
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την άρνηση καταβολής του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, που όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της «δεν είναι επαίτες» καθώς τα «δώρα ενσωματώνουν μέρος της απλήρωτης εργασίας τους κατά τη διάρκεια του έτους».
Ακόμα κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών ότι αρνείται να συναντήσει τις ενώσεις των εργαζομένων και την ίδια την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και κάνει λόγο για πρωτοφανές δείγμα έλλειψης σεβασμού.
Από την ανακοίνωση δεν λείπουν οι αιχμές κατά των δηλώσεων του πρωθυπουργού ότι οι αυξήσεις των μισθών έχουν σημάνει ότι ο 13ος μισθός έχει καταβληθεί στους υπαλλήλους αλλά και κατά του διοικητή της ΤτΕ που δήλωσή του ότι «η επαναφορά των Δώρων θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς» χαρακτηρίζεται «προκλητική».
«Το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου εύκολα αποδομείται από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την τετραετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 3,3% και τριπλάσιο της Ευρωζώνης (2,3%)», αναφέρει η ανακοίνωση που κάνει λόγο για «κυβερνητική επιλογή και όχι αδυναμία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Εδώ και επτά μήνες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει επίμονα συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υποβάλει το αίτημα επαναφοράς των Δώρων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Δείξαμε μεγάλη υπομονή. Το αίτημά μας μένει εκκρεμές και αναπάντητο. Το Υπουργείο αρνείται να μας δεχτεί. Πρόκειται για πρωτοφανές δείγμα έλλειψης σεβασμού μέσα σε μία περίοδο έντονης κοινωνικής αμφισβήτησης των θεσμών.
Έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις της Ένωσης με επαγγελματικές κατηγορίες. Κοινές εκδηλώσεις με την ΑΔΕΔΥ σε όλη την Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις η Κυβέρνηση είναι απούσα. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σταδιακά δέχτηκαν το δίκαιο του αιτήματος και κατέθεσαν σχετικές προτάσεις στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν είναι επαίτες ούτε ζητούν να τους χαριστεί κάποια επιπλέον αμοιβή. Τα Δώρα ενσωματώνουν ουσιαστικά μέρος της απλήρωτης εργασίας τους κατά την διάρκεια του έτους. Έχουν ιστορία ενός αιώνα και καταβάλλονταν στις πιο ακραίες συνθήκες φτώχειας.
Το Ελληνικό Δημόσιο με πρόφαση την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ανέστειλε την καταβολή τους. Η αναστολή αυτή παίρνει πλέον χαρακτήρα μόνιμης κατάργησης. Το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου εύκολα αποδομείται από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την τετραετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 3,3% και τριπλάσιο της Ευρωζώνης (2,3%). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5% δηλαδή τριπλάσιους σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα πλεονάσματα του 2024 είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Είναι συνεπώς κυβερνητική επιλογή και όχι αδυναμία η εξακολούθηση της αποστέρησης μισθών και συντάξεων από τους δικαιούχους.
Κοινωνική αδικία
Είναι επιπλέον πρόκληση η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ Στουρνάρα πως η επαναφορά των Δώρων θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς τη στιγμή που στην Τράπεζα την οποία διοικεί τα Δώρα εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στον δημόσιο τομέα βρίσκονται ήδη κοντά στα όρια της φτώχειας. Είναι εμπαιγμός να χαρακτηρίζονται οι μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο τομέα ως «Δώρα» τη στιγμή που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες πληθωριστικές αυξήσεις. Στις μέρες μας εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βιώνουν την μεγαλύτερη αδικία καθώς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, μισθοί και συντάξεις έχουν αποκατασταθεί πλήρως στα επίπεδα πριν το 2010.
Όση κρατική αδιαφορία κι αν συναντήσουμε, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνιζόμαστε, θα παλέψουμε για να αποκατασταθεί μία κοινωνική αδικία, να επαναφέρουμε από τον λήθαργο μια σημαντική ιστορική κατάκτηση και να επιστραφούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους αυτά που δικαιούνται.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια