
Η φρενίτιδα που έχει επικρατήσει στα social media ακούει στο όνομα Ghibli και είναι ο νέος τρόπος της OpenAI να δημιουργεί memes ιαπωνικού στυλ. Οι χρήστες γέμισαν τα κοινωνικά μέσα με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού στούντιο κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli.
Παρόλα αυτά η τάση αυτή, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα, με ορισμένους να κατηγορούν την OpenAI για εκμετάλλευση της δουλειάς των καλλιτεχνών.
Το crash της OpenAI για τα ιαπωνέζικα memes
Όλα ξεκίνησαν από ένα πιθανό «bug». Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την παρουσίαση του «Images for ChatGPT» την Τρίτη, ένας χρήστης του X ισχυρίστηκε ότι το εργαλείο OpenAI 4o δημιούργησε έναν «σεξι άντρα», αλλά δεν μπορούσε να δημιουργήσει «σεξι γυναίκες».
Ακόμη και ο CEO της Open AI συμμετείχε στη φρενίτιδα αυτή αλλάζοντας την εικόνα προφίλ του με μια φωτογραφία του ίδιου στο στυλ του Ghibli.
Όπως γράφει το business insider, αυτό τράβηξε την προσοχή του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο οποίος απέδωσε το πρόβλημα σε ένα «bug» και υποσχέθηκε να το διορθώσει.
Μετά ακολούθησε το τσουνάμι των εικόνων που δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης με το χαρακτηριστικό στυλ των διάσημων Ιαπώνων animators του Studio Ghibli. Οι χρήστες του X κατέκλυσαν την πλατφόρμα με εικόνες που είχαν μετατρέψει τις δικές τους φωτογραφίες, δημοφιλή μιμίδια, δημόσια πρόσωπα όπως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και σκηνές από ταινίες όπως το «The Wolf of Wall Street» στο στυλ του Ghibli.

Ακόμη και ο CEO της Open AI συμμετείχε στη φρενίτιδα αυτή, αλλάζοντας την εικόνα προφίλ του με μια φωτογραφία του ίδιου στο στυλ του Ghibli.
Ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου στο X ακολούθησε το παράδειγμα, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία μιας γυναίκας που είχε συλληφθεί από την ICE για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ, επεξεργασμένη στο στυλ του Ghibli.
Η τρέλα με το Ghibli
Αρχικά, φαινόταν ότι ήταν κάτι αστείο, μέχρι που τα πράγματα πήραν μια πιο σκοτεινή τροπή. Χρήστες της OpenAI επεξεργάστηκαν εικόνες από ιστορικά γεγονότα, όπως τη δολοφονία του JFK, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο στυλ του Ghibli.
Η OpenAI δήλωσε ότι άρχισε να μπλοκάρει αιτήματα για εικόνες στο στυλ του Ghibli και ότι ακολουθούσε μια συντηρητική προσέγγιση, αρνούμενη τις προσπάθειες χρηστών να δημιουργήσουν εικόνες με την όψη ζωντανών καλλιτεχνών.
Παρόλα αυτά οι επιδέξιοι χρήστες βρήκαν παρακάμψεις και η εταιρεία να περιορίσει τον αριθμό των εικόνων που μπορούσαν να δημιουργούν οι χρήστες του δωρεάν μοντέλου της ημερησίως.
Πνευματικά δικαιώματα VS OpenAI
Ενώ το διαδίκτυο έκανε πάρτι με τα memes, είχε αρχίσει μια έντονη συζήτηση για το αν η OpenAI εκμεταλλεύεται άδικα τη δουλειά καλλιτεχνών, όπως ο όπως ο Χαγιάο Μιγιαζάκι του Studio Ghibli.
Ορισμένοι χρήστες του X επικρίναν τους χρήστες που έφτιαχναν Ghibli εικόνες, υποστηρίζοντας ότι ο διάσημος Ιάπωνας καλλιτέχνης, που είναι γνωστός για τις λεπτομερείς κινούμενες εικόνες του που μπορεί να χρειαζόταν χρόνια για να τις δημιουργήσει, έχει βάλει την καρδιά και την ψυχή του στο έργο του.
Το Ghibli είναι γνωστό για τις άνιμε ταινίες του, όπως το «My Neighbor Totoro» και το «Spirited Away».
Το δις εξαμαρτείν
Όλη αυτή η συζήτηση, δεν γίνεται πρώτη φορά, καθώς θυμίζει την υπόθεση ScarJo της περασμένης χρονιάς, όταν η Σκάρλετ Γιοχάνσον απείλησε να μηνύσει την OpenAI για τη δυνατότητα του chatbot φωνής που φερόταν να ακούγεται σαν την ηθοποιό.
Αυτό εγείρει το ερώτημα αν το «Ghibli-gate» θα είναι ο τελευταίος πονοκέφαλος πνευματικών δικαιωμάτων για την OpenAI, μετά από μια σειρά αγωγών από ειδησεογραφικά μέσα, συγγραφείς και μουσικούς που λένε ότι τα έργα τους χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των μοντέλων της χωρίς συγκατάθεση.
Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για το τι σημαίνει το νέο εργαλείο για τους γραφίστες και τις νεοσύστατες εταιρείες δημιουργίας εικόνας AI.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Klarna, Σεμπάστιαν Σιέμιατκοβσκι, δήλωσε στο X ότι “δεν είναι τόσο διασκεδασμένος όσο πολλοί άλλοι”, καθώς η τελευταία προσφορά της OpenAI είχε “εξαφανίσει” ορισμένες εταιρείες και είχε “σοβαρές επιπτώσεις για αμέτρητες θέσεις εργασίας”.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες