
Και ο Τραμπ πάτησε το κουμπί του εμπορικού πολέμου την Τετάρτη 2 Απριλίου.
Οι δασμοί που ανακοίνωσε βάλουν τους πάντες, συμμάχους και μη, και στήνουν ένα νέο σκηνικό στον πλανήτη.
Έναν κόσμο που μέχρι τώρα ζούσε και δραστηριοποιούταν σε καθεστώς ενιαίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Και αυτό το πλαίσιο πλέον αλλάζει. Οι μεγάλες οικονομίες, η μία μετά την άλλη, με πρώτη εκείνη των ΗΠΑ σηκώνουν τείχη προστατευτισμού. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και η ενιαία οικονομία της Ε.Ε. με αντίμετρα όπως έχει αναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο πλανήτης, όπως σημειώνουν όλοι οι αναλυτές διεθνών κι εγχώριων οίκων, μπαίνει σε νέες περιπέτειες με πρώτη επίπτωση την ύφεση των οικονομιών.
Οι επιχειρήσεις εισέρχονται σε ένα πιο δύσκολο πεδίο συναλλαγών, όπου πρέπει για μία ακόμη φορά να προσαρμοστούν υιοθετώντας νέες στρατηγικές.
Οι καταναλωτές, σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές αναλύσεις, θα δουν να δοκιμάζεται η αγοραστική τους δύναμη και φυσικά να περιορίζουν τις δαπάνες τους.
Οι οικονομίες επίσης έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις με τα έσοδα από όλο αυτό το σκηνικό του εμπορικού πολέμου να περιορίζονται. Η κοινωνική συνοχή θα δεχτεί νέες επιθέσεις.
Το στοίχημα πλέον στην περιοχή μας, κι εννοώ την Ευρώπη, είναι στο κατά πόσο είναι έτοιμες οι οικονομίες να αμυνθούν αλλά και να περάσουν στην αντεπίθεση αναζητώντας νέες αγορές και νέες συμμαχίες. Κι επίσης να θωρακίσουν τις όποιες κοινωνικές πολιτικές εφαρμόζουν.
Και δυστυχώς η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία στερούνται του βασικού τους όπλου: Μίας ισχυρής παραγωγικής βάσης, μίας ισχυρής βιομηχανίας.
Η Ευρώπη όπως έχει καταδείξει και η έκθεση Ντράγκι είναι πίσω στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες επί χρόνια, ακόμη και από την εποχή των μνημονίων, επισημαίνουν την ανάγκη της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στη βιομηχανία, την τεχνολογία και την καινοτομία. Ζητούν κίνητρα, ζητούν πλαίσιο που να ενισχύει αυτούς τους τομείς οι οποίοι δίνουν υπεραξίες και έχουν αποδειχτεί ανθεκτικοί αλλά και συνάμα επιθετικοί στις αγορές.
Η ελληνική οικονομία ευνοεί, όμως, τις μονοκαλλιέργειες του τουρισμού, του real estate και του Airbnb. Επιχειρηματικές δραστηριότητες ευάλωτες σε γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις. Τόσα χρόνια μετά την επώδυνη δοκιμασία των μνημονίων και όλα δείχνουν πώς η πολιτική ηγεσία δεν έχει αντιληφθεί τις νέες απαιτήσεις των καιρών και των άλλων ισχυρών οικονομιών.
Είμαστε Ευρώπη και Ελλάδα γυμνοί… απέναντι στον εμπορικό πόλεμο.
Οι Βρυξέλλες έστω και αργοπορημένα δείχνουν μετά τα απανωτά χαστούκια… που ήρθαν από την απέναντι μεριά του Ατλαντικού Ωκεανού να ξυπνούν…
Θα προλάβει η Ευρώπη, θα προλάβει η Ελλάδα να αλλάξουν παραγωγικό μοντέλο;


Latest News

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα

Ανάσταση! Δηλαδή, ζωή, ανάσα και ελπίδα
Ανάσταση σημαίνει τερματισμός κάθε λογής θανάτου, νίκη απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή. Να ξαναβρούμε τον τρόπο να ζούμε, να ανασαίνουμε και να ελπίζουμε