
Με… χίλια «τρέχουν» οι υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος, καθώς μέσα σε 22 ημέρες έσπασαν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου. Δηλαδή, σχεδόν 1 στους 6 φορολογουμένους έχει ήδη υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, ενώ μέχρι τις 25 Απριλίου η ΑΑΔΕ θα έχει δεχθεί πάνω από 2 εκατ. δηλώσεις, καθώς θα μπουν στο σύστημα όλες οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις που αφορούν 1,5 εκατ. φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 17 Μαρτίου 2025 που άνοιξε η πλατφόρμα έως το Σάββατο 5 Απριλίου 2025 είχαν υποβληθεί 969.714 δηλώσεις.
Η ακτινογραφία των φορο-δηλώσεων που υποβλήθηκαν δείχνει ότι 7 στους 10 φορολογουμένους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο είτε έχουν επιστροφή φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2024. Πάνω από 1 στις 4 δηλώσεις βγαίνουν χρεωστικές, με τους φορολογουμένους να έχουν ήδη πάρει την «κρυάδα» του εκκαθαριστικού, καθώς ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν φτάνει τα 1.255 ευρώ.
Μία στις τέσσερις φορολογικές δηλώσεις δίνει επιστροφή φόρου που ανέρχεται σε 336 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ σχεδόν 1 στις 2 φορο-δηλώσεις είναι μηδενικές. Την επιστροφή φόρου που δικαιούνται έχουν ήδη λάβει πάνω 95.000 φορολογούμενοι, με την ΑΑΔΕ να έχει πληρώσει ήδη 22,4 εκατ. ευρώ ενώ σε χρόνο παράλληλο «τρέχει» τους συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές φόρου εισοδήματος.
Σχεδόν 1 στους 6 φορολογουμένους έχει ήδη υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, ενώ μέχρι τις 25 Απριλίου η ΑΑΔΕ θα έχει δεχθεί πάνω από 2 εκατ. δηλώσεις
Μάλιστα, φέτος γίνονται ακόμα πιο γρήγορα οι επιστροφές φόρου στους φορολογουμένους με πιστωτικό εκκαθαριστικό. Οι φορολογούμενοι χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας βλέπουν μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ για όσους έχουν φορολογικές οφειλές η ΑΑΔΕ προχωρά σε συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τις οφειλές τους.
Οι συμψηφισμοί γίνονται κεντρικά ανά εβδομάδα, ενώ όσοι δεν μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά διεκπεραιώνονται από τις ΔΟΥ ή το ΚΕΒΕΙΣ, χωρίς να απαιτείται υποβολή αιτήματος επιστροφής από τον φορολογούμενο. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των φόρων στους δικαιούχους είναι η ορθή δήλωση του λογαριασμού ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE.
Στα… αζήτητα 168 εκατ. ευρώ
Την ίδια ώρα πάντως, στα συρτάρια των φορολογικών υπηρεσιών λιμνάζουν επιστροφές φόρων ύψους 168 εκατ. ευρώ, με την ΑΑΔΕ να αναζητάει τους φορολογουμένους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται. Πρόκειται για ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Ιανουάριο του 2025 «φούσκωσε» κατά 184 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 915 εκατ. ευρώ από 731 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024.
Ποιοι πληρώνουν
Το 27,3% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου να αγγίζει τα 355 εκατ. ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με κλιμακωτή έκπτωση. Η πρώτη δόση του φόρου πληρώνεται μέχρι 31 Ιουλίου 2025 και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά μηνών. Εάν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου έκπτωση:
– 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου,
– 3% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου και
– 2% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Τροποποιητική δήλωση
Στην περίπτωση που υποβληθεί εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει επιπλέον ποσό φόρου προς καταβολή, και ο φορολογούμενος επιθυμεί να εξοφλήσει το συνολικό ποσό του φόρου εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2025, παρέχεται:
– για το αρχικό ποσό φόρου, το ποσοστό έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της αρχικής δήλωσης, ενώ
– εφόσον από την τροποποιητική δήλωση προκύπτει επιπλέον ποσό φόρου, το ποσοστό έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Αφορά 835.766 φυσικά
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια