
Για αντιτουρκικό λόμπι κάνει λόγο η τουρκική Millyet αναφερόμενη στις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με think tanks στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε την αντίθεση της Τουρκίας στο σχεδιαζόμενο έργο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ.
Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο «Τσίπρας δήλωσε ότι άσκησε πιέσεις στην Ουάσιγκτον, ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα της χώρας του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας
«Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις ιδέες του αυτές σε μια κλειστή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Center for American Progress. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων think tanks, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Brookings, του Διεθνούς Ιδρύματος Ειρήνης Carnegie και του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής, καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου George Washington» αναφέρει ακόμα η Millyet στο άρθρο με τίτλο «Αντιτουρκικό λόμπι πίσω από κλειστές πόρτες».
Οι επαφές στην Ουάσιγκτον
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με δεξαμενές σκέψεις στην Ουάσιγκτον που βρίσκεται προσκεκλημένος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard:
«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, ιδίως σε αυτήν την περίοδο αποσταθεροποίησης. Προσέθεσα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους.
Τόνισα ότι η κινητοποίηση τουρκικών πολεμικών πλοίων απέναντι στην πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου στο Αιγαίο είναι απαράδεκτη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε η Ελλάδα να ασκήσει απρόσκοπτα τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Υπογράμμισα, επίσης, ότι η πώληση F35 στην Τουρκία δεν πρέπει να προχωρήσει, καθώς θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία, αλλά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Τέλος, επανέλαβα την πρότασή μου για επανεκκίνηση των συνομιλιών για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη και διασύνδεσή τους με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας για μια νέα οικονομική συμφωνία, όπως και τη στήριξή μου στην επανεκκίνηση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρρες».
Η ανάρτηση Τσίπρα
Πηγή: in.gr


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια