Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συνεχίζονται οι απώλειες – Πτώση άνω του 2%

Τη νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τροφοδοτεί η έναρξη ισχύος των δασμών Τραμπ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συνεχίζονται οι απώλειες – Πτώση άνω του 2%

Με σημαντικές απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς άρχισαν να ισχύουν οι ειδικοί δασμοί των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας εκ νέου τους φόβους για τις επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 2,49%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,02% στις 7.750 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 2,22% στις 19.852 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,21% στις 6.943 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες σημειώνουν βουτιά, με τις μετοχές του γαλλικού προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo να χάνουν 7,2%. Η Stellantis υποχωρεί κατά 4,1%, ενώ οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και BMW σημειώνουν απώλειες άνω του 3%.

Ο εμπορικός πόλεμος

Ένας κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος αναμένεται να έχει βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα δεδομένης της υψηλής διασύνδεσης των αλυσίδων εφοδιασμού και της μεγάλης εξάρτησης από τις παραγωγικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

Η σημερινή πτώση στην ουσία αναιρεί τη χθεσινή ανάκαμψη, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές “έσπασαν” ένα σερί τεσσάρων πτωτικών ημερών.

Ωστόσο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τους δασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ παραμένουν, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο δεν δείχνουν σημάδια υπαναχώρησης.

Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς έως και 104% στα κινεζικά προϊόντα μαζί με φόρους εισαγωγών σε περίπου 60 εμπορικούς εταίρους που έχουν εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα όμως ετοιμάζει την αντεπίθεση της, διακηρύσσοντας τα σχέδιά της να «παλέψει μέχρι το τέλος».

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Και μέσα στο κλίμα αυτό, οι traders αλλάζουν τα στοιχήματά τους, προβλέποντας νέες μειώσεις επιτοκίων το προσεχές διάστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Federal Reserve. Και κάποιοι προχωρούν ακόμα περαιτέρω, προβάλλοντας το αφήγημα ακόμα και μίας έκτακτης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πριν από τον Μάιο.

Το πρώτο τεστ έρχεται από ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα (17 Απριλίου) και μετά πάλι τον Ιούνιο, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι και στις δύο συναντήσεις θα μειώσει το κόστος δανεισμού.

OT Originals

Περισσότερα από Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο