
Με μεγαλύτερες αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα προσπαθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατευνάσει τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Τραμπ σε σχέση με το διατλαντικό εμπόριο, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Politico.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ φέρεται να εξετάζει τρόπους για να συγκεντρώσει τη ζήτηση από τις χώρες μέλη, κάνοντας περισσότερες παραγγελίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ προσπαθεί να προσεγγίσει με μια τέτοια πρόταση την Ουάσινγκτον. Εχει επιχειρήσει και πάλι εδώ και μήνες να το κάνει, αλλά η προσέγγισή της έπεσε στο κενό. Τώρα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει: οι αγορές βρίσκονται σε αναστάστωση και οι επιχειρήσεις καλούν τον Τραμο να αλλάξει ρότα.
«Αυτές οι προτάσεις ήταν στο τραπέζι για λίγο, αλλά ελπίζουμε τώρα να υπάρχει μια ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Από την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αξιώσει από την ΕΕ να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο.
Την Τρίτη είπε ότι η ήπειρος πρέπει να ξοδέψει 350 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον στην αμερικανική ενέργεια για να καλύψει το εμπορικό έλλειμμα. Παρά, ωστόσο, τη ρητορική Τραμπ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν στην πραγματικότητα μια σχετικά ισορροπημένη εμπορική σχέση όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες, γράφει το Politico.
Αργά την Τετάρτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε παύση 90 ημερών στους περισσότερους παγκόσμιους δασμούς, επιμένοντας ότι οι εταίροι της Αμερικής διαπραγματεύονται τώρα για την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών.
Η ΕΕ το εκλαμβάνει αυτό ως ένα ακόμη άνοιγμα για να προωθήσει την προσφορά για αγορά LNG. Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται θετικοί απέναντι σε αγορές περισσότερων αμερικανικών καυσίμων, και ως έναν τρόπο να διακόψει η ΕΕ επιτέλους όλους τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία.
«Στο μέλλον, θα αγοράζουμε περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Dan Jørgensen σε εκδήλωση της βιομηχανίας τις προηγούμενες μέρες, ενώ τόνισε ότι οι αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους πράσινους στόχους του μπλοκ.
Προκλήσεις
Βέβαια, στο τέλος, οι εταιρείες είναι εκείνες που αγοράζουν LNG και όχι οι κυβερνήσεις. Και ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι οι εταιρείες τους εισάγουν ήδη όσο το δυνατόν περισσότερο αμερικανικό LNG.
Επιπλέον, δεν είναι σαφές πόσο καλά θα λειτουργούσε ένα σύστημα συγκέντρωσης της ζήτησης. Η ΕΕ είχε ξαναπροσπαθήσει να το κάνει αυτό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να κάνει μαζικές αγορές σε καλήτερες τιμές, όμως, τελικά λίγες ήταν οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν.
Οι ανησυχίες για τις τιμές του LNG κρέμονται επίσης από τις συνομιλίες.
Η ΕΕ απαιτεί από τις χώρες να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στο 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο, και οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι εάν βιαστούν να αγοράσουν προμήθειες μέσα στο καλοκαίρι —μεγάλο μέρος των οποίων αμερικανικές— θα τις πληρώσουν ακριβότερα. Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτούς τους κανόνες, ελπίζοντας ότι η ευελιξία θα τους επιτρέψει να ξοδέψουν συνολικά λιγότερα για LNG.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ