
Καθώς οι συνέπειες από την ανακοίνωση του Τραμπ έχουν προκαλέσει τρικυμία στις παγκόσμιες αγορές, μια σειρά από άλλους… κυματισμούς έκανε την έμφάνισή της στην παράταση των Ρεπουμπλικανών με αφορμή την αμερικανική εμπορική πολιτική.
Σύμφωνα με το AP, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χάουλι σημείωσε πως οι εργαζόμενοι στην πολιτεία του Μιζούρι ήταν «απόλυτα ενθουσιασμένοι» με τους δασμούς. «Χάσαμε θέσεις εργασίας δεξιά και αριστερά. Οι αγρότες θέλουν να δουν μια δίκαιη συμφωνία για τα προϊόντα μας, τόσο στον Καναδά όσο και στο Μεξικό αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.
Χάσμα
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι επέπληξαν τη στρατηγική του Τραμπ ως ένα ανόητο μονοπάτι που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής του Κεντάκι Μιτς ΜακΚόννελ, εξέδωσε μια εκτενή δήλωση λέγοντας: «Όπως πάντα προειδοποιούσα, έτσι και τώρα θα πω ότι οι δασμοί είναι κακή πολιτική και οι εμπορικοί πόλεμοι με τους εταίρους μας βλάπτουν περισσότερο τους εργαζόμενους».
Ο ΜακΚόννελ και τρεις άλλοι Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουν σε ένα ψήφισμα που θα ακύρωνε τους δασμούς του Τραμπ στον Καναδά, στέλνοντας μια επίπληξη στον πρόεδρο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του για την «Ημέρα Απελευθέρωσης». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής υπαναχώρησε γρήγορα, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται να ψηφίσει το ψήφισμα.
Οι νομοθέτες
Ο αγώνας των νομοθετών να δράσουν έδειξε το χάσμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών όσον αφορά την εμπορική πολιτική, με μια κυρίως νεότερη ομάδα Ρεπουμπλικανών να υποστηρίζει σθεναρά τη στρατηγική του Τραμπ. Αντί να δώσουν προσοχή στο παραδοσιακό δόγμα του ελεύθερου εμπορίου, υποστηρίζουν αυτό που προστάζει «Πρώτα η Αμερική».
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να περιορίσουν την εξουσία του προέδρου να επιβάλλει δασμούς χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από τον πρόεδρο να δικαιολογεί κάθε νέο δασμό στο Κογκρέσο. Με βάση αυτό το νομοσχέδιο, οι νομοθέτες θα πρέπει να εγκρίνουν οποιονδήποτε νέο δασμό εντός 60 ημερών, διαφορετικά οι δασμοί θα ακυρώνονται αυτόματα.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Κάικ Ράουντς από τη Νότια Ντακότα, υποστήριξαν την πρόταση του Γκράσλεϊ. Ωστόσο, υπήρξαν και άλλοι που δίστασαν να αντιταχθούν άμεσα στον Τραμπ λόγω των πολιτικών επιπτώσεων και των δυναμικών στις επερχόμενες εκλογές, με τον γερουσιαστή Τζον Κένεντι από τη Λουιζιάνα να προβλέπει ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει ποτέ λόγω των ψήφων που απαιτούνται στη Γερουσία.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπράιαν Σατζ από την άλλη ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή ότι η Γερουσία θα καταργούσε ή θα περιόριζε συντριπτικά τη δασμολογική εξουσία «αν κάθε γερουσιαστής ψήφιζε τη συνείδησή του και το συμφέρον της πολιτείας του». «Όλοι το μισούν αυτό, απλώς φοβούνται υπερβολικά τον τρελό Βασιλιά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Σατζ .


Latest News

Ποια αμερικανικά προϊόντα σκέφτεται να εξαιρέσει από τους δασμούς 125% το Πεκίνο
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ