
Αυξάνεται διαρκώς η κατανάλωση ενέργειας στον πλανήτη. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ) και τα οποία αφορούν την προηγούμενη χρονιά έδειξαν ότι το 2024 η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,2% συγκριτικά με το 2023 και έφθασε σε επίπεδα-ρεκόρ. Ενδεικτικός της τεράστιας ζήτησης είναι ο ρυθμός ετήσιας αύξησης της κατανάλωσης, που ήταν σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο της δεκαετίας 2013-2023 (1,3%).
Μια χαρακτηριστική εξέλιξη των νέων στοιχείων της ΔΥΕ είναι το ότι για πρώτη φορά η συμμετοχή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από το 30% σε ό,τι αφορά στη συνολική παραγωγή ενέργειας στον πλανήτη. Πριν από μια 50ετία – μιλάμε για το έτος 1974, εν μέσω της πρώτης παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης δηλαδή – το αντίστοιχο ποσοστό είχε φθάσει στο ιστορικά κορυφαίο ποσοστό 46%.
Στους αντίποδες, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε το 2024 κατά περισσότερο από 4% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας σε παγκόσμια κλίμακα τις 1.100 τεραβατώρες. Για να έχει κανείς μια τάξη μεγέθους, θα μπορούσε να αναλογιστεί ότι τόση περίπου είναι η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιαπωνία, την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη. Το ποσοστό 4% αντιπροσωπεύει εξάλλου τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ αν εξαιρεθούν οι χρονιές που η παγκόσμια οικονομία ανέκαμπτε από μια διεθνή οικονομική ύφεση.
Ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικά
Βάσει των στοιχείων της ΔΥΕ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια παρείχαν το 80% της πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2024. Αθροιστικά η αιολική ενέργεια, η ηλιακή και η πυρηνική για πρώτη φορά συμμετείχαν κατά περισσότερο από 40% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.
Ελπιδοφόρο από περιβαλλοντικής απόψεως είναι το γεγονός ότι από τα ορυκτά καύσιμα η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι αυτή που αυξήθηκε περισσότερο το 2024 – κι αυτό παρά το εμπάργκο της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ειδικότερα, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 115 δισ. κυβικά μέτρα (σε ποσοστό 2,7%), ενώ την προηγούμενη δεκαετία η μέση ετήσια αύξηση ήταν 75 δισ. κυβικά μέτρα.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας σημειώνει τέλος ότι οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες ή αναπτυσσόμενες χώρες ευθύνονται για το 80% της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας που κατεγράφη παγκοσμίως κι αυτό σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας υποχωρεί, όπως παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αύξηση της κατανάλωσης κατά 1% κατεγράφη και στις ανεπτυγμένες χώρες, έπειτα από χρόνια πτώσης.
Το στοίχημα του άνθρακα
Η ΔΥΕ δεν πρόλαβε να συνεκτιμήσει την πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα εντατικοποιηθεί η παραγωγή «όμορφου, καθαρού άνθρακα» στις ΗΠΑ και προέβλεψε ότι το 2025 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμβάλουν σε ποσοστό 35% (κατά το ένα τρίτο δηλαδή) στην ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθει στον πλανήτη. Η Υπηρεσία θεωρεί ότι εφέτος ο άνθρακας θα πάψει να είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Εν πάση περιπτώσει, το στοίχημα της παραγωγής – και των εκπομπών – άνθρακα ακόμα δεν έχει κριθεί. Η ούτως ή άλλως ανησυχητική διαπίστωση είναι ότι τα δάση έχουν πάψει πλέον να αποτελούν τον «πνεύμονα» του πλανήτη. Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία μετείχαν ερευνητικά Ινστιτούτα από πολλές χώρες, τα τελευταία τριάντα χρόνια η μεγάλη συσσώρευση άνθρακα δεν γίνεται στα δάση του πλανήτη, αλλά στα εδάφη, στα υδάτινα υποθέματα, σε υγροβιότοπους και εν γένει σε «αναεροβικά περιβάλλοντα», δηλαδή σε περιβάλλοντα στερούμενα οξυγόνου.
Μόνο 6% στα δάση
«Τα ευρήματα της έρευνας ανατρέπουν τις πεποιθήσεις μας. Πιστεύαμε ότι ένα μεγάλο μέρος της αποθήκευσης άνθρακα γινόταν από ζωντανή βλάστηση στα δάση, αλλά τελικά η πλειονότητα των καταβόθρων άνθρακα βρίσκεται σε εδάφη, σε αποθέματα νερού και σε υγροβιόπους», εξηγεί στη «Les Echos» ο Ζαν-Πιερ Βινιερόν, διευθυντής ερευνών στο INRAE και ένας από τους δύο Γάλλους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.
Σύμφωνα με την ανάλυση των ροών άνθρακα τις τελευταίες δεκαετίες, μόνο το 6% του παγκόσμιου άνθρακα έχει συσσωρευτεί στα δάση. «Η χωρητικότητα αποθήκευσης άνθρακα στις μεγάλες δασικές εκτάσεις έχει μειωθεί κυρίως λόγω διαταραχών που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα δάση υποφέρουν κυρίως από την αποψίλωση, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και την ξηρασία», επισημαίνει ο γάλλος μηχανικός.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια