
Νέα ελπίδα στη Δυτική Μακεδονία, έρχεται να δώσει η ΔΕΗ επενδύοντας τουλάχιστον 5,75 δισ. ευρώ για τη μετάβαση της περιοχής στην εποχή μετά την απολιγνιτοποίηση.
Με ρεαλιστικό σχέδιο η ΔΕΗ, η οποία στη δεκαετία του ’50 και ’60 έδωσε ζωή στη Δυτική Μακεδονία με την εξόρυξη και εκμετάλλευση λιγνίτη για τον εξηλεκτρισμό της χώρας, επιδιώκει να αναστήσει ξανά την περιοχή, αλλά χωρίς το εθνικό μας καύσιμο.

Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του 2020 με επενδύσεις όπως η κατασκευή giga factory για μπαταρίες, μονάδων υδροπονίας, οινοτουρισμού και παραγωγής κυψελών υδρογόνου κλπ. έμεινε στα χαρτιά
Η αποτυχία του master plan 2020 για τη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη
Η απολιγνιτοποίηση, δηλαδή το σταδιακό σβήσιμο των φουγάρων των λιγνιτικών μονάδων που καθίστανται ασύμφορες λόγω του οικονομικού κόστους ξεκίνησε από το 2010.
Από το 2019 η διαδικασία κλεισίματος των ΑΗΣ με καύσιμο το λιγνίτη επιταχύνθηκε με τη διοίκηση στη ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση και την απόφαση της κυβέρνησης να στρέφουν την ηλεκτροπαραγωγή του ομίλου αλλά και της χώρας, αντίστοιχα, στις καθαρές μορφές ενέργειας, τις ΑΠΕ.

Τον Σεπτέμβριο 2020 η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίασε ένα master plan για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη έχοντας δεχτεί προτάσεις για 66 επενδύσεις εκ των οποίων οι 16 ήταν οι πιο εμβληματικές. Το ύψος τους αθροιζόταν σε πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά κίνητρα θεσπίστηκαν για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων που θα άλλαζαν το παραγωγικό μοντέλο των περιοχών.
Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο με επενδύσεις όπως η κατασκευή giga factory για μπαταρίες, μονάδων υδροπονίας, οινοτουρισμού και παραγωγής κυψελών υδρογόνου κλπ. έμεινε στα χαρτιά.
Με στοιχεία της περιόδου 2019 – 2023 η Δυτική Μακεδονία έχει αρνητικό ρυθμό, -2,27%, ανάπτυξης ανά κάτοικο όταν στο σύνολο η Ελλάδα αγγίζει το 2%, με στοιχεία της περιόδου 2003 – 2023 ο πληθυσμός στη Δυτική μειώνεται κατά 13,07%, ενώ η ανεργία χτύπησε το 2023 το 16,9% όταν στην Ελλάδα ήταν στο 11,76%.
Οι επενδυτές είτε για γραφειοκρατικούς λόγους (καθυστερήσεις στα χωροταξικά σχέδια), είτε για καθαρά λόγους επιχειρηματικής στρατηγικής δεν έριξαν τα κεφάλαια. Οι περιοχές παραμένουν ακόμη ερημωμένες και με αβέβαιο το μέλλον ως προς τη μετάβαση τους.
Στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη προχωρούν ως επί το πλείστον μόνο προγράμματα κοινοτικής στήριξης κατάρτισης και επανακατάρτισης αλλά και για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με ανύπαρκτη, όμως, την προοπτική της βιωσιμότητας.
Οι δείκτες ύφεσης στη Δυτική Μακεδονία
Τον Δεκέμβριο του 2024 η διεθνής έκθεση του ΟΟΣΑ για τις περιοχές και τις πόλεις ήρθε να επιβεβαιώσει την αποτυχία εκείνου του σχεδίου που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Με στοιχεία της περιόδου 2019 – 2023 η Δυτική Μακεδονία έχει αρνητικό ρυθμό, -2,27%, ανάπτυξης ανά κάτοικο όταν στο σύνολο η Ελλάδα αγγίζει το 2%, με στοιχεία της περιόδου 2003 – 2023 ο πληθυσμός στη Δυτική μειώνεται κατά 13,07%, ενώ η ανεργία χτύπησε το 2023 το 16,9% όταν στην Ελλάδα ήταν στο 11,76%.
Με πιο απλά λόγια η ΔΕΗ, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου να ανήκει σε ιδιώτες έχει κάθε λόγο για την επιτυχή έκβαση του επενδυτικού της σχεδίου
Πρόκειται για τρεις θλιβερές πρωτιές της Δυτικής Μακεδονίας στις επιδόσεις της χώρας, όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την εμφάνιση Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου που παρουσίασε η ΔΕΗ για την περιοχή.
Η δεύτερη ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία από τη ΔΕΗ
Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος και CEO Γιώργος Στάσσης έρχεται να δώσει τη δεύτερη ευκαιρία για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας.
Με μία απλή «συνταγή»: Πρόκειται για ρεαλιστικές επενδύσεις με πλάνο 3ετίας και 5ετίας, οι οποίες αν τις δει κανείς από επιχειρηματική σκοπιά φέρνουν οικονομικές επιδόσεις στον Όμιλο και υπεραξίες στους μετόχους, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.
Με πιο απλά λόγια η ΔΕΗ, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου να ανήκει σε ιδιώτες έχει κάθε λόγο για την επιτυχή έκβαση του επενδυτικού της σχεδίου.
Πέραν αυτού, η διοίκηση Στάσση από το 2019 μέχρι και σήμερα όχι απλά πετυχαίνει τους στόχους των τριετών επιχειρηματικών σχεδίων που ανανεώνει κάθε χρόνο αλλά τους υπερβαίνει κιόλας.
Η ΔΕΗ, όμως, αξιοποιεί τη Δυτική Μακεδονία και για την στροφή της σε τεχνολογικό όμιλο μέσα από τη συμμετοχή της στην λεγόμενη «ψηφιακή» επανάσταση του AI και των data centers
Το επενδυτικό πλάνο για ενεργειακό και τεχνολογικό hub στη Δυτική Μακεδονία
Η ΔΕΗ ούτως ή άλλως δρομολογεί μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στις εκτάσεις όπου κάποτε κυριαρχούσαν τα ορυχεία του λιγνίτη και οι μονάδες της.
Το επενδυτικό της πλάνο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, αντλησιοταμιευτικών έργων, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με αέριο και τις αποκαταστάσεις εδαφών ξεπερνά τα 3,2 δισ. ευρώ. Έρχονται να συμπληρώσουν την εξέλιξη του ομίλου σε έναν ισχυρό παίκτη της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης με καθαρή και ευέλικτη ενέργεια.
Η ΔΕΗ, όμως, αξιοποιεί τη Δυτική Μακεδονία και για την στροφή της σε τεχνολογικό όμιλο μέσα από τη συμμετοχή της στην λεγόμενη «ψηφιακή» επανάσταση του AI και των data centers. Εκεί σκοπεύει να διαθέσει κεφάλαια για άλλα περίπου 2,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη σε πρώτη φάση mega data center ισχύος 300 MW. Σε δεύτερη φάση κι εφόσον υπάρχει μεγαλύτερο από το υφιστάμενο επενδυτικό ενδιαφέρον θα αναπτυχθεί giga data center 1 GW.
Τα έργα αυτά θα φέρουν 20.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 2.000 θέσεις εργασίας στη φάση της λειτουργίας. Τα μεγέθη αυτά συμπεριλαμβάνουν και τις ενεργειακές επενδύσεις και τα data centers.
Το mega data center που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ θα αποτελέσει έναν τεχνολογικό πυρήνα που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης τεχνολογίας και καινοτομίας για την περιοχή. Υπολογίζεται ότι για κάθε μία καινούργια θέση σε data center δημιουργούνται πέντε στην περιοχή
Η προστιθέμενη αξία και τα οφέλη του data center και των ενεργειακών επενδύσεων
Τα οφέλη από τις επενδύσεις στην ενέργεια και την τεχνολογία λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ στο σκέλος της απασχόλησης στην περιοχή θα πρέπει να προστεθεί και το οικοσύστημα από εταιρείες software development, μηχανικούς ΑΙ και άλλες νεοφυείς εταιρείες που συνήθως ακολουθούν ένα data center, πόσο μάλλον ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Το mega data center που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ θα αποτελέσει έναν τεχνολογικό πυρήνα που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης τεχνολογίας και καινοτομίας για την περιοχή. Υπολογίζεται ότι για κάθε μία καινούργια θέση σε data center δημιουργούνται πέντε στην περιοχή.

Πώς θα είναι το Giga Data Center της ΔΕΗ
Η δημιουργία ενός mega data center στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να αλλάξει το προφίλ της περιοχής και να δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές σε πολλά επίπεδα.
Τα νέα ενεργειακά έργα της ΔΕΗ και το mega data center δεν θα δημιουργήσουν απλώς νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, υψηλής εξειδίκευσης και καλά αμειβόμενες. Παράλληλα, δημιουργούνται έμμεσες θέσεις εργασίας.
Υπολογίζεται ότι κάθε άμεση θέση εργασίας υποστηρίζει περισσότερους από 20 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας όπως τεχνικοί υποστήριξης, υπηρεσίες εστίασης και στέγασης, courier, ασφάλεια κλπ. Η αξία του real estate θα αυξηθεί, θα αναπτυχθούν νέες εμπορικές χρήσεις και οι τοπικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν λόγω αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες