
Έντονη μεταβλητότητα και μεγάλες διακυμάνσεις εμφάνισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και της ματαίωσης των προσδοκιών για μια πιθανή αναβάθμιση από τον οίκο FTSE Russell.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,69% στις 1.528,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.496,42 μονάδων (-4,72%) και 1.552,29 μονάδων (-1,16%). Ο τζίρος ανήλθε στα 259,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5 εκατ. τεμάχια αξίας 22,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,78% στις 3.375,66 μονάδες, ενώ στο -2,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.362,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,14% στις 1.395,66 μονάδες.
Ανάμεσα σε «βουβάλια»
«Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», λέει ο θυμόσοφος λαός και το ΧΑ βρίσκεται σε μια μέγγενη που δεν μπορεί να ξεφύγει. Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται από τις 31 Μαρτίου με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο ταμπλό, όταν και η αγορά καταγράφει βίαιη πτώση, με έντονες διακυμάνσεις, ακόμη και εν ριπή οφθαλμού.
Ο κόσμος των αγορών, και σε αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και το ΧΑ, παρακολουθεί το μπρα ντε φερ των ΗΠΑ και της Κίνας στο μέτωπο των δασμών, με κάθε διαρροή ή εκτίμηση να επιδρά στιγμιαία στην ψυχολογία των επενδυτών. Οι μεγάλες διακυμάνσεις δεν λείπουν ούτε και από τις ευρωαγορές, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα σε «απαντήσεις» και «ανταπαντήσεις» μεταξύ της αμερικανικής και κινεζικής διοίκησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η τρέχουσα κρίση πλήττει ακόμα και τα παραδοσιακά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα συμπαρασύροντας σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από τη δίνη αυτή δεν ξεφεύγουν ούτε τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλους έχει ανέβει πάνω από το 3,6%, με το spread έναντι του γερμανικού Bund να βρίσκεται στις 97 μονάδες.
Και σαν να μην έφτανε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ήρθε και η «ματαίωση» των προσδοκιών περί αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς από τον FTSE Russell, ο οποίος επικαλέστηκε τη σχετικά πρόσφατη (σ.σ. 14/3) αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα για να κρατήσει το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης (watchlist). Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε watchlist για πιθανή αναβάθμιση έχει το ΧΑ και ο οίκος S&P, ενώ ο ΜSCI στην τελευταία αναθεώρησή του δεν προχώρησε στην ένταξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε «watch list για αναβάθμιση».
Υπό το πρίσμα αυτής της απόφασης του FTSE Russell και της συνεχιζόμενης αναταραχής που σχετίζεται με τους δασμούς, η Eurobank Equities αναμένει ότι οι αναταράξεις της αγοράς θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα, με μεγάλες διακυμάνσεις σε τίτλους υψηλού beta, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έχασε 6,18%, με τις Τιτάν και Πειραιώς να κλείνουν στο -5,99% και -5,04% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Alpha Bank και Cenergy και άνω του 3% σε ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Metlen, Jumbo, Coca Cola και Aktor.
Οι απώλειες σε Εθνική, Helleniq Energy, Σαράντη, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ ξεπέρασαν το 2%, και των Eurobank και ΔΑΑ το 1%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Η Optima Bank, παρά τις αναταράξεις ενδοσυνεδριακά κατάφερε να κλείσει στα 14 ευρώ με κέρδη 4,17%, ενώ στο τέλος έκλεισαν θετικά οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Aegean.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης