
Νέο πλήγμα δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η “απάντηση” της Κίνας στην αύξηση των δασμών των ΗΠΑ έφερε νέο κύμα πωλήσεων, υπό τον φόβο ότι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 3,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,92% στις 7.679 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,96% στις 19.679 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 3,34% στις 6.943 μονάδες.
Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 4,1%, με τις μεγάλες τράπεζες να δέχονται ισχυρέςπιέσεις. Οι ελβετικές τράπεζες Julius Baer και UBS Group σημείωσαν πτώση 7% και 5,7%, αντίστοιχα. Η Barclays και η HSBC σημείωσαν πτώση 5,4% και 4,1%. Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas υποχώρησε 5%, και η δανική τράπεζα Danske Bank έχασε 4,8%.
Απώλειες 4,4% σημείωσε και ο κλάδος της υγείας. Η GN Store Nord σημείωσε πτώση 7,7%, ενώ απώλειες σημείωσαν και οι φαρμακευτικοί κολοσσοί, με τη Novartis να κλείνει στο -6,1%, την AstraZeneca στο -5,3% και τη Roche στο -5,2%.
Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν βουτιά, με τις μετοχές του γαλλικού προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo να χάνουν 7,2%. Η Stellantis υποχώρησε κατά 4,1%, ενώ οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και BMW σημείωσαν απώλειες άνω του 1%.
Κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος
Ένας κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος αναμένεται να έχει βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα δεδομένης της υψηλής διασύνδεσης των αλυσίδων εφοδιασμού και της μεγάλης εξάρτησης από τις παραγωγικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Μάλιστα, οι ανησυχίες εντάθηκαν εκ νέου μετά τις σχετικές απαντήσεις τόσο από την Κίνα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους δασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς έως και 104% στα κινεζικά προϊόντα μαζί με φόρους εισαγωγών σε περίπου 60 εμπορικούς εταίρους που έχουν εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα όμως ετοιμάζει την αντεπίθεση της, διακηρύσσοντας τα σχέδιά της να «παλέψει μέχρι το τέλος».
Και μέσα στο κλίμα αυτό, οι traders αλλάζουν τα στοιχήματά τους, προβλέποντας νέες μειώσεις επιτοκίων το προσεχές διάστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Federal Reserve. Και κάποιοι προχωρούν ακόμα περαιτέρω, προβάλλοντας το αφήγημα ακόμα και μίας έκτακτης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πριν από τον Μάιο.
Το πρώτο τεστ έρχεται από ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα (17 Απριλίου) και μετά πάλι τον Ιούνιο, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι και στις δύο συναντήσεις θα μειώσει το κόστος δανεισμού.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσωσε στο τέλος τις 1.500 μονάδες
Έντονη μεταβλητότητα και μεγάλες διακυμάνσεις εμφάνισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και της ματαίωσης των προσδοκιών για μια πιθανή αναβάθμιση από τον οίκο FTSE Russell.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,69% στις 1.528,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.496,42 μονάδων (-4,72%) και 1.552,29 μονάδων (-1,16%). Ο τζίρος ανήλθε στα 259,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5 εκατ. τεμάχια αξίας 22,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,78% στις 3.375,66 μονάδες, ενώ στο -2,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.362,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,14% στις 1.395,66 μονάδες.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων