
Τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η εισαγωγή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο, ανέπτυξαν διακεκριμένοι και γνωστοί στην αγορά νομικοί σύμβουλοι, στο 2ο συνέδριο Εισηγμένες Εταιρίες που διοργανώθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη.
Σε αυτή τη συζήτηση, ο κ. Τάσος Σφυρόερας, νομικός σύμβουλος – διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών της Alter Ego Media περιέγραψε τα βασικά σημεία της διαδικασίας, ξεκινώντας από τον νομικό έλεγχο.
Είπε ότι πρόκειται για μια «βαριά διαδικασία με απαιτήσεις» που δίνει όμως στις εταιρείες την ευκαιρία να κάνουν update στις νομικές τους υποθέσεις. «Είναι η πρώτη ευκαιρία που έχει η νομική ομαδα για να συγκεντρώσει, να τακτοποιήσει και να αξιολογήσει όλες τις νομικές υποθέσεις της εταιρείας – εφόσον δεν έχει προηγηθεί κάποια συναλλαγή ή εξαγορά», διευκρίνιζει ο κ. Σφυρόερας. «Αυτή η επίπονη διαδικασία ειναι μια παρακαταθηκη για την εταιρεία και την σωστή λειτουργία της στη συνέχεια». Και συμπληρώνει ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, «η εικόνα που έχουμε για την εταιρεία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που είχαμε όταν ξεκινούσε ο νομικός έλεγχος. Έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα των νομικών υποθεσεων και ‘παταμε καλυτερα’ μεσα στην εταιρεία».
Τάσος Σφυρόερας: Συλλογή στοιχείων αλλά και εσωτερική περισυλλογή
Η υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης είναι στην ουσία η υιοθέτηση των κανονισμών και των διαδικασιών, εξηγεί ο κ. Σφυρόερας. «Αυτή η διαδικασία ξεκινά από μια συλλογή στοιχείων αλλά και μια εσωτερική περισυλλογή. Ποιες ειναι οι διαδικασίες μας; Ξεκινάμε απ’ το τι εφαρμόζουμε σήμερα».
Η διαδικασία ξεκινά από μια συλλογή στοιχειων αλλά και μια εσωτερική περισυλλογή
Έπειτα, ο νομικός σύμβουλος πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με την εταιρεία και τη δίοικηση, σχετικά με το τι θέλουν κάνουν και πώς θέλουν να είναι η εταιρεία στο μέλλον. Αυτό πρέπει να περιγραφεί στις διαδικασίες, τονίζει. «Είναι το πιο κρίσιμο σημείο. Πρέπει να μπορέσεις να δεις τι ισχύει, τι έχουν υιοθετήσει οι άλλες εταιρείες κτλ. Πρέπει να καταγράψεις τις διαδικασίες και να παρουσιάσεις στη διοίκηση τις διαδικασίες και τις επιλογές που έχουν για να υιοθετήσουν μια διαδικασία που εκείνοι κρίνουν ότι ‘κουμπώνει σε αυτό που έχουν στο μυαλό τους’ για τη λειτουργία της εταιρείας την επόμενη μέρα».
Στη συνέχεια ο κ. Σφυρόερας αναφέρθηκε στο ενημερωτικό δελτίο και στον «παιδευτικό» του χαρακτήρα. «Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται το ποιοι είμαστε. Γίνεται μια δομημένη περιγραφή των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Για παράδειγμα, η εταιρεία έχει το in.gr Πρέπει να ρωτήσεις τους διευθυντές και τα στελέχη ‘Τι είναι το in.gr; Μπορείτε να το περιγράψετε με έναν τρόπο κατανοητό, που να ειναι ελκυστικός στον επενδυτή’; Πρέπει να το περιγράψεις σωστά και προσαρμοσμένα σε αυτό που ζητάς απο τους επενδυτές να εισφέρουν. Και να είναι πάντα ελκυστικό γιατί εμφανίζεσαι σε μια αγορά ζητώντας κεφάλαιο».
Τέλος, ο κ. Σφυροέρας αναφέρθηκε στους κινδύνους που διέπουν την δραστηριότητα της εταιρείας. «Το να σκεφτείς και να δομήσεις τους κινδύνους και να τους συζητήσεις ώστε να τους κατανοήσουν τα στελέχη της εταιρείας, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για να συνεχίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και να προχωρήσεις στη διαχείριση των κινδύνων αυτών στην πορεία της εταιρείας ως εισηγμένης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Νίκος Πίττας, Senior Legal Advisor Athens International Airport S.A., Partner, Lamnidis Law Firm, αναφερόμενος στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Επιπλέον, ο κ. Πίττας αναγνώρισε τη σημαντική συνδρομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου. «Μας έκαναν διορθώσεις ακόμα και τα σαββατοκύριακα αλλά χωρίς τη συνδρομή τους, θα ήταν όλα πολύ διαφορετικά». Πρόσθεσε ότι η ομάδα είχε timeplan ανά εβδομάδα και αργότερα ανά μέρα, προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εγκαίρως.
Μιχάλης Τσιμπρής: «Οι μικρές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της νομοθεσίας»
Ο κ. Μιχάλης Τσιμπρής, διαχειριστής εταίρος στη Σουριαδάκις Τσιμπρής, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση εισαγωγής μεγάλων αλλά και μικρότερων εταιρειών στο χρηματιστήριο, μίλησε για τις εισηγμένες εταιρείες και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ως οργανισμοί, καθώς είναι εταιρείες ανοιχτές στην επικοινωνία: «Έχουν μια εξωστρέφεια που επιβάλλεται γιατί είναι υποχρεωμένες να επικοινωνούν στο κοινό τη δραστηριότητά τους, τις συναλλαγές τους κτλ. Είναι μια πρόσθετη δυσκολία, σε σύγκριση με τις μη εισηγμένες αλλά τις καθιστά ενδιαφέρουσες εταιρείες».
Στη συνέχεια μίλησε για τις μικρές εταιρείες και τις συνέκρινε με τις μεγάλες, λέγοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα, τους πόρους και τις υποδομές να οργανωθούν και να ανταπακριθούν σε αυτο το πλαίσιο, ενώ «στις μικρότερες εταιρείες δίνεται μάχη, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς, ειδικότερα στην εταιρική διακυβέρνηση, που υποχρέωσε τις εταιρείες να ενταξουν στην οργάνωσή τους τους μια σειρά απο πολιτικές και κανονισμούς».
Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ρόλος του εξωτερικου εξειδικευμενου συμβούλου ειναι να καθοδηγήσει τις εταιρείες να ξεπεράσουν τη λογικη της απλουστευμένης ικανοποίησης των υποχρεωσεων και να δώσει στις διοικήσεις να καταλαβουν τι εμπεριέχουν οι υποχρεωσεις της εταιρικης διακυβερνησης.
Δημήτρης Πολυχρονόπουλος: «Ατελής η ελκυστικότητα των ΑΕΕΑΠ στους επενδυτές, αν δεν συνοδευτεί από φορολογική μεταρρύθμιση»
Ο κ. Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Head of Legal & Compliance Officer, TRASTOR ΑΕΕΑΠ μίλησε για το πρόσφατο νομοσχέδιο, που φέρνει αλλαγές για τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία). «Το νομικό πλαίσιο εκσυγχρονίστηκε. Οι ΑΕΕΑΠ έχουν χαρτοφυλάκιο 5 δισ. ευρώ και εκπροσωπούν το 20% των θεσμικών κεφαλαίων στην Ελλάδα σήμερα. Το μέγεθός τους δεν δικαιολογεί το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ΑΕΕΑΠ έχουν χαρτοφυλάκιο 5 δισ. ευρώ και εκπροσωπούν το 20% των θεσμικών κεφαλαίων στην Ελλάδα σήμερα
Εξήγησε ότι η συνεργασία των ελληνικών ΑΕΕΑΠ οδήγησε στην ενσωμάτωση της πρότασής τους για τη αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου των ΑΕΕΑΠ, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι απαιτείται η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Η πρότασή τους ωστόσο δεν ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο. Ωστόσο, η Πολιτεία έχει υποσχεθεί να αλλάξει την φορολογία τους στο τέλος του χρόνου.
Κατά πόσο θα γίνουν πιο ελκυστικές στο επενδυτικό κοινό οι ΑΕΕΑΠ με την αναθεώρηση; «Κατά το ήμισυ», απαντά χωρίς περιστροφές ο κ. Πολυχρονόπουλος. «Η ελκυστικότητά τους είναι ατελής επειδή η αναθεώρηση δεν συνοδεύτηκε από την φορολογική αναθεώρηση».


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος