Λύση στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή των δυτικών κυρώσεων στις αεροπορικές συγκοινωνίες, αναζητά η Ρωσία στο πλαίσιο του διαλόγου που ανοιξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ.

Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να της επιτραπεί να αγοράσει αεροσκάφη της Boeing Co. χρησιμοποιώντας χρήματα από τα δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομο στη Μόσχα που γνωρίζει το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

Αν και το αίτημα δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία σε εκεχειρία, η Ρωσία κατανοεί ότι τα δεσμευμένα κεφάλαια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά των αεροσκαφών χωρίς να υπάρξει εκεχειρία, δήλωσε το πρόσωπο, ζητώντας να μην κατονομαστεί συζητώντας εσωτερικά θέματα.

Μια συμφωνία που θα επέτρεπε την αγορά των αεροσκαφών θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας χαλάρωσης των κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή των μαχών.

Αρση κυρώσεων

«Οι ΗΠΑ δεν θα συζητήσουν οποιεσδήποτε οικονομικές δεσμεύσεις έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπράιαν Χιουζ, απαντώντας σε αίτημα να σχολιάσει αν η Ρωσία επιδιώκει να αγοράσει αεροσκάφη της Boeing. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αμερικανοί νομοθέτες υπολόγισαν ότι υπάρχουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ. Συνολικά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, με περισσότερα από τα δύο τρίτα να είναι αποκλεισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία ζήτησε δημόσια από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην ναυαρχίδα της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot PJSC και να επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει δημόσια σε αυτή την πρόταση.

Η Boeing έκλεισε τις ρωσικές δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μηχανολογικού κέντρου, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι συνέπειες των δασμών

Η προοπτική πιθανής επανέναρξης των πωλήσεων Boeing στη Ρωσία αυξάνεται καθώς η αμερικανική εταιρεία αεροπλάνων συμπιέζεται σε άλλες αγορές λόγω του παγκόσμιου δασμολογικού πολέμου που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κίνα έχει πει στις αεροπορικές της εταιρείες να σταματήσουν να δέχονται αεροσκάφη κατασκευής ΗΠΑ, ανέφερε το Bloomberg News την Τρίτη και η Ryanair Holdings Plc είπε ότι ενδέχεται να καθυστερήσει τις παραδόσεις Boeing αργότερα αυτό το έτος, εάν υπόκεινται σε δασμούς.

Η Aeroflot και άλλες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αποκλειστεί από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και της ΕΕ και από την αγορά αεροσκαφών Boeing και Airbus SE, ανταλλακτικών και βασικής συντήρησης βάσει κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στον πόλεμο.

Με έναν στόλο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένα αεροπλάνα και σε μια χώρα που εκτείνεται σε 11 ζώνες ώρας, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν αρχικά να κανιβαλίσουν εξαρτήματα από τα τζετ τους και να βρουν άλλους τρόπους προμήθειας εξαρτημάτων και συντήρησης, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τα πρότυπα ασφαλείας.

Μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία κατέσχεσε 400 ξένα αεροπλάνα που είχαν μισθωθεί στις αεροπορικές της εταιρείες. Το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας της Ρωσίας διέθεσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αγορά αεροσκαφών από τις διεθνείς εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης για τη διευθέτηση αξιώσεων από τους ιδιοκτήτες.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες είχαν αγοράσει 165 αεροσκάφη Boeing και Airbus, ή περίπου το 40% του συνολικού ρωσικού στόλου, ανέφερε το newswire RBC, επικαλούμενο τους δικούς του υπολογισμούς.

Διαπραγματεύσεις

Ενώ η Ρωσία δεν έχει συνδέσει ρητά τη διακοπή του πολέμου στην Ουκρανία με την ελάφρυνση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της Ομάδας των Επτά, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα απαιτήσει την άρση των δυτικών κυρώσεων.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντενις Μαντούροφ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να αποκαταστήσει τη συνεργασία με την Boeing, η οποία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία ήταν σημαντικός αγοραστής ρωσικού τιτανίου.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός έχουν σταματήσει αφού ο Πούτιν ζήτησε να σταματήσουν όλες οι ξένες παραδόσεις όπλων ως προϋπόθεση.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις μιας πιο περιορισμένης συμφωνίας για την αναστολή των επιθέσεων σε ενεργειακούς στόχους για 30 ημέρες, ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε να εφαρμόσει εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα εκτός και αν αρθούν οι περιορισμοί από μια από τις μεγαλύτερες κρατικές του τράπεζες.

Σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν έστειλε τον απεσταλμένο του Κιριλ Ντμίτριεφ στην Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα και συνάντησε τον ειδικό απεσταλμένο του Trump Στιβ Γουίτκοφ για περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή