραβλεφθεί.
Πηγή: in.gr


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια