
Σήμερα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι «αμοιβαίοι» δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών δασμών 104% σε κινεζικά προϊόντα, βαθαίνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμό του.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέους επιπλέον δασμούς της τάξης του 50% τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εκτός εάν το Πεκίνο αποσύρει τους δασμούς της τάξης του 34% που επέβαλε ως αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα. Οι νέοι δασμοί στέλνουν τον λογαριασμό στο 104% για τα κινεζικά προϊόντα που μπαίνουν στην αγορά των ΗΠΑ.
Η απάντηση της Κίνας
Η κυβέρνηση της Κίνας απάντησε ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιασμό» και είπε ότι οι απειλές του Τραμπ είναι ένα «λάθος πάνω σε λάθος».
Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να «λάβει αποφασιστικά αντίμετρα», προσθέτοντας: «Η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους αν η πλευρά των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τη λάθος πορεία».
Η σκληρή δασμολογική πολιτική του Τραμπ έχουν κλονίσει την παγκόσμια εμπορική τάξη που διατηρείται εδώ και δεκαετίες, έχουν εγείρει φόβους για ύφεση και έχουν οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε πτώση.
Στο κόκκινο οι αγορές
Ο S&P έκλεισε κάτω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο την Τρίτη και πλησιάζει σε bear market, που ορίζεται ως 20% κάτω από το πιο πρόσφατο υψηλό του.
Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν χάσει 5,8 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τότε που ο Τραμπ παρουσίασε τους δασμούς την περασμένη Τετάρτη, τη βαθύτερη τετραήμερη απώλεια από τη δημιουργία του δείκτη αναφοράς τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Το ξεπούλημα στις ασιατικές αγορές συνεχίστηκε την Τετάρτη μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί πάνω από 3% και το νόμισμα γουόν της Νότιας Κορέας να διολισθαίνει σε χαμηλό 16 ετών. Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια έδειχναν επίσης ότι η Wall Street θα σημειώσει την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών.
Οι διαπραγματεύσεις
Ο Τραμπ έχει στείλει διφορούμενα μηνύματα σχετικά με το αν οι δασμοί θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα, περιγράφοντάς τους ως «μόνιμους» αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι πιέζουν άλλους ηγέτες να ζητήσουν διαπραγματεύσεις.
«Έχουμε πολλές χώρες που έρχονται και θέλουν να κάνουν συμφωνίες», δήλωσε σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου το απόγευμα της Τρίτης. Σε μεταγενέστερη εκδήλωση δήλωσε ότι αναμένει ότι και η Κίνα θα επιδιώξει συμφωνία.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προγραμματίσει συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο στενούς συμμάχους και σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Η προοπτική των συμφωνιών με άλλες χώρες είχε ωθήσει τα χρηματιστήρια προς τα πάνω νωρίτερα την Τρίτη, αλλά οι αμερικανικές μετοχές είχαν εκχωρήσει τα κέρδη τους μέχρι το τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης.
Ο πληθωρισμός
Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές για τα πάντα, από αθλητικά παπούτσια μέχρι κρασί, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου.
Οι πλήρεις επιπτώσεις των δασμών της Τετάρτης μπορεί να μην γίνουν αισθητές για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς τα εμπορεύματα που βρίσκονται ήδη υπό διαμετακόμιση από τα μεσάνυχτα θα εξαιρεθούν από τις νέες επιβαρύνσεις, εφόσον φθάσουν στις ΗΠΑ έως τις 27 Μαΐου.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών αναμένουν ότι οι τιμές των ειδών καθημερινής χρήσης θα αυξηθούν τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.
Οι προηγούμενοι οριζόντιοι δασμοί 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από πολλές χώρες άρχισαν το Σάββατο. Ο τελευταίος γύρος δασμών, που τέθηκε σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ελλάδας (0401 GMT), έχει στόχο τις χώρες που «κλέβουν» τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ.
Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει πολλούς από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χτυπήθηκε με δασμό 20%. Το Βιετνάμ, το οποίο επωφελήθηκε από τη μετατόπιση των αμερικανικών αλυσίδων εφοδιασμού μακριά από την Κίνα κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του με το Πεκίνο, αντιμετωπίζει δασμό 46%.


Latest News

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021