
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει μια «θετική σχέση» με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 18% στις εξαγωγές της Ζιμπάμπουε προς τις ΗΠΑ.
«Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επέκτασης των αμερικανικών εισαγωγών στην αγορά της Ζιμπάμπουε, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη των εξαγωγών της Ζιμπάμπουε που προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στο X.
Οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 43,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ζιμπάμπουε το 2024, αυξημένα κατά 10,6% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 41% στα 67,8 εκατομμύρια δολάρια
Η Ζιμπάμπουε είχε τεταμένες διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ από τότε που υιοθέτησαν μια αμφιλεγόμενη πολιτική γης πριν από περίπου 25 χρόνια, και λόγω των κακών επιδόσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε μόλις 111,6 εκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 43,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ζιμπάμπουε το 2024, αυξημένα κατά 10,6% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 41% στα 67,8 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πολιτικός αναλυτής από τη Ζιμπάμπουε Tendai Mbanje δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η απόφαση δεν θα οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη Ζιμπάμπουε και θα ωφελήσει μόνο τις ΗΠΑ.
Ο εξέχων δημοσιογράφος της Ζιμπάμπουε και επικριτής της κυβέρνησης Hopewell Chin’ono είπε ότι ο πρόεδρος φαίνεται να προσπαθεί να «κατευνάσει» την κυβέρνηση Τραμπ.
Η Ζιμπάμπουε ελπίζει σε άρση των κυρώσεων
Ο Μνανγκάγκουα ελπίζει πιθανώς ότι η αμερικανική διοίκηση θα άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του, αλλά ήταν μια “μακρινή βολή”, πρόσθεσε στο X.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν για πρώτη φορά κυρώσεις στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αφού εισήγαγε ένα πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης το 2000 που οδήγησε στην κατάσχεση αγροκτημάτων λευκών και λόγω των κατασταλτικών μέτρων που ελήφθησαν κατά της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ ακύρωσε τις κυρώσεις το 2024, αντικαθιστώντας τις με στοχευμένες κυρώσεις σε 11 άτομα – συμπεριλαμβανομένου του Μνανγκάγκουα- για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνητική διαφθορά».
Ο Μνανγκάγκουα είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ως «παράνομες και στοχευμένες». Ανακοινώνοντας την απόφασή του να παραιτηθεί από τους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ, είπε ότι η Ζιμπάμπουε επικεντρώνεται στην «ενθάρρυνση φιλικών σχέσεων με όλα τα κράτη και όχι στην καλλιέργεια σχέσεων αντιπαλότητας».
«Αυτή η δράση υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας σε ένα πλαίσιο δίκαιου εμπορίου και ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας», πρόσθεσε.
Ο Chin’ono είπε ότι ο Μνανγκάγκουα είναι επί του παρόντος ο πρόεδρος του περιφερειακού μπλοκ SADC και θα πρέπει να προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια κοινή απάντηση στις ΗΠΑ αντί να ενεργεί μονομερώς.
«Όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές, οι συντονισμένες απαντήσεις προσφέρουν καλύτερη μόχλευση και σταθερότητα», πρόσθεσε.
Το Λεσότο – ένα άλλο κράτος της Νότιας Αφρικής – χτυπήθηκε με δασμούς 50%, τους υψηλότερους στη λίστα που δημοσίευσε ο Τραμπ την Τετάρτη.
Η κυβέρνησή της είπε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία και θα αναζητήσει νέες αγορές για τα προϊόντα της.


Latest News

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman