
Οι Κινέζοι παραγωγοί πλαστικών χριστουγεννιάτικων δέντρων και άλλων εορταστικών διακοσμήσεων λένε ότι οι παραγγελίες από αμερικανούς πελάτες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή τους, θα έπρεπε να έχουν αρχίσει, αλλά λόγω των αυξανόμενων δασμών, δεν έχουν δεχτεί όσες ανέμεναν ή όσες είχαν δεχτεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές κατά 104% μέχρι στιγμής φέτος, σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο που απειλεί μεγάλο πόνο για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βιομηχανικών προϊόντων στον κόσμο.
Οι λιανοπωλητές των ΗΠΑ εξαρτώνται σχεδόν πλήρως από την Κίνα με 87% των χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να έρχονται από εκεί. Τα κινεζικά εργοστάσια εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την αγορά των ΗΠΑ, όπου πωλούν τα μισά από αυτά που παράγουν.
Αν οι Αμερικάνοι θέλουν νέα χριστουγεννιάτικα στολίδια φέτος, θα πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα για αυτά, αν τα βρουν καν στα ράφια.
«Μέχρι στιγμής φέτος, κανένας από τους Αμερικανούς πελάτες μου δεν έχει κάνει παραγγελίες», είπε στο Reuters ο Κουν Γινγκ, ο οποίος διευθύνει ένα εργοστάσιο τεχνητών χριστουγεννιάτικων δέντρων στην ανατολική πόλη Jinhua.
Ο ρόλος των δασμών Τραμπ
«Φυσικά πρόκειται για τους δασμούς. Μέχρι τα μέσα Απριλίου όλες οι παραγγελίες έχουν κανονικά ολοκληρωθεί, αλλά αυτή τη στιγμή… είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν έρχονται παραγγελίες. Ίσως οι Αμερικανοί πελάτες να μην αγοράσουν τίποτα φέτος».
Στο Shaoxing, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από την Jinhua, ο ιδιοκτήτης εργοστασίου Λιου Σονγκ ήταν σίγουρος ότι η επιχείρησή του μπορεί να αντεπεξέλθει προσπαθώντας να πουλήσει περισσότερα στη Ρωσία, την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία, οι οποίες αθροιστικά παίρνουν ήδη το 75% των προϊόντων του.
«Ανησυχούμε ότι οι παραγγελίες των ΗΠΑ θα μειωθούν», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο».
Η Τζέσικα Γκουό, η οποία διαχειρίζεται επίσης ένα εργοστάσιο χριστουγεννιάτικων δέντρων στην Jinhua, είπε ότι μόλις ενημερώθηκε από έναν σημαντικό πελάτη των ΗΠΑ ότι σταματάει μια παραγγελία 3 εκατομμυρίων γιουάν ($408.191) για την οποία είχε ήδη ξοδέψει 400.000 γιουάν σε υλικά.
Αναμένει ότι η παραγγελία θα ακυρωθεί σύντομα και ανησυχεί για την επιχείρησή της.
«Οι συνάδελφοι μου και εγώ βασιζόμαστε στις παραγγελίες των ΗΠΑ για να επιβιώσουμε», είπε η Γκουό στο Reuters. «Αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα πολλούς ανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει».
Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μειώσει κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες την κινεζική οικονομική ανάπτυξη φέτος, θα επιδεινώσει τα ζητήματα της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, θα απειλήσει τις θέσεις εργασίας και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω αποπληθωριστικές δυνάμεις.
Καθώς οι Κινέζοι εξαγωγείς πωλούν λιγότερο στις ΗΠΑ, οι οποίες αγόρασαν πέρυσι αγαθά αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να ανταγωνίζονται όλο και πιο έντονα στις τιμές σε άλλες αγορές.
Θα πληγούν επιχειρήσεις και αγορά εργασίας
Αυτό θα χτυπήσει τα ήδη μικρά περιθώρια κέρδους τους και θα τους αναγκάσει να μειώσουν το κόστος, λένε οι οικονομολόγοι.
Το εργοστάσιο των 10.800 τετραγωνικών μέτρων της Γκουό απασχολεί 140 άτομα μόνιμα, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 200 στην περίοδο αιχμής της παραγωγής το καλοκαίρι. Φέτος δεν περιμένει να χρειαστεί επιπλέον εργάτες.
«Η απώλεια της αγοράς των ΗΠΑ σίγουρα θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας πολλών ανθρώπων», δήλωσε η Γκουό.
Η εγχώρια ζήτηση για χριστουγεννιάτικα στολίδια στην Κίνα είναι ασήμαντη, πρόσθεσε.
Η προμήθεια από χώρες εκτός της Κίνας θα είναι δύσκολη. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων στις ΗΠΑ είναι η Καμπότζη, η οποία αποτελεί το 5,5% των αγαθών και την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ επέβαλε δασμό 49% στις εισαγωγές από Καμπότζη.
Η μετατόπιση της παραγωγής στις ΗΠΑ, ένας από τους στόχους του Τραμπ για την επιβολή δασμών στην Κίνα και σχεδόν σε κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, δεν είναι εφικτή, λέει η Τζάμι Γουόρνερ, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Χριστουγεννιάτικων Δέντρων.
«Σίγουρα δεν μπορούν να κατασκευαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει κατασκευή, η τεχνολογία δεν είναι εδώ, η αγορά εργασίας δεν είναι εδώ», δήλωσε η Γουόρνερ.
Η Γουόρνερ, η οποία αναμένει σημαντικές, αλλά δύσκολο να εκτιμηθεί, αυξήσεις τιμών, λέει ότι το 80% όλων των χριστουγεννιάτικων δέντρων που εκτίθενται στις ΗΠΑ είναι τεχνητά. Τα προφωτισμένα δέντρα, που είναι τα περισσότερα από αυτά, κατασκευάζονται μόνο στην Κίνα.
Καταγγέλλει ότι ο κλάδος της γίνεται παράπλευρη απώλεια σε έναν γεωπολιτικό αγώνα.
«Αυτά που φτιάχνουν και πουλάνε τα μέλη μας δεν είναι στρατηγικά προϊόντα», είπε η Γουόρνερ.
«Δεν απειλούμε. Είμαστε μια χαρούμενη, χαρούμενη επιχείρηση. Θα θέλαμε να παραμείνουμε σε αυτή τη χαρούμενη επιχείρηση».


Latest News

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing