
Ο 38χρονος Ελληνοαμερικανός Michael Kratsios (Μιχαήλ Κράτσιος), ορκίστηκε στη θέση του Βοηθού του Προέδρου των ΗΠΑ και Διευθυντή του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου στις 27 Μαρτίου του 2025, αναλαμβάνει ένα καίριο αξίωμα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τις ΗΠΑ.
Ο Kratsios, ο οποίος κατείχε τη θέση του Chief Technology Officer κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θα συμβουλεύει τώρα τον «τσάρο της AI και των κρυπτονομισμάτων» των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σακς.
Στην αιχμή της μάχης των ΗΠΑ κατά της Κίνας στην ΑΙ
Σε άρθρο της, με τον τίτλο «Ένας προστατευόμενος του Πίτερ Τιλ ηγείται της στρατηγικής AI του Τραμπ κατά της Κίνας», η Wall Street Journal σημειώνει πως ο Kratsios αναλαμβάνει τα ηνία σε μια συγκυρία κατά την οποία η κινεζική νεοφυής επιχείρηση DeepSeek ταρακούνησε τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης τον Ιανουάριο, όταν κυκλοφόρησε ένα ισχυρό μοντέλο που εκπαιδεύτηκε με πολύ χαμηλότερο κόστος από τους αμερικανικούς ανταγωνιστές του.
Η κυκλοφορία του αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ χωρίς να διαταράξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε την Τρίτη δεκάδες κινεζικές εταιρείες σε μια εμπορική μαύρη λίστα και οι αμερικανικές εταιρείες χρειάζονται κυβερνητική έγκριση για να πωλούν σε αυτές τις επιχειρήσεις στην Κίνα.
Ο Kratsios γαλουχήθηκε του στον κλάδο της τεχνολογίας για αρκετά χρόνια ως ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του venture capitalist Πίτερ Τιλ. Αφού ο Τιλ ήταν ένα από τα λίγα στελέχη της Silicon Valley που υποστήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Kratsios πήρε κορυφαίο ρόλο στη χάραξη πολιτικών τεχνολογίας στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, ενώ επέβλεψε και την έρευνα στο Υπουργείο Άμυνας.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια παρουσίας στην startup Scale AI, επέστρεψε στην κυβέρνηση υπό έναν πολύ πιο «έντονο προβολέα», όπως σημειώνει η WSJ. «Τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλότερα αυτή τη φορά», δήλωσε ο Kratsios σε συνέντευξή του.
Μιλώντας στο 2ο Φόρουμ του ΟΤ
O Michael Kratsios είχε συμμετάσχει το 2022 στο 2ο OT Forum, Meta Living, όπου είχε αναφερθεί στη σημασία των διεθνών συνεργασιών στις νέες τεχνολογίες. Ο ίδιος τόνιζε ότι η άνοδος της Κίνας έχει δημιουργήσει ένα διαχωρισμό ανάμεσα στον κόσμο. Υπάρχει ο τρόπος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία η Δύση και ο τρόπος που το κάνει η Κίνα» σημείωνε ο ίδιος, για να προσθέσει με νόημα πως η δεύτερη χρησιμοποιεί «μη θεμιτές πρακτικές». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «Ως δημοκρατίες οφείλουμε να συνεργαστούμε», εξαίροντας την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τους περισσότερος αποφοίτους νέων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είχε ακόμη αναφερθεί και σε ζητήματα διασύνδεσης της νέας τεχνολογίας με τα ζητήματα Άμυνας. Μάλιστα, είχε προτρέψει την Ελλάδα να κάνει χρήση τέτοιων «φθηνών τεχνολογιών» προκειμένου να «εποπτεύσει τα νησιά της» ή να παρακολουθήσει το τι συμβαίνει στα σύνορά της. Ουσιαστικά, έκανε λόγο για αξιοποίηση φωτογραφιών από δορυφόρους.
Είχε επίσης φέρει ως παράδειγμα την επόπτευση του Αιγαίου μέσω της νέας τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εταιρείες, όπως η Space X, οι οποίες χρησιμοποιούν τις εικόνες από τους δορυφόρους, καλώντας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατευθυνθεί σε τέτοιες λύσεις. Παράλληλα, σημείωνε ότι η Ελλάδα είναι «σε εξαιρετική κατάσταση» από πλευράς Άμυνας, θυμίζοντας ότι είναι από τις χώρες, οι οποίες καταβάλουν το 2% των δαπανών, όπως προβλέπει το ΝΑΤΟ.
Ποιος είναι ο Michael Kratsios
Ο Michael Kratsios αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον με πτυχίο στην πολιτική. Στο κολέγιο, έκανε πρακτική άσκηση για τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ο Kratsios είδε από πρώτο χέρι τις σχέσης ΗΠΑ-Κίνας το 2010, όταν ήταν επισκέπτης υπότροφος και εκπαιδευτής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας, γνωστό για την παραγωγή κορυφαίων μηχανικών. Οι φοιτητές ήταν ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία να εργαστούν στην καινοτόμο τεχνολογική βιομηχανία των ΗΠΑ, δήλωσε ο Kratsios.
Την ίδια χρονιά, άρχισε να εργάζεται για μία από τις επενδυτικές εταιρείες του Τιλ. Το 2016, ο Kratsios επέστρεψε στο Tsinghua για να βοηθήσει τον Thiel να διδάξει ένα μάθημα δύο εβδομάδων, αφού το βιβλίο του Τιλ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις γνώρισε επιτυχία στην Κίνα. Μέχρι τότε, η Κίνα είχε αρχίσει να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώρια τεχνολογικά έργα, συμβάλλοντας σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Kratsios είναι αποδέκτης του Μεταλλίου Διακεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, του υψηλότερου πολιτικού βραβείου που απονέμεται από το Υπουργείο, και συμπεριλήφθηκε στο Fortune «40 Under 40». Κείμενα του Kratsios έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες The Wall Street Journal, The Washington Post, WIRED, Bloomberg, Newsweek και Fortune.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του σημειώνει πως υπό τη δική του ηγεσία «ο Λευκός Οίκος εστίασε την εθνική τεχνολογική πολιτική των ΗΠΑ προς μια ρητή πρωταρχική εστίαση στη διασφάλιση της συνεχιζόμενης αμερικανικής ηγεσίας στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Σχεδίασε την πρώτη εθνική στρατηγική για την ΤΝ, την Αμερικανική Πρωτοβουλία για την ΤΝ, διπλασίασε τις ομοσπονδιακές δαπάνες για την ΤΝ και την κβαντική έρευνα, ανέπτυξε τις πρώτες στον κόσμο ρυθμιστικές αρχές για την ανάπτυξη της ΤΝ και ηγήθηκε των αμερικανικών προσπαθειών για την ανάπτυξη των πρώτων παγκοσμίως διακυβερνητικών κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής για την ΤΝ στον ΟΟΣΑ. Επέβλεψε την εφαρμογή των διακομματικών νόμων National AI Initiative και National Quantum Initiative Acts, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης του National AI Initiative Office και του National Quantum Coordination Office στον Λευκό Οίκο, και ηγήθηκε ενός προγράμματος δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός δικτύου ερευνητικών ινστιτούτων AI και κβαντικής έρευνας σε όλη τη χώρα».
Ο Kratsios έχει εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως επικεφαλής αντιπροσωπειών σε πολλά διεθνή φόρα, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργικών Συνόδων Τεχνολογίας της G7 στην Ιταλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, των Υπουργικών Συνόδων Ψηφιακής Οικονομίας της G20 στην Αργεντινή, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες