
Tην έναρξη του προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning: «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε», ανακοινώνει η Alter Ego Media, ο μεγάλος όμιλος media στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ενέργεια υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα το οποίο, σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες του ΕΚ για τη 10η νομοθετική περίοδο που ξεκίνησε μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024, έχει θέσει το θέμα της παραπληροφόρησης πολύ ψηλά στην ατζέντα των δράσεων του.
Το Πρόγραμμα «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε» προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο ελεύθερη πρόσβαση σε τέσσερις διδακτικές ενότητες με θέματα όπως:
· Tι είναι η εγγραμματοσύνη στις ειδήσεις και πώς να γίνετε υπεύθυνοι «καταναλωτές ειδήσεων»
· Πώς να ξεχωρίζετε την πληροφόρηση από την παραπληροφόρηση και τα fake news
· Τι να εξετάζετε πριν αναδημοσιεύσετε μια είδηση
· Deep Fakes και εγγραμματισμός.
Η παρούσα ενέργεια έχει σκοπό να εκπαιδεύσει όσους παρακολουθούν ειδήσεις μέσω διαδικτύου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, εφημερίδων και περιοδικών, ώστε να μπορούν να αξιολογούν με κριτικό τρόπο την αξιοπιστία των πληροφοριών που δέχονται.
Η ιδέα γεννήθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία του προγράμματος πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του E-Learning ΕΚΠΑ free.elearningekpa.gr.
Συγγραφείς των προγραμμάτων είναι η Τάνια Μποζανίνου (αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ») και ο Dr. Ανδρέας Μ. Παναγόπουλος (δημοσιογράφος, Σύμβουλος έκδοσης in.gr), και συμμετέχουν ο Στρατής Αγγελής (δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA) και ο Βαγγέλης Στεργιόπουλος (δημοσιογράφος στο in.gr και ερευνητής ιστορικού αρχείου «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»).
Στη σημερινή εποχή, όπου η ενημέρωση συχνά συγχέεται με τα fake news και η πληροφόρηση με την παραπληροφόρηση, είναι αναγκαίο να διακρίνουμε ποιες ειδήσεις είναι πραγματικές και ποιες όχι. Η υπερβολική εμπιστοσύνη ή δυσπιστία μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη πληροφόρηση, δημιουργώντας τελικά όχι σωστά ενημερωμένους πολίτες.
Η ενέργεια περιλαμβάνει και πρόγραμμα που σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Deep Fakes.
Το πρόγραμμα που υπογράφει η Alter Ego Media, παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία, με παραδείγματα και οδηγίες, που βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να μάθουν πώς να ξεχωρίζουν τις αξιόπιστες πληροφορίες και να αναγνωρίζουν τις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να δυσπιστούν.
Η ολοκλήρωση του δωρεάν προγράμματος συνοδεύεται προαιρετικά από ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης εφόσον ο εκπαιδευόμενος υποβάλλει επιτυχώς στο τέλος των ενοτήτων ένα τεστ αξιολόγησης.


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank