
Η αύξηση που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές… επιδεινώνει το εμπορικό ισοζύγιο! Και τούτο διότι οι πρώτες και βοηθητικές ύλες σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής παραγωγής είναι εισαγόμενες.
Οπως έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη ενώ από τα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οι ελληνικές εξαγωγές άρχισαν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, χρόνο με τον χρόνο, όμως οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αμετάβλητες.
Τον Ιανουάριο του 2025 η αξία των εξαγωγών – χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή – ανήλθε στα 2,956 δισ. ευρώ έναντι 2,670 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο μήνα του 2024, σημειώνοντας αύξηση 267 εκατ. ευρώ
Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται, αλλά μαζί και οι εισαγωγές
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2025 η αξία των εξαγωγών – χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή – ανήλθε στα 2,956 δισ. ευρώ έναντι 2,670 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο μήνα του 2024, σημειώνοντας αύξηση 267 εκατ. ευρώ.
Η αξία των εισαγωγών στον ίδιο μήνα ανήλθε στα 5,126 δισ. ευρώ έναντι 4,666 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 460 εκατ. ευρώ! Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 193 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη και στη διάρκεια του 2024.
Διεύρυνση του εμπορικούς ελλείμματος κατά 1,43 δισ.
Οι ελληνικές εξαγωγές – χωρίς τα πετρελαιοειδή – αυξήθηκαν κατά 820 εκατ. ευρώ. Από 35,27 δισ. ευρώ το 2023, πέρυσι ανήλθαν στα 36,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 820 εκατ. ευρώ – δηλαδή κατά 2,3%.
Αντιθέτως οι εισαγωγές χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 2,24 δισ. ευρώ – δηλαδή κατά 3,6%. Και από 61,62 δισ. ευρώ το 2023 ανήλθαν πέρυσι στα 63,86 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,43 δισ. ευρώ – διαμορφώθηκε στα 27,7 δισ. ευρώ χωρίς τα πετρελαιοειδή.
Η κρίση πυροδότησε την εξωστρέφεια
Είναι γεγονός ότι ακόμη από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν η αγορά άρχισε να συρρικνώνεται μήνα με τον μήνα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις – οι περισσότερες από τον κλάδο των τροφίμων – με κάθε τρόπο προσπάθησαν να βγουν εκτός των συνόρων. Και τα κατάφεραν!
Κι αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε όλο και περισσότερο, αναζητώντας τρόπους «διαφυγής» από το ελληνικό ζοφερό περιβάλλον εκείνων των χρόνων – κυρίως πυκνώνοντας την παρουσία τους σε διάφορες εμπορικές εκθέσεις.
Η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμη και σήμερα κυρίως από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν το τμήμα των πωλήσεων τους που προέρχεται από την διεθνή τους δραστηριότητα. Με αποτέλεσμα η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα για αρκετά χρόνια να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Το καμπανάκι Στουρνάρα
Ακόμη και πέρυσι που δεν ήταν ιδιαίτερα καλή χρονιά, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να καταγράψουν θετικό πρόσημο στις εξαγωγές.
Ωστόσο το πρόβλημα της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος, και κατά συνέπεια του ελλείμματος των τρεχουσων συναλλαγών – το έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Ετσι η αύξηση των εξαγωγών ενισχύει το εμπορικό έλλειμμα, διότι η αύξηση των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη!
Ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής
Η ανάγκη για την ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, με δεδομένη την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο και τις αλλαγές που επιχειρεί να φέρει στο παγκόσμιο εμπόριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την επιθετική δασμολογική πολιτική.
Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα εκτοξευθεί κατακόρυφα, αφού οι εξαγωγείς θα έχουν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους ανταγωνιστές τους.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα