
Το μεγάλο ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, με τους ευρωπαϊκούς παράγοντες της αγοράς να εξετάζουν το πότε θα επιστρέψουν στις ρωσικές αγορές. Ορισμένοι προβλέπουν ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να διατηρήσει αυξημένο έλεγχο στις εξαγωγές πετρελαίου της, ακόμη και αν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.
Μετά την αποχώρηση των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η Vitol, η Trafigura και η Gunvor, από το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα αναγκάστηκε να στηριχθεί σε νέους ενδιάμεσους φορείς για να μεταφέρει το αργό και τα προϊόντα πετρελαίου σε αγοραστές στην Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
Τα σχέδια της Μόσχας για το πετρέλαιο
Όπως γράφουν οι Financial Times, o διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Gunvor, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας, Τόρμπγιορν Τόρνκβιστ, ανέφερε ότι οι ρωσικοί παραγωγοί του μαύρου χρυσού πιθανόν να επιθυμούν να διατηρήσουν αυτό το δίκτυο ακόμη και αν οι κυρώσεις χαλαρώσουν και οι ευρωπαίοι έμποροι επιστρέψουν.
«Προφανώς έχουν τους δικούς τους τρόπους τώρα και χρησιμοποιούν το δικό τους ελεγχόμενο σύστημα για να φέρουν το πετρέλαιο στις αγορές», λέει ο Τόρνκβιστ.
Στο μέλλον, οι Ρώσοι παραγωγοί ενδέχεται να επιδιώξουν να πωλούν περισσότερο πετρέλαιο με όρους delivered,
«Η υποψία μου είναι ότι δεν θα επιστρέψουν στις παλιές τους μεθόδους… και δεν θα αφήσουν όλες τις μεταφορές και το μάρκετινγκ στα χέρια των εμπόρων», προσθέτει.
Το εμπόριο πριν τον πόλεμο
Πριν από τον πόλεμο, παραγωγοί πετρελαίου όπως η Rosneft πουλούσαν πετρέλαιο σε ευρωπαίους εμπόρους με όρους free-on-board. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικοί όμιλοι αναλάμβαναν τη μεταφορά από τα ρωσικά λιμάνια στους ξένους πελάτες, αποκομίζοντας κέρδη στην πορεία.
Στο μέλλον, η Rosneft και άλλοι ρώσοι παραγωγοί ενδέχεται να επιδιώξουν να πωλούν περισσότερο πετρέλαιο με όρους delivered, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά δίκτυα που δημιούργησαν τα τελευταία τρία χρόνια για να το στείλουν απευθείας στους πελάτες και να κρατήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη.
Η πρόβλεψη της Gunvor, πριν από τον πόλεμο, ενισχύει την πιθανότητα μιας ανανεωμένης μάχης για τις ρωσικές αγορές, μεταξύ των εμπορικών γιγάντων της Ευρώπης και των ομάδων, κυρίως στο Ντουμπάι και στο Χονγκ Κονγκ, που εξυπηρετούν τη χώρα από την πλήρη κλίμακα της εισβολής το 2022.
Οι ΗΠΑ στην εξίσωση του πετρελαίου
Μετά την αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην επιθετικότητα της Ρωσίας με την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες φάνηκαν να έχουν αποκλείσει την αγορά της Μόσχας για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, η προσέγγιση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναδείξει την κάποτε αδιανόητη πιθανότητα ότι οι περιορισμοί μπορεί να χαλαρώσουν σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, όπως η Vitol, εκτιμούν ότι η επιστροφή στην ρωσική αγορά πετρελαίου θα πάρει χρόνο, πιθανώς 1-2 χρόνια, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Παρά την πιθανότητα χαλάρωσης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει πιο σύνθετη, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικές απόψεις. Οι εταιρείες παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξέλιξίς , καθώς το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές στις διεθνείς κυρώσεις και τους κανονισμούς.


Latest News

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label