Λανθασμένη χαρακτήρισε την απάντηση του Πεκίνου στους αμερικανικους δασμούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ , Ντόναλντ Τραμπ. Με ανάρτησή του στη δική του πλατφόρμα, στο truth social, υποστήριξε πως «η Κίνα έπαιξε λάθος, πανικοβλήθηκαν – Είναι το μόνο πράγμα που δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν».
CHINA PLAYED IT WRONG, THEY PANICKED – THE ONE THING THEY CANNOT AFFORD TO DO!
Donald Trump Truth Social 04/04/25 09:25 AM
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) April 4, 2025
Η Κίνα λίγες ώρες μετα τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου απάντησε με επιβολή δασμών. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας θα επιβληθουν πρόσθετοι δασμοί 34% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για δασμούς του ίδιου ύψους που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ως μέρος της επιθετικής εμπορικής του ατζέντας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αντίποινα της Κίνας θα επιβληθούν σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα, με ισχύ από τις 10 Απριλίου.
«Η Κίνα προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν αμέσως τα μονομερή δασμολογικά μέτρα και να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές μέσω διαβουλεύσεων με ισότιμο, σεβασμό και αμοιβαία επωφελή τρόπο», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο το υπουργείο Οικονομικών.
Διεθνές εμπόριο
Οι εισφορές στις κινεζικές εξαγωγές πρόκειται να αυξηθούν σε περισσότερο από 60%, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε «αμοιβαίους» δασμούς 34% που προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες.
Το Πεκίνο κατήγγειλε τους νέους δασμούς των ΗΠΑ ως «μια τυπική μονομερή κίνηση εκφοβισμού» που «δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και βλάπτει σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».
















![Εξαγωγές: Ποια ελληνικά προϊόντα πρωταγωνιστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/exagoges-1-2.jpg)















