
Το 2025 αναμένεται να είναι χρονιά – ορόσημο για την πορεία αναβάθμισης του χρηματιστηρίου της Αθήνας ώστε να ενταχθεί στο club των ανεπτυγμένων αγορών. Ηδη, πάροχοι δεικτών όπως ο FTSE Russell, που πέρυσι τον Σεπτέμβριο μας ενέταξε σε watch list (λίστα υπό παρακολούθηση) για αναβάθμιση σε Ανεπτυγμένη Αγορά (Developed Market), αναμένεται να ανακοινώσει στις 9 Απριλίου την απόφασή του και σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Επίσης τον Απρίλιο, ο STOXX αναμένεται να κρίνει αν θα μας εντάξει και αυτός σε watch list – με σημαντικό αποτύπωμα για τις μετοχές που παρακολουθεί ο STOXX Europe και τα futures του, ενώ ο S&P Dow Jones μας έχει ήδη εντάξει σε watch list αναβάθμισης και αναμένεται να πάρει απόφαση αρχές Αυγούστου. Η απόφαση του MSCI στα μέσα Ιουνίου θα έχει ιδιαίτερη απήχηση, καθώς είναι ο μεγαλύτερος πάροχος δεικτών, τον οποίο ακολουθεί ως δείκτη αναφοράς το 70% των funds παγκοσμίως.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν πάντως για 12 χρόνια στις ανεπτυγμένες αγορές, προτού υποβαθμιστεί τον Νοέμβριο του 2013, ενώ τα δεδομένα δείχνουν πως για μια περίοδο η εγχώρια αγορά θα είναι ενταγμένη τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες αγορές.
Η άποψη μέρους της αγοράς, ότι η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μικρότερες εισροές κεφαλαίων σε σχέση με τις εκροές, καθώς το ειδικό βάρος του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι πολύ μικρό (0,15%) στον δείκτη MSCI Developed Market και κατά συνέπεια μπορεί να αγνοηθεί (ως tracking error), από ορισμένα funds που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι σαφώς μεγαλύτερα, καθώς θα αυξηθεί περεταίρω η εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαίων και θα διευρυνθεί σταδιακά η γκάμα των επενδυτών, την ώρα που τόσο τα passive όσο και τα active funds που παρακολουθούν τις ανεπτυγμένες αγορές έχουν πολλαπλάσιο ενεργητικό σε σχέση με αυτά που παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές.
Από την άλλη πλευρά, ισχυρότερο ρόλο στην εξισορρόπηση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα μπορούσαν να διαδραματίσουν και οι εγχώριοι θεσμικοί, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων και κρατικών οργανισμών.
Το διακύβευα της αναβάθμισης δεν είναι πάντως πότε και με ποιος όρους βραχυπρόθεσμα θα λάβει χώρα, αλλά πως θα αποτελέσει την αφορμή ώστε να μεγιστοποιηθεί το όποιο όφελος για την κεφαλαιαγορά.
Οπως σημειώνει σχετικά ο Νίκος Πορφύρης, επιτελικός διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO) Ομίλου Χρηματιστήριου Αθηνών, θα μπορούσε αρχικά να δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων στα εξής:
1. Πώς θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι υποδομές και οι υπηρεσίες ως ένα οικοσύστημα που θα ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα των δυτικοευρωπαϊκών αγορών.
2. Πώς θα έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες να συμμετέχουν στους δείκτες, ώστε να παίρνουμε ως αγορά το μέγιστο δυνατό βάρος (index weight) από τα πολλαπλάσια κεφάλαια των passive investors που παρακολουθούν τις αναπτυγμένες αγορές.
3. Πώς θα αποκτήσουν από τώρα πρόσβαση τα μέλη και οι εταιρείες σε όσο το δυνατόν περισσότερα διεθνή desks, αναλυτές και funds που καλύπτουν τις αναπτυγμένες αγορές, για να γίνει η μετάβαση και το rebalancing απρόσκοπτα (και όχι απότομα όπως το 2001).
4. Πώς θα βελτιώσουμε τη ρευστότητά μας σε όλα τα προϊόντα, ώστε να αυξηθούν οι εταιρείες που αντλούν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, χρησιμοποιώντας αφενός τα κίνητρα που θεσπίζει η πολιτεία με τον νέο νόμο για την κεφαλαιαγορά, αλλά και το όφελος από το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου που έχουν οι ανεπτυγμένες αγορές έναντι των αναπτυσσόμενων. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει δηλαδή να αξιοποιήσει αυτή τη συγκυρία με στρατηγικές κινήσεις και διαρθρωτικές βελτιώσεις, ώστε να εδραιωθεί ως ένας σύγχρονος, ανταγωνιστικός και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, στηρίζοντας και την ελληνική οικονομία.


Latest News

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια