«Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η αβεβαιότητα, οι αποφάσεις που αλλάζουν καθημερινά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του ΟΠΑ και πρ. υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι είμαστε μπροστά σε μία φάση που ανατρέπει μια πορεία 80 χρόνων, και ακόμα παλαιότερα, θυμίζοντας ότι μετά την κρίση του 1929, πολλά κράτη ύψωσαν δασμολογικά τείχη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των οικονομιών να επιδεινώσει και να παρατείνει την κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτός ήταν ο λόγος που αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκαν διάφοροι θεσμοί (όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), που σταδιακά μείωσαν τόσο τα δασμολογικά τείχη όσο και τη δασμολογική προστασία.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να βγουν από την ακραία φτώχια. «Σήμερα έχουμε ανατροπή αυτής της τάσης», ανέφερε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα όσα είπε -επίσης στους Δελφούς- ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ότι «οι ΗΠΑ κάνουν διαπραγματεύσεις  με όλους εκτός από την Κίνα».

«Μακάρι να έχει δίκαιο και αυτό που γίνεται με την Κίνα να μην έχει συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ, ο κ. Τσακλόγου είπε ότι τρία είναι αποτελέσματα «ένα άμεσο, ένα έμμεσο κι ένα ακόμα πιο αργά».

Επεσήμανε ότι οι εξαγωγές μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι τόσο μεγάλες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και υπάρχουν κάποιοι κλάδοι που έχουν μεγαλύτερη έκθεση, όπως για παράδειγμα οι βρώσιμες ελιές, εκ των οποίων το 1/3 εξάγεται στις ΗΠΑ, αλλά και το αλουμίνιο: «Εκεί θα υπάρξει πρόβλημα, αν δεν βρουν άλλες αγορές», είπε.

Πρόσθεσε ότι άμεσο κόστος δεν θα είναι μεγάλο. Αναφερόμενος στο έμμεσα αποτέλεσμα, μίλησε για μείωση του ΑΕΠ και χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα από τους εμπορικούς μας εταίρους, που θα οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης για ελληνικά αγαθά και υπηρεσίες

«Όλα εξαρτώνται από του πού θα κάτσει τελικά η μπίλια με τους δασμούς» είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας κι ένα τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να γίνει ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος: «Εκεί τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά!»

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν περάσουν οι 90 ημέρες» επανέλαβε, και υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία είναι μακριά από την ύφεση, αλλά κανείς δεν ξέρει «πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία».

Το παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Τσακλόγου μίλησε και για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας. Εξήγησε ότι έχουν γίνει κάποια πράγματα, η Ελλάδα άρχισε να ενσωματώνεται περισσότερο στις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής, «τα δημοσιονομικά μας επιτέλους τα στρώσαμε» κι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς.

Είπε ότι η παραγωγικότητα έχει αρχίσει να ξεκολλάει, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις επενδύσεις: «Κάποτε οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερες από τις αποσβέσεις. Οι επενδύσεις δεν μπορούν να αυξηθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Έχουμε καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι από το επενδυτικό κενό», εξήγησε, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι εκτός από το real estate έχουμε και παραγωγικές επενδύσεις.

Οι προκλήσεις και το χρέος

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τσακλόγου εμφανίστηκε αισιόδοξος «αν δεν κάνουμε πάλι γαλαντομίες που μας στοίχησαν πολύ». Θύμισε ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών μειώνεται, και πως ήδη έχουμε ξεπεράσει την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι έχει καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση από τη χώρα μας: «Είμαστε σε καλό μονοπάτι, αρκεί να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία