
Η Βουλγαρία και η Τουρκία πρόκειται να εξετάσουν επιλογές για την αύξηση της χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου στα κοινά τους σύνορα, μια κίνηση που ενδέχεται να επιτρέψει μεγαλύτερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας προς την κεντρική Ευρώπη.
Οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων συμφωνιών έως τις 2 Μαΐου, πριν ληφθεί πολιτική απόφαση για την επέκταση των επιλογών διαμετακόμισης στα σύνορα. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας το Σάββατο, μετά από συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Η Βουλγαρία φιλοξενεί τη μοναδική ενεργή διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει μια μακροχρόνια σύμβαση με τη ρωσική Gazprom PJSC για τη διαμετακόμιση έως και 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, στο τέλος του περασμένου έτους. Η διαδρομή μέσω Βουλγαρίας, η οποία αυτή τη στιγμή μεταφέρει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και λειτουργεί σχεδόν στο μέγιστο της χωρητικότητάς της, αποτελεί επέκταση του TurkStream, ενός αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα που σχεδιάστηκε για να παρακάμψει την Ουκρανία και ολοκληρώθηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022.
Ποιες χώρες τροφοδοτούνται από τον Turkstream
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διατηρήσει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σερβία, εξαρτώνται από τη Gazprom για το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών τους. Παρόλα αυτά, ορισμένες από αυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν εναλλακτικές πηγές, όπως το Αζερμπαϊτζάν, μετά τη διακοπή των παραδόσεων λόγω του πολέμου της Ρωσίας. Η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του TurkStream από τον Απρίλιο.
«Η Τουρκία είναι στρατηγικός μας εταίρος στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων μας που σχετίζονται με τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ζέχο Στάνκοφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Βουλγαρία έχει επίσης πρόσβαση σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας, καθώς και σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), βάσει συμφωνίας με την κρατική εταιρεία Botas.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός δικού της μείγματος φυσικού αερίου, καθώς ορισμένες από τις μακροχρόνιες συμβάσεις της με τη Gazprom λήγουν φέτος.
Οι υψηλές τιμές έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατο για την Bulgargaz, τον κρατικό διανομέα της Βουλγαρίας, να αξιοποιήσει τη συμφωνία με την Botas, βάσει της οποίας πρέπει να πληρώνει ανεξάρτητα από τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται. Η πιθανή επαναδιαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο των συνομιλιών.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ