Η Κίνα θέλει να δει μια σειρά από βήματα από την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν συμφωνήσει σε εμπορικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης μεγαλύτερου σεβασμού με τον περιορισμό υποτιμητικών σχολίων από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, σύμφωνα με άτομο εξοικειωμένο με τη σκέψη της κινεζικής κυβέρνησης.

Άλλες προϋποθέσεις περιλαμβάνουν μια πιο συνεπή στάση των ΗΠΑ και προθυμία αντιμετώπισης των ανησυχιών της Κίνας σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις και την Ταϊβάν, ανέφερε το άτομο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει εσωτερικές σκέψεις.

Το Πεκίνο επιθυμεί επίσης οι ΗΠΑ να διορίσουν έναν υπεύθυνο για τις συνομιλίες, ο οποίος θα έχει την υποστήριξη του προέδρου και θα μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας συμφωνίας που ο Τραμπ και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα μπορούν να υπογράψουν όταν συναντηθούν, πρόσθεσε το άτομο.

ΗΠΑ και Κίνα κρατούν τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας

Η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να βρουν τρόπο να αποφύγουν έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο. Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 145% στην Κίνα για τα περισσότερα αγαθά από την ανάληψη των καθηκόντων του, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο και απειλώντας να εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Το υπεράκτιο γουάν ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου μετά την αναφορά. Το αυστραλιανό δολάριο, ένα νόμισμα που σχετίζεται με εξελίξεις στην Κίνα λόγω των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επίσης αυξήθηκε κατά 0,5%.

Κίνα

Η ταχεία επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ευρεία δημόσια υποστήριξη στην Κίνα για αντίποινα, δίνοντας στον Σι πολιτικό κίνητρο να απορρίψει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Τραμπ για τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Αμερικανός ηγέτης την Τρίτη κάλεσε εκ νέου την Κίνα να επικοινωνήσει μαζί του για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης.

Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανατροπή ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Αν και οι δύο πλευρές έχουν δείξει ότι είναι ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να μιλήσει με τον Σι άμεσα, ενώ η Κίνα επιθυμεί οποιαδήποτε συνομιλία μεταξύ των ηγετών να καταλήξει σε ένα σαφές αποτέλεσμα.

Ακόμα κι αν συμφωνήσουν στη διαδικασία, παραμένουν βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί οποιαδήποτε συμφωνία. Οι απαιτήσεις του Τραμπ παραμένουν ασαφείς, και οι δασμοί στην Κίνα θα πρέπει να παραμείνουν υψηλοί για να επιτύχει τον στόχο του να εξισορροπήσει το εμπόριο και να προσελκύσει κατασκευαστές στις ΗΠΑ.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Αν και τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ πιθανότατα επιθυμούν να δουν τα ποσοστά δασμών να μειώνονται λόγω εσωτερικών πιέσεων, οι διαπραγματεύσεις είναι «απίθανο να οδηγήσουν σε ουσιαστική αποκλιμάκωση», δήλωσε η Μισέλ Λαμ, οικονομολόγος για την Ευρύτερη Κίνα στη Societe Generale SA.

«Υπάρχει λίγο περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι ζητά η Κίνα: σεβασμό, συνέπεια και έναν υπεύθυνο συνομιλητή», είπε. «Οπότε τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ΗΠΑ για το αν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι δύσκολο — ειδικά αν ο στόχος είναι να περιοριστεί η άνοδος της Κίνας».

Σύμφωνα με το άτομο που είναι εξοικειωμένο με τη σκέψη του Πεκίνου, η πιο σημαντική προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως τέτοιες δεσμεύσεις θα διεξαχθούν με σεβασμό.

Κίνα

Μπορεί ο ίδιος ο πρόεδρος να έχει επιδείξει σχετικά ήπια στάση όταν μιλάει δημόσια για τον Σι, άλλα μέλη της κυβέρνησής του έχουν υιοθετήσει πιο επιθετική στάση, αφήνοντας τους αξιωματούχους στο Πεκίνο αβέβαιους για τη θέση των ΗΠΑ, ανέφερε το άτομο.

Αν και το άτομο δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα σχόλια από αξιωματούχους της κυβέρνησης, το Πεκίνο έχει πρόσφατα εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για σχόλια που έκανε ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς σχετικά με «Κινέζους χωρικούς». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιν Τζιάν την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τα σχόλια «αδαή και ασεβή», σε μια σπάνια άμεση αποδοκιμασία ενός ανώτερου Αμερικανού ηγέτη.

Οι κινεζικές ανησυχίες

Εκτός από την επιθυμία για ένα συνεπές μήνυμα από την αμερικανική κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο θέλουν επίσης να γνωρίζουν ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις ανησυχίες της Κίνας, πρόσθεσε το άτομο.

Η κυριότερη από αυτές είναι η επικρατούσα αντίληψη μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν και να καταστείλουν τον εκσυγχρονισμό της Κίνας.

Η Κίνα επιθυμεί επίσης οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ταϊβάν, ανέφερε το άτομο. Το Πεκίνο διεκδικεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς του και έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής δράσης αν χρειαστεί, για να προστατεύσει αυτές τις διεκδικήσεις. Η Κίνα δεν θα προβεί σε καμία προκλητική ενέργεια για την Ταϊβάν, τόνισε το άτομο, αλλά θα απαντήσει αν προκληθεί.

Τέλος, το Πεκίνο επιθυμεί επίσης οι ΗΠΑ να ορίσουν έναν υπεύθυνο για την εποπτεία των συνομιλιών, ανέφερε το άτομο. Η Κίνα δεν έχει προτίμηση για το ποιος θα είναι αυτός, αλλά θέλει το άτομο να μιλά και να ενεργεί ξεκάθαρα με την εξουσιοδότηση του Τραμπ.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατανοούν επίσης ότι ο Τραμπ μπορεί να θέλει να ηγηθεί προσωπικά των διαπραγματεύσεων, σημείωσε το άτομο. Αν και το Πεκίνο θα αισθανόταν κολακευμένο από την επιθυμία του Τραμπ να αφιερώσει τον χρόνο του σε τέτοιες συζητήσεις, η Κίνα πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος προόδου είναι να επιβλέπουν τις συνομιλίες αξιωματούχοι που έχουν οριστεί από τους δύο προέδρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή