
«Η κλιματική κρίση οδηγεί τον κόσμο σε επίπεδα θερμοκρασίας όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν κάλυψη για πολλούς κλιματικούς κινδύνους», δήλωσε ο Günther Thallinger, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz SE, μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Thallinger υποστήριξε ότι χωρίς την ασφάλιση, η οποία ήδη αναπροσαρμόζεται σε πολλά μέρη του κόσμου, πολλές άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθίστανται μη βιώσιμες, από τα ενυπόθηκα δάνεια μέχρι τις επενδύσεις.
Αύξηση παγκόσμιας θερμοκρασίας
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται και οι τρέχουσες πολιτικές θα οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μεταξύ 2,2ºC και 3,4ºC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
NZAOA Chair Günther Thallinger says members have shown it is possible to decarbonise portfolios.
«With this we are a very strong example for governments that financial market participants can support them in implementing their NDCs.»
Full video here: https://t.co/lCeuf13BIF pic.twitter.com/ek2Ujjl5W5
— UNEP Finance Initiative (UNEP FI) (@UNEP_FI) October 9, 2024
Το πλήγμα στους 3ºC θα είναι τόσο μεγάλο, που οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να παρέχουν οικονομική βοήθεια για να σώσουν τους πολίτες τους και θα είναι αδύνατη η προσαρμογή σε πολλές κλιματικές επιπτώσεις, δήλωσε ο Thallinger.
Σε πρόσφατες εκθέσεις της, η Aviva δήλωσε ότι οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα για τη δεκαετία έως το 2023 έφθασαν τα 2 δισ. δολάρια, ενώ η GallagherRE δήλωσε ότι το ποσό ανέρχεται σε 400 δισ. δολάρια το 2024.
Η Zurich δήλωσε ότι ήταν «απαραίτητο» να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.
Ο Thallinger δήλωσε: «Τα καλά νέα είναι ότι διαθέτουμε ήδη τις τεχνολογίες για τη μετάβαση από την καύση ορυκτών καυσίμων σε ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Το μόνο που λείπει είναι η ταχύτητα και η κλίμακα. Πρόκειται για τη διάσωση των συνθηκών υπό τις οποίες οι αγορές, η χρηματοδότηση και ο ίδιος ο πολιτισμός μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν».
Ο προάγγελος των κλιματικών επιπτώσεων
Ο Nick Robins, πρόεδρος του Just Transition Finance Lab στο London School of Economics, δήλωσε: «Αυτή η καταστροφική ανάλυση από έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ασφαλίσεων εκθέτει όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτιστική απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να αποτελέσει τη βάση για ανανεωμένη δράση, ιδίως στις χώρες του παγκόσμιου Νότου».
«Ο ασφαλιστικός τομέας η πρώτη ένδειξη όσον αφορά τις κλιματικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Janos Pasztor, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
Το επιχείρημα που εκθέτει ο Thallinger σε μια ανάρτηση στο LinkedIn ξεκινά με τις όλο και πιο σοβαρές ζημιές που προκαλεί η κλιματική κρίση: «Η θερμότητα και το νερό καταστρέφουν το κεφάλαιο. Τα πλημμυρισμένα σπίτια χάνουν την αξία τους. Οι υπερθερμασμένες πόλεις γίνονται ακατοίκητες. Ολόκληρες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υποβαθμίζονται σε πραγματικό χρόνο».
Ο Thallinger είπε ότι πρόκειται για συστημικό κίνδυνο που «απειλεί τα ίδια τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού τομέα», διότι η έλλειψη ασφάλισης σημαίνει ότι άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες καθίστανται μη διαθέσιμες: «Πρόκειται για μια πιστωτική κρίση που προκαλείται από το κλίμα».
«Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη στέγαση, αλλά και για τις υποδομές, τις μεταφορές, τη γεωργία και τη βιομηχανία», είπε.
«Η οικονομική αξία ολόκληρων περιοχών – παράκτιων, άγονων, επιρρεπών σε πυρκαγιές – θα αρχίσει να εξαφανίζεται από τα χρηματοοικονομικά βιβλία. Οι αγορές θα αναπροσαρμόσουν τις τιμές, γρήγορα και βίαια. Κάπως έτσι μοιάζει μια αποτυχία της αγοράς που οφείλεται στο κλίμα».
Επερχόμενες ζημιές
Καμία κυβέρνηση δεν θα είναι ρεαλιστικά σε θέση να καλύψει τις ζημιές όταν πολλαπλά γεγονότα υψηλού κόστους συμβούν το ένα μετά το άλλο, όπως προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα, δήλωσε ο Thallinger.
Οι δαπάνες της Αυστραλίας για την αποκατάσταση των καταστροφών έχουν ήδη επταπλασιαστεί μεταξύ 2017 και 2023, σημείωσε.
Η ιδέα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορούν απλώς να προσαρμοστούν στις επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις είναι μια «ψεύτικη παρηγοριά», είπε: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσαρμοστούμε σε θερμοκρασίες πέραν της ανθρώπινης ανοχής … Ολόκληρες πόλεις που έχουν χτιστεί σε πλημμυρικές πεδιάδες δεν μπορούν απλώς να σηκωθούν και να μετακινηθούν προς τα πάνω».
Στους 3ºC της παγκόσμιας θέρμανσης, οι κλιματικές ζημιές δεν μπορούν να ασφαλιστούν, να καλυφθούν από τις κυβερνήσεις ή να προσαρμοστούν, δήλωσε ο Thallinger:
«Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον υποθήκες, δεν υπάρχει νέα ανάπτυξη ακινήτων, δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας όπως τον ξέρουμε παύει να λειτουργεί. Και μαζί του, ο καπιταλισμός όπως τον ξέρουμε παύει να είναι βιώσιμος».
Πρόληψη ή αντιμετώπιση
Η μόνη λύση ήταν η μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων ή η δέσμευση των εκπομπών, είπε, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα αποτελούσαν καθυστέρηση ή αντιπερισπασμό. Είπε ότι ο καπιταλισμός πρέπει να λύσει την κρίση, ξεκινώντας με το να θέσει τους στόχους της βιωσιμότητας στο ίδιο επίπεδο με τους οικονομικούς στόχους.
Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν απομακρυνθεί από τη δράση για το κλίμα μετά την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποκαλέσει την εν λόγω δράση «πράσινη απάτη».
Ο Thallinger δήλωσε τον Φεβρουάριο: «Το κόστος της αδράνειας είναι υψηλότερο από το κόστος του μετασχηματισμού και της προσαρμογής. Εάν επιτύχουμε τη μετάβαση, θα απολαύσουμε μια πιο αποτελεσματική, ανταγωνιστική οικονομία και μια υψηλότερη ποιότητα ζωής».
Πηγή: in.gr


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία