Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια.

Ο Γκάρμπερ υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις ξεπερνούν τις «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία και την παρέμβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η απάντηση ήρθε άμεσα: μια κυβερνητική «ομάδα εργασίας για τον αντισημιτισμό» δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να παγώσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια πολυετών επιχορηγήσεων μετά την απόφαση του Χάρβαρντ να απορρίψει νέα αιτήματα της κυβέρνησης.

«Κάνει σαφές ότι η πρόθεση δεν είναι να συνεργαστεί μαζί μας για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού με συνεργατικό και εποικοδομητικό τρόπο», έγραψε ο Γκάρμπερ  στον ιστότοπο του Χάρβαρντ. «Αν και ορισμένα από τα αιτήματα που περιγράφονται από την κυβέρνηση στοχεύουν στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, η πλειοψηφία αντιπροσωπεύει άμεση κυβερνητική ρύθμιση των “πνευματικών συνθηκών” στο Χάρβαρντ».

Η κριτική του Χάρβαρντ επιβραβεύτηκε από τους Δημοκρατικούς, αλλά και μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας που ανυπομονούσε να δει το πανεπιστήμιο να αντιστέκεται στις εκτελεστικές διαταγές και στους εκβιασμούς του Τραμπ που επιδιώκει να φέρει τα πάνω κάτω και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πάγωμα χρηματοδοτήσεων

Ήδη, η κυβέρνηση έχει ακυρώσει τη χρηματοδότηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση για το Northwestern και το Cornell καθώς και στο Πρίνστον.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ, είπε ότι η κίνηση του πανεπιστημίου «έθεσε παράδειγμα» στην απόρριψη αυτού που ονόμασε «μια παράνομη και αυθόρμητη προσπάθεια να καταπνίξουν την ακαδημαϊκή ελευθερία».

«Ας ελπίσουμε ότι και άλλοι θεσμοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», πρόσθεσε.

Το στοίχημα

Ως το πλουσιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, με δωρεά 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Χάρβαρντ έχει μεγαλύτερη οικονομική δύναμη από άλλα για να αντιμετωπίσει έναν πιθανό νομικό και πολιτικό «πόλεμο». Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνησης τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία η αντίδραση του Χάρβαρντ «ενισχύει μια ανησυχητική νοοτροπία σε σχέση με τα δικαιώματα», είναι ενδεικτική της πρόθεσής της να κόψει βασικά κεφάλαια για την έρευνα, την ιατρική και τη δημόσια υγεία στο πανεπιστήμιο.

«Η απόφαση του Χάρβαρντ να “τα βάλει” με την κυβέρνηση, μια από τις λίγες οντότητες που είναι μεγαλύτερες από το Χάρβαρντ, είναι ένα στοίχημα», είπε στο Bloomberg ο Άνταμ Κίσελ, επισκέπτης συνεργάτης στο Heritage Foundation και πρώην αναπληρωτής βοηθός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, ο οποίος θεωρεί βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την έκδοση πορισμάτων και τελικών αποφάσεων που αναπόφευκτα θα κάνουν τη διοίκηση του Χάρβαρντ να το ξανασκεφτεί.

Εκπρόσωπος του Χάρβαρντ, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Γκάρμπερ για το πάγωμα της χρηματοδότησης είπε: «Η αποχώρηση της κυβέρνησης από αυτές τις συνεργασίες δημιουργεί κινδύνους όχι μόνο για την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ατόμων, αλλά και την οικονομική ασφάλεια και ζωτικότητα του έθνους μας».

Το πανεπιστήμιο Columbia, ανεφέρει σε ανακοίνωση που υπογράφει η αναπληρώτρια πρόεδρος Κλερ Σίπμαν:«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία η κυβέρνηση υπαγορεύει τι διδάσκουμε,τι  ερευνούμε ή ποιον προσλαμβάνουμε. Αν και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση, θα απορρίψουμε οποιαδήποτε συμφωνία που θα απαιτούσε από εμάς α εγκαταλείψουμε την ανεξαρτησία και την αυτονομία μας ως εκπαιδευτικού ιδρύματος».

Νέες κυβερνητικές αξιώσεις

Σύμφωνα με την επιστολή της διοίκησης του Χάρβαρντ που δμοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, οι απαιτήσεις της κυβέρνησης που συνδέονται με τη  χρηματοδότηση περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης του πανεπιστημίου, τον τερματισμό των προγραμμάτων διαφορετικότητας και συμπερίληψης, τις αλλαγές στις εισαγωγές και στις προσλήψεις και τον περιορισμό της «εξουσίας» ορισμένων φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών στελεχών λόγω των ιδεολογικών τους απόψεων. Στην απάντησή του, ο Γκάρμπερ δήλωσε ότι το Χάρβαρντ δεν θα «παραδώσει την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα».

Ο πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ Λάρι Σάμερς επικρότησε τη δήλωση του Γκάρμπερ και είπε ότι ελπίζει και άλλα πανεπιστήμια να υιοθετήσουν παρόμοια στάση για να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Ο εκπρόσωπος της Μασαχουσέτης Seth Moulton, Δημοκρατικός και απόφοιτος του Χάρβαρντ, επαίνεσε τους ηγέτες του σχολείου «που βρήκαν το θάρρος να σταθούν ενάντια στους σύγχρονους τυράννους», ενώ η Δημοκρατική Κυβερνήτης Maura Healey, επίσης απόφοιτη, είπε ότι ήταν ευγνώμων στον Garber και το Harvard που υπερασπίστηκαν την εκπαιδευτική ελευθερία.

«Όλοι συμφωνούμε ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην Αμερική και ότι πρέπει να καταπολεμηθεί στο χώρο εργασίας, στις τάξεις και παντού», είπε σε δήλωσή της.

«Η συμμόρφωση με τις επικίνδυνες απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα μας είχε κάνει όλους λιγότερο ασφαλείς και λιγότερο ελεύθερους».

Πλήγμα

Ωστόσο, το πάγωμα της χρηματοδότησης δημιουργεί μια σκληρή πραγματικότητα: να πληγεί τόσο το ίδιο το πανεπιστήμιο όσο και η τοπική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου νοσοκομειακού συστήματος του Χάρβαρντ. Η πιο πρόσφατη οικονομική έκθεση του ιδρύματος δείχνει ότι το 11% των ετήσιων λειτουργικών εσόδων 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προέρχεται από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για έρευνα.

Το τμήμα δημόσιας υγείας εξαρτάται περισσότερο από την υποστήριξη χορηγιών, για το 59% των λειτουργικών της εσόδων, ακολουθεί η σχολή μηχανικών με 37% και η ιατρική σχολή με 35%.

Ενώ η δωρεά των 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Χάρβαρντ είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Κολούμπια, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να τα διαθέσει κατά την κρίση του. Περίπου το 70% της ετήσιας χρηματοδότησης έχει όρους για διάθεση σε συγκεκριμένα προγράμματα, τμήματα ή σκοπούς, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Προσανατολίζεται σε δανεισμό

Το Χάρβαρντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να δανειστεί 750 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα εν μέσω των απειλών για την κρατική χρηματοδότηση. «Στο πλαίσιο του συνεχούς σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης για μια σειρά οικονομικών συνθηκών, το Χάρβαρντ αξιολογεί τους πόρους που απαιτούνται για την προώθηση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών προτεραιοτήτων του», αναφέρεται στην ανακοίνωση. .

Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με τις δικηγορικές εταιρείες Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan και King & Spalding για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηβση.

Από νομική άποψη, οι απαιτήσεις της κυβέρνησης για ζητήματα όπως η απαίτηση διαφορετικότητας σε ιδεολογικές απόψεις ήταν «σαφώς υπερβολικά επιθετικές», δήλωσε ο Βίκραμ Αμάρ, καθηγητής στη Νομική Σχολή Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και πρώην κοσμήτορας του Κολλεγίου Νομικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. «Δεν εκπλήσσομαι που το Χάρβαρντ δεν μπόρεσε να δεχθεί όλα όσα του ζητήθηκαν», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή