
Για τη σημασία της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως και για το ρόλο του κράτους στην καινοτομία και την προστασία των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Ως προς την επικαιρότητα, υπάρχει σχέση των δασμών που επιβάλλονται με την τεχνητή νοημοσύνη και οτιδήποτε ψηφιακό, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει το κομμάτι με το οποίο ασχολείται το υπουργείο μας», σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου, προχωρώντας σε ένα «ακραίο σενάριο, να βάλουμε κι εμείς, η Ευρώπη, δασμούς στα προϊόντα τεχνολογίας. Ίσως και να έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη η Ευρώπη για κάτι τέτοιο».
«Ο λόγος είναι απλός: για να επιβάλει τους δικούς της δασμούς, θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα και στην πράξη να παράξει δική της τεχνολογία. Δυστυχώς, το… πρώτο τρένο το χάσαμε πριν από δύο χρόνια, καθώς αντί να ασχολούμαστε με την παραγωγή μοντέλων, κάναμε ολόκληρη κουβέντα για τις ρυθμίσεις, προσπαθώντας εν τέλει να ρυθμίσουμε κάτι που δεν γνωρίζαμε πολύ καλά», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια «χτίσαμε υποδομές κομμάτι των οποίων είναι και ο Δαίδαλος, όπως και AI Factories παρέχοντας δωρεάν -αν και ακριβές- υποδομές, αλλά και επιχειρήσαμε να επαναχρησιμοποιήσουμε data».
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Ως προς την ενσωμάτωση ΑΙ στην Ελλάδα, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πως η χώρα «βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι διακριτό πλέον το αποτέλεσμα από την επένδυση όλων στην ψηφιοποίηση. Έχουμε ένα wallet εδώ και τρία χρόνια, που βγαίνει σε νέα έκδοση με ΑΙ, αποκτώντας ψηφιακό βοηθό, ενώ βγήκε και ένα ΦΕΚ που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν: αφορά την κατάργηση των δύο πιο δημοφιλών πιστοποιητικών, οικογενειακής κατάστασης και γέννησης, που πλέον δεν θα εκδίδονται από τους πολίτες παρά θα πηγαίνουν αυτόματα από τις αρχές σε φορείς που τα ζητούν».
Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, «υπάρχουν δυστυχώς ακόμη δαιδαλώδεις διαδικασίες ως προς την επιχειρηματικότητα, σε έναν τομέα όπου προσπαθούμε να σχεδιάσουμε νέες δράσεις αλλά και να διασφαλίσουμε την κυβερνοασφάλεια και να δούμε πώς μπορεί η ΑΙ να προσφέρει γρηγορότερα εργασία και πρόσβαση σε μικρές ή πιο μεγάλες επιχειρήσεις».
«Στήσαμε ένα πολυδαίδαλο ρυθμιστικό πρόγραμμα και τελικά πέσαμε μέσα. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα κάνουν τη διαφορά έρευνα και καινοτομία και κεφάλαια».
Θα βλάψει η ΑΙ τις θέσεις εργασίας;
Μπορεί να φοβούνται πολλοί και να ανησυχούν για τις αρνητικές συνέπειες της ΑΙ, όπως την απώλεια θέσεων εργασίας, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε κάθε τεχνολογική μετάβαση-επανάσταση προέκυπταν ανάλογα θέματα. Αυτό έγινε με τους προσωπικούς υπολογιστές, αυτό έγινε και με το διαδίκτυο, σήμερα όμως βρισκόμαστε σε ένα άλλο επίπεδο, όπου πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν τις δεξιότητες ώστε η τεχνολογία να δημιουργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας τελικά από όσες περιορίζει, απλώς αλλάζοντας τη φύση των επαγγελμάτων», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.
Η τεχνολογία στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε πως «βγάλαμε τα vouchers για μια πιο μικρή λύση και άμεση ανάγκη, αλλά πρέπει να βγάλουμε την ΑΙ στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση και να μην μείνει μέσα στα πανεπιστήμια. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα βοηθήσει το επόμενο ΕΣΠΑ, κάποιο άλλο πρόγραμμα ή η όποια συνέχεια του Ταμείου Ανάκαμψης».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθησε προς την κατεύθυνση της τεχνολογίας, καθώς ένας από τους τρεις πυλώνες του Ταμείο Ανάκαμψης αφορούσε ακριβώς αυτό το πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου.
«Είναι αλήθεια πως ο χώρος της τεχνολογίας ενισχύθηκε πολύ. Και τώρα δημιουργείται το ερώτημα: μετά από το Ταμείο Ανάκαμψης που πρέπει να έχει τελειώσει σε ένα χρόνο από τώρα, τι θα γίνει. Χωρίς να έχω κάποια πληροφορία, θεωρώ ότι η επόμενη ημέρα θα πρέπει να περιλαμβάνει άμυνα και επένδυση τεχνολογική στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πρέπει να μπουν στο πλάνο», συμπλήρωσε.
Χρήση ΑΙ από ανήλικους
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα ως Ελλάδα, ως Ευρώπη και ως γονείς. Οφείλουμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο έχουμε φέρει παιδιά στον κόσμο, να καταλάβουμε ότι χρειάζεται εποπτεία όπως στους φυσικούς χώρους, να εξηγήσουμε ότι η ζωή δεν είναι στην οθόνη. Θαπρέπει εμείς ως κράτος να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή».
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για τη χρήση από ανήλικους, αφενός με το πρόγραμμα Γονεϊκού Ελέγχου, parco.gov.gr, όπως και με το Kid Wallet, που χάρη σε εύκολες προεπιλογές εργαλείο, έχει τη δυνατότητα να δίνει την πραγματική ηλικία του παιδιού, αλλά και να προχωρά σε έλεγχο των ηλεκτρονικών αγορών σε προϊόντα καπνού, στοιχηματισμού για κάτω από τις ηλικιακά όρια.
Ενώ όσον αφορά τον ευρωπαϊκό κανονισμό DSA, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πως έρχεται να επιλύσει τα προβλήματα στο κομμάτι της παραπληροφόρησης και της απάτης, ενώ μίλησε και και για το fact checking, χαρακτηρίζοντας ως «τραγική την απαίτηση για την κατάργησή του».


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων