Ελ Εριάν: Προειδοποιεί για «δυσάρεστα υψηλούς» κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ – Tι προβλέπει ότι θα κάνει η Fed

Είχαμε μια σημαντική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης των ΗΠΑ, τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν

Ελ Εριάν: Προειδοποιεί για «δυσάρεστα υψηλούς» κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ – Tι προβλέπει ότι θα κάνει η Fed

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Οι εκτενείς δασμοί εισαγωγών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θέτουν την οικονομία των ΗΠΑ σε κίνδυνο ύφεσης, προειδοποίησε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, προσθέτοντας πως το μπαράζ των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών του Τραμπ θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.

«Είχαμε μια σημαντική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης, με την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ να φτάνει στο 50%, είδαμε μια αύξηση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, έως και 3,5%,» είπε στη Silvia Amaro του CNBC στο περιθώριο του φόρουμ Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας.

Πρόσθεσε, ωστόσο: «Δεν νομίζω ότι [η ύφεση των ΗΠΑ] είναι αναπόφευκτη επειδή η δομή της οικονομίας είναι τόσο ισχυρή, αλλά ο κίνδυνος έχει γίνει δυσάρεστα υψηλός».

Ο ίδιος είπε ότι πιστεύει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επεκταθεί μεταξύ 1% και 1,5% φέτος, σημειώνοντας ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια «σημαντική αλλαγή στις προοπτικές ανάπτυξης» σε σύγκριση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,7% στις ΗΠΑ που έγινε νωρίτερα φέτος.

«Αν πλησιάσουμε στο 1%, πλησιάζουμε σε αυτό που είναι γνωστό ως “ταχύτητα αναστολής”», είπε. «Η οικονομία δεν προχωρά αρκετά γρήγορα για να επιτρέψει το είδος των ανακατανομών πόρων που χρειάζονται. Έτσι, μόλις πλησιάσει στο 1%, κάτι που ελπίζω ότι δεν θα γίνει, ο κίνδυνος ύφεσης θα αυξηθεί σημαντικά».

Δεν θα συνεχιστεί η πτώση του δολαρίου

Ο Ελ Εριάν δήλωσε ότι δεν περιμέει μακροπρόθεσμη αδυναμία του δολαρίου.

«Η αγορά αντέδρασε στη χαμηλότερη ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα χαμηλότερα επιτόκια, τις χαμηλότερες ροές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και γι’ αυτό είδαμε τον δείκτη του δολαρίου να υποτιμάται. Νομίζω ότι αυτό είναι η πρώτη αντίδραση», είπε. «Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι εάν οι ΗΠΑ επιβραδύνουν, ο υπόλοιπος κόσμος θα επιβραδύνει περισσότερο από τις ΗΠΑ, επομένως δεν πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αδυναμία του δολαρίου».

Τελικά, πρόσθεσε, οι οικονομολόγοι διχάστηκαν σχετικά με το τι θα σήμαιναν οι τεράστιοι εισαγωγικοί δασμοί για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

«Ενώ υπάρχει, νομίζω, πλήρης συναίνεση για το πλήγμα [που προκαλείται από τους δασμούς] βραχυπρόθεσμα, υπάρχει διαφωνία για το κέρδος μακροπρόθεσμα», είπε. «Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό είναι πλήγμα τώρα για να κερδίσει αργότερα; Ναι. Μπορεί να το κάνει με σιγουριά; Όχι.»

«Δεν νομίζω ότι [η ύφεση των ΗΠΑ] είναι αναπόφευκτη, γιατί η δομή της οικονομίας είναι πολύ ισχυρή, αλλά ο κίνδυνος έχει γίνει δυσάρεστα υψηλός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι θα κάνει η Fed

Εκτός από την προειδοποίηση για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ μετά τους δασμούς, ο Ελ Εριάν είπε επίσης ότι οι αγορές υποτιμούν τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό των επιθετικών εμπορικών πολιτικών του Τραμπ.

«Η πρώτη αντίδραση ήταν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη. Δεν έχουμε ακόμη δύο άλλες αντιδράσεις: τι θα γίνει με την ανάπτυξη σε άλλες χώρες, και αυτό θέτει ερωτηματικό για το εάν η αδυναμία του δολαρίου θα συνεχιστεί και μετά τι κάνει η [Federal Reserve]», είπε.

«Νομίζω ότι αν είμαστε τυχεροί θα δούμε μια μείωση επιτοκίου, όχι τέσσερις, και δεν θα με εξέπληξε αν δεν δούμε καμία», πρόσθεσε ο El-Erian.

«Αν είναι μια κανονική Fed -και λέω αυτό το χρακτηριστικό με έμφαση, επειδή αυτή δεν ήταν μια κανονική Fed- είναι απίθανο να πετύχουμε έστω και μία μείωση επιτοκίων».

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies