
Σε… τροχιά απογείωσης παραμένει η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, με τις κρατήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση παρά τις αναταράξεις που προκαλεί η πολιτική Τραμπ με τους δασμούς στην παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα, όπως λένε παράγοντες του ελληνικου τουρισμού στον ΟΤ, μέχρι στιγμής δεν καταγράφεται κάποια συγκεκριμένη πτώση της ζήτησης από Αμερική για Ελλάδα και πολύ περισσότερο ακυρώσεις. Και όλα αυτά παρά την «ανακατωσούρα», όπως λένε, που έχει προκαλέσει ο Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά, παράγοντες του ελληνικού τουρισμού επισημαίνουν πως έχει παρατηρηθεί ένας μικρός σκεπτικισμός.
Αμερικανοί τουρίστες, όπως λένε, επικοινωνούν με τα ξενοδοχεία που έχουν κάνει ή προτίθενται να κάνουν κράτηση διατυπώνουν με ανησυχία το ερώτημα εάν υπάρχει στη χώρα μας «αντιαμερικανικό» κλίμα.
Επιπλέον, ένα άλλο σημείο που προβληματίζει τους Έλληνες ξενοδόχους είναι πως σε ενδεχόμενη συγκράτησή του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεαστουν γενικότερα οι καταναλωτικές δαπάνες, ενώ ειδικά η μεγάλη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ προφανώς καθιστά την Ευρώπη και την Ελλάδα πιο «ακριβή» για τον μέσο Αμερικάνο.
Ακάθεκτοι οι Αμερικανοί τουρίστες
Το Airdata tracker του INSETE μέχρι στιγμής πάντως δείχνει άνοδο των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τις ΗΠΑ για την χώρα μας κατά τη θερινή περίοδο κατά 18,6% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, με την αύξηση του θερινούς μήνες ειδικότερα να είναι αυξημένες στα επίπεδα του 21-24%, ρυθμοί αύξησης τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι σε σχέση με άλλες χώρες (Γερμανία, Βρετανία, κ.λπ.).
Oι δασμοί στα αεροπορικά προϊόντα δεν ωφελούν κανέναν
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτή την στιγμή. Έχουμε για πρώτη φορά 14 εβδομαδιαίες πτήσεις από τις ΗΠΑ, ενώ και τα ταξίδια καταγράφουν πλέον κάποια ανελαστικότητα και δεν είναι όπως τα παλαιότερα χρόνια η πρώτη ανάγκη που έκοβε ο καταναλωτής», σημειώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, ο οποίος δηλώνει γενικότερα αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και φέτος.
Ευτύχης Βασιλάκης: Δεν έχει να φοβάται ο ελληνικός τουρισμός
Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε και ο Πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας στο Delphi Forum.
«Στο βαθμό που η παρούσα κατάσταση δεν λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά ο ελληνικός τουρισμός δεν φαίνεται να πλήττεται, αλλά ούτε και έχει κάτι να φοβάται, τουλάχιστον για την ώρα. Σήμερα οι προκρατήσεις από την Αμερική, αλλά και συνολικά, δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί, ενώ η όποια δυνητική βραχυχρόνια επίπτωση μπορεί να προέλθει μόνο από την επίπτωση στην ψυχολογία του επιβάτη. Η μόνη μικρή ανάσχεση, που όμως δεν κράτησε και πολύ, προήλθε λόγω της κατάστασης στη Σαντορίνη», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι δασμοί στα αεροπορικά προϊόντα δεν ωφελούν κανέναν. Ένα αεροσκάφος κατασκευάζεται από εξαρτήματα που προέρχονται από 50-60 χώρες. Αν επιβληθούν δασμοί, το μόνο που θα γίνει είναι να ακριβύνουν και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για κάποιον».
H πρόθεση για ταξίδι από τις χώρες της ΕΕ προς τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά -0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι
Τι συμβαίνει στον τουρισμό των ΗΠΑ
Στον αντίποδα, κάπως διαφορετική είναι η εικόνα που αναπτύσσεται στην εσωτερική τουριστική αγορά των ΗΠΑ. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν προβλέψεις αποτελεσμάτων για την φετινή χρονιά λόγω της μεταβλητότητας που επικρατεί ενώ μια νέα ανάλυση της Mabrian Technologies δείχνει πτώση στο ενδιαφέρον για ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2025, με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών παραγόντων.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη διεθνή ταξιδιωτική ζήτηση προς τη χώρα, σημειώνει η Mabrian και επικαλείται τα δεδομένα από δέκα βασικές αγορές προέλευσης, όπου παρατηρείται αστάθεια, με πτώση στη δραστηριότητα έμπνευσης για ταξίδια και στάση αναμονής σε ορισμένες περιοχές.
Η έρευνα βασίζεται σε εκατομμύρια αναζητήσεις πτήσεων από δέκα βασικές αγορές (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Μεξικό, Βραζιλία, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα), για ταξίδια στις ΗΠΑ με ημερομηνίες έως και τον Σεπτέμβριο 2025.
Ο Δείκτης Μεριδίου Αναζητήσεων Πτήσεων δείχνει ότι η πρόθεση για ταξίδι από τις χώρες της ΕΕ προς τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά -0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 5,4% στα τέλη Μαρτίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία καταγράφουν πτώσεις κοντά στο -1%.
Η Ισπανία παραμένει σταθερή, ενώ η Γαλλία ακολουθεί αρνητική πορεία. Οι εξελίξεις ακολουθούν την ορκωμοσία του νέου προέδρου τον Ιανουάριο και την εισαγωγή νέων δασμών που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας.


Latest News

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι
![Airbnb: Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση τον Μάρτιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/airbnb-gba8e58468_1280-1-600x500.jpg)
Περισσότερα Airbnb, χαμηλότερη πληρότητα - Οι επιλογές των επισκεπτών [γράφημα]
Η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην αγορά Airbnb

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ

Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς Θεσσαλονίκη ξεκινάει η LOT
Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας

Ξενοδοχεία: Απόβαση πεντάστερων στην Κρήτη – Ανεβαίνει πίστα το νησί
Πυρετός επενδύσεων για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών της Κρήτης - Τα project που είναι σε εξέλιξη

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού