
Στάση αναμονής κρατά η κυβέρνηση αναφορικά με τους δασμούς Τραμπ. Κι αυτό διότι σύμφωνα με την επωδό των κυβερνητικών στελεχών «η εμπορική πολιτική της ΕΕ είναι ενιαία και αποφασίζεται από κοινού». Το ερώτημα που ανακύπτει -πέραν όλων των άλλων- σχετίζεται με το πώς αυτή η νέα συνθήκη θα επηρεάσει την ελληνική ανάπτυξη και το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον.
«Σε αυτή τη φάση δε μπορούμε να εκτιμήσουμε επαρκώς τις συνέπειες στο μακροοικονομικό περιβάλλον» αναφέρει κυβερνητική πηγή στον ΟΤ, καθώς, πρώτα από όλα δεν είναι σαφής ο τρόπος αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμπληρώσει με νόημα «Το βέβαιο είναι ότι θα επηρεαστούμε». Όπως συνεχίζει το ίδιο στέλεχος «εφόσον θα επηρεαστεί η Ευρώπη, είναι εύλογο να επηρεαστούμε και εμείς», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή βάση.
Αναφορικά με τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι οι άμεσες συνέπειες θα είναι λίγες, καθότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αποτελούν μόλις του 1% του ελληνικού ΑΕΠ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η σύνδεση των Ελλήνων εξαγωγέων με τις ευρωπαϊκές αλυσίδες είναι ισχυρή, κάτι που συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
Ανησυχία
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ανησυχία και για τις δευτερογενείς συνέπειες από τους δασμούς Τραμπ, εφόσον πολλές χώρες της ΕΕ επηρεαστούν από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Ο λόγος είναι ο εξής: Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάσουν απώλεια εισοδήματος λόγω των δασμών, τότε κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος περιμένει πάρα πολλά από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ένα άλλο σημείο προβληματισμού σχετίζεται με τον τουρισμό. Σε περίπτωση που η Ευρώπη υποστεί μεγάλο πλήγμα σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των πολιτών της, τότε αναμένεται να καταγραφεί και μια κάμψη στις επισκέψεις Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν τους πλέον βασικούς «πελάτες» της χώρας μας.
Κινδυνεύει η ανάπτυξη;
Σε ερώτημα για το αν κινδυνεύει και πόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «εφόσον υπάρξει μια επί τα χείρω πρόβλεψη για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, η Ελλάδα θα πρέπει να το συμπεριλάβει στις μακροοικονομικές της προβλέψεις», καθότι είναι άμεσα συνδεδεμένη, Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ίδιος παράγοντας, «η Ευρώπη ενδέχεται να καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις» καθώς, «όπως φάνηκε και στην περίπτωση του COVID, σημειώθηκε η επίτευξη της δημιουργίας του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά αρκετούς μήνες μετά».
Σε κάθε περίπτωση η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η μείωση της ζήτησης είναι οι δύο βασικοί κίνδυνοι με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη, όπως τόνισε -επί της ουσίας- χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στους FT.
Πληθωρισμός
Ένα επιπλέον ερώτημα έχει να κάνει και με τη συνέχιση της ακρίβειας στην Ελλάδα και προφανώς με την τάση του πληθωρισμού. Πριν από την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε δώσει σήμα για μια πιθανή παύση της μείωσης των επιτοκίων καθώς υιοθέτησε πιο επιθετική γλώσσα μετά την τελευταία τον περασμένο μήνα. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον Μάρτιο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε έναν εμπορικό πόλεμο λόγω «των μέτρων αντιποίνων της ΕΕ και της ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ».
Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας αμφισβήτησε αυτή την εκτίμηση, υποστηρίζοντας ότι «οι δασμοί είναι σίγουρα ένα αποπληθωριστικό μέτρο» για την ευρωζώνη.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα